De Europese beurswaakhond ESMA acht de kans bijzonder groot dat de financiële markten een dreun krijgen. 'Stijgende waarderingen, koersschommelingen op de cryptomarkt en het toenemende risico op grote tegenvallers roepen vragen op over een mogelijke exuberantie van de markten.'
Nu de Europese financiële markten in de eerste jaarhelft hun herstel hebben voortgezet, noteren ze tegen waarderingen rond of zelfs boven de niveaus van voor de coronacrisis, steekt de ESMA van wal.
Zowel grote, institutionele investeerders als kleine beleggers moeten er volgens de ESMA rekening mee houden dat de risico's op een 'mogelijk beduidende' marktcorrectie flink zijn toegenomen.
Zowel bedrijven als overheden stapelen de schulden op. Maar de waarderingen van die obligaties, en zeker de variant die hoger dan gemiddelde rentes biedt, liggen volgens de ESMA al een pak hoger dan in precoronatijden.
Grotere risicoappetijt
Ook aandelenbeleggers nemen veel meer risico's, wat tot grotere volatiliteit kan leiden op de beurzen - denk aan de schommelingen die de GameStop-beleggers kunnen teweegbrengen. De Europese en Amerikaanse aandelenmarkten stegen sinds begin dit jaar met zowat 20 procent. De brede Europese aandelenindex Stoxx600 en de S&P500 braken de jongste weken records.
De grotere risicoappetijt zag je de voorbije maanden niet alleen op de aandelenmarkten. De ESMA verwijst uitdrukkelijk naar de cryptomarkt en naar de schandalen over het hefboomfonds Archegos en de Britse financieringsmaatschappij Greensill.
De ESMA waarschuwt dat zowel grote, institutionele investeerders als kleine beleggers er rekening mee moeten houden dat de risico's op een 'mogelijk beduidende' marktcorrectie flink zijn toegenomen.
De toezichthouder erkent wel dat het economische plaatje er beter is beginnen uit te zien in de eerste zes maanden van het jaar. 'Maar daar staan stijgende waarderingen van alle activaklassen, koersschommelingen in crypto en het toenemende risico op grote tegenvallers tegenover, terwijl de handelsvolumes zijn gestegen. Dat doet vragen oproepen over het toegenomen risicogedrag en een mogelijke exuberantie van de markten.'
Pas als we voor een iets langere termijn veerkracht zien in de huidige markttrends, zullen we de risico's wat positiever inschatten.
Alsof de groeiende inflatiezorgen nog niet genoeg zijn, maken ook de soepele geldpolitiek van overheden, twijfels over de winstgevendheid van de banken en verzekeraars en de hoge bedrijfs- en staatsschulden het volgens de ESMA moeilijk om in te schatten hoe de economie op de middellange termijn evolueert.
De ESMA gelooft dat beleggers nog een tijd met die risico's moeten leven. 'Pas als we voor een iets langere termijn veerkracht zien in de huidige markttrends, zullen we de risico's wat positiever inschatten.'
'Zware correctie is moeilijk'
'Wat op de markten gebeurt, is logisch. Het is het gevolg van het beleid van de centrale banken. Zij maken cash en obligaties onaantrekkelijk', zegt Philippe Gijsels, de hoofdstrateeg van BNP Paribas Fortis. 'Wie cash heeft, verliest geld, omdat de rente nul is en de inflatie in Europa is gestegen naar 3 procent. Obligaties zijn extreem duur. Het gevolg is dat de rest - reële activa zoals aandelen en vastgoed - stijgt.'
Wat gebeurt op de markten is logisch, want het is het gevolg van het beleid van de centrale banken.
Gijsels merkt op dat het besef van de aanhoudend lage rente almaar meer doordringt. 'De reactie van beleggers is logisch. Hun beslissingen zijn niet speculatief.'
'Het is in de huidige omstandigheden moeilijk om een zware correctie van de aandelenmarkten te hebben', onderstreept de marktstrateeg. 'Bij een kleine correctie van 1 of 2 procent duiken meteen kopers op. Ik zou graag een correctie van 5 procent of iets meer zien. Dat zou betere koopopportuniteiten opleveren.'
De ESMA is niet de eerste instelling die vindt dat beleggers te optimistisch zijn. De Europese Centrale Bank signaleerde in mei dat ze bezorgd is over de 'exuberantie' op sommige markten. Het Internationaal Monetair Fonds waarschuwde al herhaaldelijk dat aandelen en bedrijfsobligaties duur zijn.
Europese beurswaakhond waarschuwt voor marktcorrectie - De Tijd
Read More
No comments:
Post a Comment