Rechercher dans ce blog

Thursday, September 30, 2021

Na 14 maanden is de glimlach terug, maar waar moet u uw lach wél nog verbergen achter mondmasker? En hoe zit het op uw werk? - Het Nieuwsblad

 

Veertien maanden. Zolang dragen we ze al, de mondmaskers. Op 11 juli 2020 werden ze in de supermarkten verplicht. Maar nu mogen ze weer weg, althans op de meeste plekken in Vlaanderen. In Brussel en Wallonië blijft het mondmasker wel nog verplicht. Maar hoe zit het op uw werk? En mag je het mondmasker toch nog ophouden? Heeft dat nog wel zin?

Nina Bernaerts

Adblock test (Why?)


Na 14 maanden is de glimlach terug, maar waar moet u uw lach wél nog verbergen achter mondmasker? En hoe zit het op uw werk? - Het Nieuwsblad
Read More

Al zeker drie kandidaten voor veiling gascentrales - VRT NWS

Al zeker drie bedrijven hebben zich ingeschreven voor de veiling die de federale overheid organiseert om de bevoorradingszekerheid aan elektriciteit na 2025 te garanderen. Dat schrijt de Tijd en is bevestigd door de bedrijven zelf. Het gaat om Luminus, Eneco en het chemiebedrijf Tessenderlo.

Het aandeel van de herniewbare energie in ons land stijgt jaar na jaar, maar omdat de productie van die energie erg variabel kan zijn door de weersomstandigheden, dreigt er een probleem na de sluiting van de kerncentrales in 2025. 

Om eventuele tekorten op te vangen, rekent de regering op voornamelijk gascentrales die dan tijdelijk ingeschakeld kunnen worden. Die bedrijven krijgen daarvoor een subsidie, omdat ze anders niet rendabel zouden zijn.

Om te bepalen welke bedrijven hiervoor in aanmerking komen, organiseert de federale regering een veiling: bedrijven kunnen een bod doen van de ondersteuning die ze denken nodig te hebben. Wie de minste steun vraagt, krijgt het contract. 

De inschrijvingtermijn voor de veilig liep vandaag af. De kandidaten hebben hun plannen ingediend bij Elia. De regering krijgt pas eind oktober het resultaat te zien. In principe weet zij niet wie er meedoet aan de veiling, maar drie bedrijven hebben zelf aangegeven dat ze een dossier hebben ingediend.

Het gaat om Eneco in Manage, dat 840 MW aan productie plant, Tessenderlo Chemie (900 MW) en Luminus in Seraing (870 MW). Of Engie/Electrabel een bod heeft ingediend is niet geweten. 

Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) mikt in deze eerste veiling op 2,3 gigawatt (GW) aan nieuwe capaciteit om de bevoorradingszekerheid na 2025 te garanderen. Die doelstelling lijkt te zullen worden gehaald, aangezien de projecten van Eneco, Tessenderlo en Luminus samen al aan 2,6 GW komen.

Adblock test (Why?)


Al zeker drie kandidaten voor veiling gascentrales - VRT NWS
Read More

Net voor deadline komt 3M met investeringsbeloftes om PFOS-crisis aan te pakken - De Standaard

3M belooft een investering van 125 miljoen euro rond zijn vestiging in Zwijndrecht. Minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) had het chemiebedrijf tot 1 oktober de tijd gegeven om met een oplossing te komen.

Vlak voor de deadline kondigt het Amerikaanse chemiebedrijf 3M aan dat het de komende drie jaar 125 miljoen euro zal investeren in de bestrijding van de PFOS-crisis. Het geld is volgens 3M bedoeld voor ‘nog betere technologie’ die PFAS-lozingen drastisch verminderen, het bepalen van de nodige acties om eerdere vervuiling op te lossen en te saneren. Ook lokale landbouwers en bioboeren zouden hulp krijgen.

De boodschap komt niet toevallig: minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) had het bedrijf tot 1 oktober de tijd gegeven om met een oplossing te komen voor de vervuiling en met financiële middelen die nodig zijn voor de sanering. Demir had bestuurders van het bedrijf in gebreke gesteld, nadat de komst van drie 3M-toplui (en hun advocaat) naar de parlementaire onderzoekscommissie was uitgedraaid uit op een dovemans­gesprek met vooral veel ontwijkende antwoorden.

Concreet zegt 3M naar schatting 115 miljoen euro te investeren in technologie om proceslozingen ‘nog beter te controleren’. Het gaat onder meer om een ‘onmiddellijke optimalisatie’ van de bestaande technologie om afvalwater te behandelen, de installatie van ‘innovatieve ionenwisselingstechnologie’ om de PFAS-lozingen met meer dan 90 procent te verminderen tegen maart 2022 en investeringen in aanvullende technologieën om tegen 2024 meer dan 99 procent van de PFAS uit het geloosde afvalwater te halen.

De overige 10 miljoen euro zou dan bedoeld zijn om landbouwers in de omgeving een ‘eerste betaling’ te geven in afwachting van een volwaardig steunplan en voor onderzoek rond remediëring en sanering van PFOS in een straal van 4 kilometer rond de fabriek.

Lori Swanson, de voormalige openbaar aanklager van Minnesota, die 3M in de VS op de knieën kreeg, waarschuwde eerder in deze krant (DS 23 september) dat 3M zal proberen tijd te rekken.‘Wat ik in ieder geval geleerd heb, is dat het ­bedrijf zal aansturen op uitstel, allerhande vertragingen van het onderzoek, en beloftes tot medewerking zonder dat er effectief veel gebeurt. Wijzelf zijn pas tot een overeenkomst met 3M gekomen op de ochtend van het proces, na 22 uur onderhandelen.’

Adblock test (Why?)


Net voor deadline komt 3M met investeringsbeloftes om PFOS-crisis aan te pakken - De Standaard
Read More

Frankrijk blokkeert gasprijs tot april en wil stijging elektriciteitsprijs beperken nu energie wereldwijd duurder wordt - VRT NWS

Frankrijk gaat de gasprijs tot april volgend jaar blokkeren. Dat heeft de Franse premier Jean Castex aangekondigd. De energieprijzen schieten wereldwijd de hoogte in. Door een belastingverlaging wil de regering ook de stijging van de elektriciteitsprijs tegengaan. Zo wil Frankrijk een "schild vormen tegen de voortdurende verhogingen". 

De discussie over de energieprijzen - en wat we eraan kunnen doen - woedt niet alleen in ons land. 

Overal in Europa schieten de prijzen omhoog. De Franse regering wil nu ingrijpen, heeft premier Castex verklaard. 

De regering gaat de gasprijs blokkeren tot en met april. "Er zal geen stijging van de gasprijs meer zijn", verzekerde de premier op de commerciële zender TF1. 

Castex legt de deadline op april, omdat hij verwacht dat de prijzen tegen dan opnieuw zouden moeten dalen.

In Frankrijk gaan de gasprijzen op 1 oktober met 12,6 procent omhoog. Dat is het gevolg van de wereldwijde stijging van de gasprijzen. Daar zijn verschillende oorzaken voor: 

  • Na de (corona)dip in 2020 herleeft de economie in 2021. Daardoor is er veel meer vraag naar energie, terwijl het aanbod niet volgt. Dat heeft een stijging van de energieprijzen (maar ook bijvoorbeeld van de diesel- en benzineprijzen) tot gevolg. 
  • Een stevige daling van de gasvoorraden, door een combinatie van de koude lente en een beperkte bevoorrading. Door die stijging van de gasprijs wordt ook de elektriciteit duurder, want de gascentrales die elektriciteit leveren moeten hun brandstof duurder aankopen. 
  • Ook de prijs voor de CO2-uitstoot is sterk gestegen en ook dat wordt doorgerekend aan de klant. 

Ook bij ons zijn die de afgelopen dagen gevoelig omhoog gegaan.

Voor de elektriciteitsprijzen wil de regering de volgende verhoging, die voorzien is voor februari 2022, beperken tot 4 procent. Dat willen ze doen door een belastingsverlaging.

Hij voegde ook nog toe dat de zogenoemde energiecheque geherwaardeerd zou kunnen worden, als deze maatregelen niet volstaan. Met die energiecheque kunnen gezinnen die het moeilijker hebben, hun rekening betalen of nodige renovatiewerken laten uitvoeren. Het gemiddelde bedrag van zo'n cheque is 200 euro. 

Het debat over de energieprijzen ligt gevoelig in Frankrijk, met de presidentsverkiezingen die er over enkele maanden aankomen. Het is een van de belangrijkste kostenposten voor de Franse huishoudens

Wat gaat onze regering doen tegen de stijgende energieprijzen?

Ook bij ons liggen de fors stijgende energieprijzen op de tafel van de federale begrotingsgesprekken. Wat kan en wil de federale regering doen om de prijsstijgingen aan te pakken? 

Er zijn wel wat ideeën, gaande van een tijdelijke verlenging van de uitgebreide sociale tarieven tot een cliquetsysteem voor accijnzen. Voor een verlaging van de btw op de energie is dan weer minder animo.

Morgen om 12.00 uur nodigen we Luc Pauwels, onze expert energie, uit in onze webstudio tijdens #steljevraag. Heb jij vragen over de stijgende energieprijzen? Stuur ze ons dan door via vragen@vrtnws.be

Adblock test (Why?)


Frankrijk blokkeert gasprijs tot april en wil stijging elektriciteitsprijs beperken nu energie wereldwijd duurder wordt - VRT NWS
Read More

Rush op nieuw energiecontract: website Eneco offline, callce... - Gazet van Antwerpen

 

 ©  Hollandse Hoogte / Jordi Huisman

Dat de energieprijzen door het dak gaan, heeft heel wat Vlamingen ertoe aangezet een nieuwe leverancier of een nieuw contract te gaan zoeken. Vandaag is het zo druk dat bij Eneco de website gecrasht is. Het aantal oproepen is er verdubbeld. Ook bij Engie-Electrabel staat de telefoon roodgloeiend. Kan je zelf nog iets doen om te ontkomen aan de stijgende prijzen?

Adblock test (Why?)


Rush op nieuw energiecontract: website Eneco offline, callce... - Gazet van Antwerpen
Read More

3M investeert 125 miljoen euro om PFOS-crisis te bestrijden - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

3M investeert 125 miljoen euro om PFOS-crisis te bestrijden  Het Laatste NieuwsHele verhaal bekijken via Google Nieuws
3M investeert 125 miljoen euro om PFOS-crisis te bestrijden - Het Laatste Nieuws
Read More

China verstevigt greep op Ageas - De Tijd

De Chinese groep Fosun heeft haar belang in Ageas opgetrokken tot meer dan 10 procent. In totaal is meer dan 15 procent van de Belgische verzekeringsgroep in Chinese handen.

In een transparantieverklaring meldt Fosun dat het op 23 september een belang van 10,01 procent heeft in Ageas. Daarmee werd de meldingsdrempel van 10 procent overschreden. De vorige transparantiemelding dateert van mei 2019, toen de grens van 5 procent werd overschreden.

Het Chinese conglomeraat Fosun is met 10 procent de grootste aandeelhouder van Ageas.

Uit de melding blijkt dat Fosun maar beperkt aandelen bijkocht: de groep heeft rechtstreeks maar 6 procent. Via de overgenomen Portugese verzekeraar Fidelidade, een concurrent van Ageas op de Portugese markt, houdt de groep nog eens 1,08 procent aan. Daarnaast heeft Fosun ook de controle over 2,94 procent van de Ageas-aandelen via swaps.

Het conglomeraat Fosun, dat naast verzekeringen ook farma-activiteiten en Club Med bezit, is met voorsprong de grootste aandeelhouder van Ageas. Voordien gold de Amerikaanse fondsbeheerder BlackRock als de grootste aandeelhouder met een belang van 5,2 procent.

Fosun, gecontroleerd door de 'Chinese Warren Buffett' Guo Guangchang, is niet de enige Chinese aandeelhouder. Ook de verzekeringsreus Ping An heeft een belang van iets boven 5 procent, een restant van het Fortis-verleden, toen Ping An de Belgische groep te hulp schoot met miljarden.

De beweegredenen voor Fosuns participatieverhoging zijn ook voor Ageas onduidelijk. 'We vermoeden dat Fosun gelooft in het potentieel van Ageas', zegt woordvoerder Thomas Vivijs in een reactie.

In 2018 doken geruchten op dat Fosun interesse had in de overname van delen of het geheel van Ageas. De Chinese groep had toen een belang van ruim 3 procent. Bij de Belgische verzekeraar werd toen gezegd dat er daarover geen contacten waren. Fosun heeft sindsdien zijn participatie wel fors opgetrokken.

Logische interesse

Dat Aziatische groepen interesse in Ageas hebben, is niet onlogisch. De Belgische groep heeft ook een aanwezigheid in Portugal en het VK, maar de Aziatische divisie wordt almaar belangrijker. De verkoop van levensverzekeringen in China, via een joint venture met Taiping, is de belangrijkste inkomstenbron voor Ageas en de Aziatische tak is de grootste winstmotor van de groep.

Ageas heeft geen duidelijke referentieaandeelhouders. Het kapitaal zit vooral bij grote internationale institutionele aandeelhouders. Vorig jaar werd Ageas benaderd met een bizar voorwaardelijk overnamebod van Belgische investeerders. Dat werd afgewezen als onrealistisch.

Het aandeel Ageas , dat de voorbije maanden een vijfde van zijn waarde verloor, veerde donderdag ruim 3 procent op.

Adblock test (Why?)


China verstevigt greep op Ageas - De Tijd
Read More

Kernuitstap heeft weinig invloed op elektriciteitsprijs - De Standaard

[unable to retrieve full-text content]

Kernuitstap heeft weinig invloed op elektriciteitsprijs  De Standaard
Kernuitstap heeft weinig invloed op elektriciteitsprijs - De Standaard
Read More

Wednesday, September 29, 2021

Corona zal binnenkort gelden als beroepsziekte, maar wel onder strenge voorwaarden - Het Nieuwsblad

 

 ©  BELGA

Wie corona oploopt op de werkvloer, kan binnenkort tot 90 procent van zijn loon behouden. Dat is althans het voorstel van minister Frank Vandenbroucke, die de erkenning van covid-19 als beroepsziekte fors wil uitbreiden. Al zijn er strenge voorwaarden aan verbonden.

Hannes Heynderickx

Adblock test (Why?)


Corona zal binnenkort gelden als beroepsziekte, maar wel onder strenge voorwaarden - Het Nieuwsblad
Read More

Rothschild maakt jacht op rijke Vlaamse zakenfamilies - De Tijd

De Zwitserse private bank Edmond de Rothschild opent een kantoor in Gent om de rijkste Vlaamse families beter te kunnen bedienen.

Met ruim 2.000 klanten en een beheerd vermogen van 4 miljard euro valt het Zwitserse Edmond de Rothschild (EdR) net buiten de top 10 van de grootste private banken in ons land, maar dat kan snel veranderen. ‘Het is de bedoeling om dat naar 8 miljard te verdubbelen’, zegt Stéphane Wathier, de CEO van Edmond de Rothschild Belgique. ‘Dat is ambitieus voor een mature markt, maar het is realistisch.’

Edmond de Rothschild wil zijn vermogen onder beheer in België verdubbelen van 4 naar 8 miljard euro.

De groei moet komen door het aantrekken van rijke Vlaamse ondernemersfamilies. ‘We zijn nu vooral actief in Wallonië en Brussel. In het noorden van het land zijn veel opportuniteiten. Daar zitten we niet aan ons natuurlijke marktaandeel’, zegt groep-CEO François Pauly van Edmond de Rothschild. ‘We hadden vroeger niet genoeg mensen met de juiste kennis van Vlaanderen. Er zitten zeer grote fortuinen die geïnteresseerd zijn om ons een eerste ticket van 10 miljoen euro te geven om te beginnen.'

De bank wil zichtbaarder worden in Vlaanderen. De aanwerving van Frank Vranken, bekend als hoofdstrateeg van concurrent Puilaetco, is daar een stap in. ‘Dat is maar het topje van de ijsberg’, zegt Pauly. ‘We zullen bankiers aanwerven die de regio en de ondernemers goed kennen. 17 mensen extra in drie jaar tijd, dat is een groei met 30 procent’, zegt Wathier. In Antwerpen wordt de huidige vestiging uitgebreid. Een nieuw kantoor in Gent moet de West- en de Oost-Vlaamse markt bedienen. In Wallonië gaat het kantoor in Luik dicht. De Waalse markt wordt gecentraliseerd vanuit Brussel bediend.

In Vlaanderen zitten zeer grote fortuinen die geïnteresseerd zijn om ons een eerste ticket van 10 miljoen euro te geven om te beginnen.
François Pauly
CEO Edmond de Rothschild

Maar hoe wil Rothschild het verschil maken met andere spelers op de verzadigde markt? ‘Wij onderscheiden ons met de inhoud, de geloofwaardigheid, het aligneren van de belangen en de visie op lange termijn’, zegt voorzitter Ariane de Rothschild. Klanten van de private bank investeren samen met de familie de Rothschild, legt François Pauly uit. ‘Met de huidige lage rente en markten moet je diversificatie doen in activaklassen die andere banken niet hebben ontwikkeld. Van de 180 miljard Zwitserse frank hebben we 20 miljard in illiquide activa zoals vastgoed en private equity. Dat kunnen we aanbieden in fondsen, of als co-investering of partnerschap.

Adblock test (Why?)


Rothschild maakt jacht op rijke Vlaamse zakenfamilies - De Tijd
Read More

Winst Colruyt zal dit boekjaar “beduidend lager” liggen - Het Nieuwsblad

 

 ©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Supermarktketen Colruyt verwacht dat de winst in het huidige boekjaar “beduidend lager” zal zijn dan in het vorige boekjaar. Dat heeft CEO Jef Colruyt woensdagavond gezegd naar aanleiding van de algemene vergadering.

Bron: BELGA

De reden is duidelijk: de coronapandemie. “Op het einde van boekjaar 2019-20 en doorheen heel het boekjaar 2020-21 had de wereldwijde pandemie ook op onze groep een ongekende impact, voelbaar in zowel verkoop als in productie, logistiek en administratie”, benadrukte Jef Colruyt.

Colruyt verwacht dat het geconsolideerd bedrijfsresultaat, en bijgevolg het geconsolideerd nettoresultaat, van boekjaar 2021-22 “beduidend lager” zal zijn dan vorig boekjaar. “Deze evolutie zal meer uitgesproken zijn in de eerste jaarhelft aangezien vooral de eerste jaarhelft van vorig boekjaar beïnvloed werd door de COVID-19-crisis”, aldus de CEO van de supermarktketen.

De groepsomzet van Colruyt steeg met 3,7 procent tot meer 9,9 miljard euro. Het bedrijfsresultaat (EBIT) bedroeg 523 miljoen euro of 5,3 procent van de omzet. De supermarktketen sloot het boekjaar af met een nettowinst van 416 miljoen euro. 

Retailomzet wel gegroeid

Colruyt stelde een brutodividend van 1,47 euro per aandeel voor aan de algemene vergadering van aandeelhouders.

De detailhandel was dit jaar goed voor 84 procent van de groepsomzet. De retailomzet groeide met 5,2 procent tot meer dan 8,3 miljard euro. De omzet in de voedingswinkels steeg vooral door expansie, en door offline en online volumetoenames tijdens de COVID-19-crisis. En Colruyt zag, ook al door de coronacrisis, de online verkoop in food én non-food fors stijgen. 

Digitalisering

Jef Colruyt had ook nog een boodschap voor de politieke bestuursorganen in België. Hij verwacht dat de beleidsmakers werk maken van een efficiëntere overheid, met administratieve vereenvoudiging als basispijler en met de inzet van digitalisering ten behoeve van mensen. “De beleidsmakers moeten voluit gaan voor de uitvoering van de Europese Green Deal en investeren in een duurzamere samenleving met ambitieuze klimaatdoelstellingen ten voordele van de volgende generaties; kiezen voor een grondige belastinghervorming waarbij gestreefd wordt naar fiscale eenvoud zonder dat de fiscale druk verder stijgt en waarbij de fiscale oorzaken van grenshandel worden weggewerkt; inzetten op een wendbare arbeidsorganisatie voor e-commerce activiteiten. Zo maken we kans om ook Belgische meerwaarde te blijven creëren in een snel veranderende internationale economie.”

Adblock test (Why?)


Winst Colruyt zal dit boekjaar “beduidend lager” liggen - Het Nieuwsblad
Read More

Winstverwachting Colruyt dit boekjaar "beduidend lager" | Economie | hln.be - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

Winstverwachting Colruyt dit boekjaar "beduidend lager" | Economie | hln.be  Het Laatste NieuwsHele verhaal bekijken via Google Nieuws
Winstverwachting Colruyt dit boekjaar "beduidend lager" | Economie | hln.be - Het Laatste Nieuws
Read More

Inflatie stijgt naar hoogste niveau in bijna vijf jaar, en dat kan impact hebben op jouw loon - Gazet van Antwerpen

 

 ©  ROBIN UTRECHT

September is 2,85 procent duurder dan dezelfde maand vorig jaar. Een inflatie van bijna 3 procent dus, en zo’n stijging is intussen alweer bijna vijf jaar geleden. Wat betekent dat voor de consument? En zien economen dat als een reden tot paniek?

Paul Demeyer

Adblock test (Why?)


Inflatie stijgt naar hoogste niveau in bijna vijf jaar, en dat kan impact hebben op jouw loon - Gazet van Antwerpen
Read More

Moet je morgen nog snel je energiecontract aanpassen om te besparen? Experts over de hoge energieprijzen - De Morgen

AchtergrondEnergieprijzen

null Beeld Pixabay
Beeld Pixabay

De gas- en elektriciteitsprijzen gaan door het dak: de gasprijs steeg woensdagavond nog eens met 10 procent tot een nieuwe recordkoers. Is het plafond in zicht, en wat kun je als consument doen om de schade te beperken?

Waarom stijgen de prijzen?

De prijsstijgingen zijn het gevolg van een samenloop van omstandigheden. “De economische groei na de coronacrisis was sterker dan verwacht”, zegt energiespecialist Pieter Lodewijks (VITO/Energyville). “Daarnaast stijgt de vraag naar gas in Azië. En in Europa staan de aangelegde gasreserves op een laag niveau door de voorbije relatief strenge winter. Bedrijven hebben gewacht om die aan te vullen, hopend op dalende prijzen, maar ze zijn alleen maar gestegen.”

Ook de Europese elektriciteitsprijzen bereikten de voorbije weken hun hoogste niveau in jaren. Dat komt vooral door de stijgende prijzen voor gas en steenkool, en door de hogere prijs van emissierechten die stroomproducenten moeten betalen. “Die kosten nu ongeveer 60 euro per ton CO2, tegenover 20 euro een jaar geleden”, zegt Lodewijks.

Wat brengt de toekomst?

Die vraag is erg moeilijk te beantwoorden. “Als er iets onzeker is, dan zijn het wel de energieprijzen”, zegt Lodewijks. Volgens het IEA kunnen pannes en koudegolven de Europese gasmarkt nog verder onder druk zetten. “Recente weerprojecties op langere termijn laten zien dat het opnieuw een bovengemiddeld koude winter kan worden”, zegt Lodewijks. “Waardoor de gasvraag niet meteen lijkt te zullen dalen. Die ongerustheid leidde tot een stijging van de gasprijs met tien procent op één dag.”

Het Internationaal Energieagentschap (IEA) wijst erop dat Rusland zijn gasleveringen aan Europa zou kunnen verhogen. “Mogelijk zal ook Noorwegen de gaswinning opdrijven”, zegt Lodewijks. “Wellicht volgen in de komende weken nog initiatieven.”

Ook econoom Johan Albrecht (UGent) verwacht een correctie. “Maar het kost tijd om door de coronacrisis stilgelegde projecten weer op gang te krijgen. En het is onduidelijk wanneer een hoger aanbod tot een lagere prijs zal leiden. De markt reageert nu overdreven op elk negatief gerucht.”

Wat gaat u hier nu zelf van voelen, en wat kunt u doen?

In Vlaanderen heeft 29 procent van de gezinnen een variabel elektriciteitscontract, waarbij de prijs de stijgingen en dalingen op de markt volgt. Voor aardgascontracten gaat het om 36 procent van de gezinnen.

De Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas (CREG) waarschuwde eind augustus voor een hogere energiefactuur in vergelijking met 2019. Bij een gemiddeld gas- en elektriciteitsverbruik zal de factuur op jaarbasis meer dan 133 euro hoger zijn. Daarbij is nog geen rekening gehouden met de prijsstijgingen sindsdien, dus het verschil zal wellicht nog oplopen. Om de impact te spreiden, kan u overwegen de voorschotfactuur te verhogen. “Zo vermijd je een torenhoge afrekening op het einde van het jaar”, zegt Simon November (Test Aankoop).

Moet wie een variabel contract heeft nu snel omschakelen naar een vast contract?

“Dat kun je overwegen om je in te dekken tegen nog hogere prijzen in de toekomst”, zegt November. “Je doet er wel goed aan de evolutie van de prijzen de komende maanden dan goed op te volgen en opnieuw te veranderen wanneer ze normaliseren.”

“Loopt je vast contract binnenkort af, dan kun je het best snel een nieuw contract afsluiten”, zegt November. “De kans is namelijk groot dat de prijzen vanaf 1 oktober nog verder zullen stijgen. Wie een vast contract heeft voor een goede prijs dat op korte termijn niet afloopt, zit goed.”

Alles hangt natuurlijk af van de toekomstige prijsevoluties. “Het is altijd goed om het aanbod aan contracten geregeld te vergelijken met onze V-test op onze site”, zegt Leen Vandezande, woordvoerder bij de Vlaamse Energieregulator (VREG). De VREG adviseert verder om bij het veranderen van energieleverancier op de jaarlijkse vergoeding te letten. “Sommige leveranciers rekenen die administratieve kosten ineens voor een volledig jaar aan, ook al bent u nog geen jaar klant.”

Adblock test (Why?)


Moet je morgen nog snel je energiecontract aanpassen om te besparen? Experts over de hoge energieprijzen - De Morgen
Read More

Demir suggereert tijdelijke btw-verlaging op elektriciteit om stijgende energiefacturen te temperen - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

Demir suggereert tijdelijke btw-verlaging op elektriciteit om stijgende energiefacturen te temperen  Het Laatste NieuwsHele verhaal bekijken via Google Nieuws
Demir suggereert tijdelijke btw-verlaging op elektriciteit om stijgende energiefacturen te temperen - Het Laatste Nieuws
Read More

Opvallend voorstel van 'omgekeerd ziektebriefje': wat zou da... - Gazet van Antwerpen

 

 ©  Arlette Stubbe

Dokters moeten geen ziektebriefje meer schrijven maar een fitnote, waarbij ze zich focussen op wat patiënten wel nog kunnen. Dat is althans het voorstel van werkgeversorganisatie Voka. Wat vinden experts van dat opvallende voorstel? En wat kan dat betekenen voor zieke werknemers?

Paul Demeyer

Adblock test (Why?)


Opvallend voorstel van 'omgekeerd ziektebriefje': wat zou da... - Gazet van Antwerpen
Read More

Inflatie stijgt naar hoogste niveau sinds februari 2017 | Economie | hln.be - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

  1. Inflatie stijgt naar hoogste niveau sinds februari 2017 | Economie | hln.be  Het Laatste Nieuws
  2. Inflatie in België stijgt naar hoogste niveau sinds 2017: deze producten worden steeds duurder  De Morgen
  3. Inflatie stijgt naar 2,86 procent  Trends
  4. Dure energie stuwt Belgische inflatie naar 2,86 procent  De Tijd
  5. Inflatie stijgt naar hoogste niveau sinds februari 2017  Het Nieuwsblad
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

Inflatie stijgt naar hoogste niveau sinds februari 2017 | Economie | hln.be - Het Laatste Nieuws
Read More

Reproductiegetal flirt opnieuw met grens van 1, sterfgevalle... - Het Nieuwsblad

 

 ©  AFP

adbBron: BELGA

Het aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames is de afgelopen week opnieuw lichtjes afgenomen, terwijl het aantal sterfgevallen stijgt. Het reproductiegetal flirt wel opnieuw met de grens van 1. Dat blijkt woensdag uit de voorlopige gegevens van gezondheidsinstituut Sciensano.

Tussen 19 en 25 september werden dagelijks gemiddeld 1.924 nieuwe besmettingen vastgesteld, een daling met 7 procent in vergelijking met de voorgaande zevendaagse periode. In diezelfde periode werden dagelijks zo’n 47.700 testen afgenomen, 1 procent meer dan de week voordien. De positiviteitsratio is dan ook licht gedaald: van dat aantal afgenomen testen, geeft nog 4,5 procent een positief resultaat.

Met 0,99 flirt het reproductiegetal wel opnieuw met de grens van 1. Een R-waarde lager dan 1 betekent dat de pandemie aan kracht afneemt, boven de 1 betekent terreinwinst voor het virus. In totaal raakten al ruim 1,2 miljoen Belgen besmet met het coronavirus.

Dagelijks overlijden gemiddeld 7 personen aan de gevolgen van het virus, dat is 11 procent meer dan een week geleden. In totaal stierven in ons land sinds de start van de pandemie al 25.581 mensen aan Covid-19.

Tussen 22 en 28 september werden dagelijks gemiddeld 53,7 mensen in het ziekenhuis opgenomen met een coronabesmetting, dat is 6 procent minder dan in de voorbije week. Op dit moment liggen nog 702 coronapatiënten in het ziekenhuis, wat wel een stijging is met 3 procent. Van hen hebben 207 mensen intensieve verzorging nodig (-3 procent).

Intussen heeft 74 procent van de totale Belgische bevolking minstens één prik gehad met een coronavaccin, 73 procent van alle Belgen is volledig gevaccineerd.

Adblock test (Why?)


Reproductiegetal flirt opnieuw met grens van 1, sterfgevalle... - Het Nieuwsblad
Read More

Tuesday, September 28, 2021

17-jarige jongen verdacht van diefstal van tientallen paarden: “Hij overtuigt mensen voor hun paarden te zorgen, maar doet het niet” - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

  1. 17-jarige jongen verdacht van diefstal van tientallen paarden: “Hij overtuigt mensen voor hun paarden te zorgen, maar doet het niet”  Het Laatste Nieuws
  2. 'De keuzes van Jan Jambon: wie weinig heeft, zal nu nog een beetje minder krijgen'  De Morgen
  3. 'Ik kon de dag na de doop mijn been niet meer bewegen. Ik stond vol blauwe plekken, striemen en brandwonden van mijn kapotgetrokken badpak'  Humo The Wild Site
  4. Zij kochten hun huis op fiscaal minst interessante moment: “Met dat geld konden we tóch zonnepanelen plaatsen”  Het Laatste Nieuws
  5. Hoe gezond is fietsen met een e-bike eigenlijk? 'Je verbruikt gewoon bijna niets'  De Morgen
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

17-jarige jongen verdacht van diefstal van tientallen paarden: “Hij overtuigt mensen voor hun paarden te zorgen, maar doet het niet” - Het Laatste Nieuws
Read More

Zieke Vlaams Parlementsleden zien loon afnemen - De Standaard

Een Vlaams Parlementslid dat langer dan een maand ziek is, valt voortaan terug op zestig procent van zijn of haar vergoeding. Dat beslisten de Vlaamse partijen naar aanleiding van de langdurige afwezigheid van Sihame El Kaouakibi.

Sihame El Kaouakibi is al sinds eind vorig jaar afwezig in het Vlaams Parlement. De Antwerpse, die na beschuldigingen van subsidiefraude uit Open VLD werd gezet, is officieel met ziekteverlof maar ontvangt nog steeds haar volledige vergoeding.

Het Vlaams Parlement besliste vandaag dat een parlementslid dat meer dan dertig dagen arbeidsongeschikt is door ziekte of een arbeidsongeval, zijn of haar onkostenvergoeding verliest. Dat is goed voor ongeveer veertig procent van de totale vergoeding. Een behoud van zestig procent van het loon is gelijkaardig aan de regeling voor reguliere werknemers.

‘Gemiddeld valt zo’n volksvertegenwoordiger terug op 3.500 euro in plaats van 5.750 euro’, zei Vlaams Parlementsvoorzitter Liesbeth Homans (N-VA). Homans maakte duidelijk dat het juridisch onmogelijk is om te raken aan de parlementaire basisvergoeding.

Parlement kan geen controlearts sturen

‘Een parlementslid is geen werknemer’, zei Homans daarover. ‘Noch ik, noch iemand anders is de hiërarchische overste van een Vlaams Parlementslid. De enige echte werkgever is de kiezer. De vergoeding heeft, zo stelt ook de Grondwet, tot doel om de onafhankelijkheid van het parlementslid te verzekeren. Maar van iemand die langdurig afwezig is, kan worden aangenomen dat hij of zij geen onkosten meer maakt.’

Het Vlaams Parlement liet ook onderzoeken of het mogelijk is om een controlearts te sturen naar parlementsleden die zich ziek melden, zoals El Kaouakibi. Het is niet mogelijk dat eenzijdig op te leggen via het parlementair reglement, blijkt uit juridisch advies. Daarvoor is een federale wetswijziging nodig. Controlegeneeskunde is een federale bevoegdheid.

De wijziging aan het interne reglement wordt normaal gezien morgen door de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement goedgekeurd. Vervolgens kan het komende vrijdag, 1 oktober, ingaan. Als El Kaouakibi ook dertig dagen later, eind oktober dus, nog afwezig is, zal ze terugvallen op zestig procent van haar totale vergoeding.

De Vlaamse partijen willen in de federale Kamer eenzelfde regeling doorvoeren, maar stuiten daar op verzet van bepaalde Franstalige partijen.

Adblock test (Why?)


Zieke Vlaams Parlementsleden zien loon afnemen - De Standaard
Read More

Wat betekent de voorgestelde lastenverlaging van Van Peteghe... - De Standaard

De afschaffing van de bijzondere bijdrage voor de sociale zekerheid komt vooral de hogere inkomens ten goede. Maar dat is ook de groep die in het vizier komt om die kostelijke maatregel langs een andere weg te financieren.

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) loste afgelopen weekend een schot voor de boeg om al vanaf volgend jaar geleidelijk een lastenverlaging in te voeren. Een amuse-gueule voor ...

Adblock test (Why?)


Wat betekent de voorgestelde lastenverlaging van Van Peteghe... - De Standaard
Read More

Alles wat kopers en bouwers moeten weten over de nieuwe registratiebelasting - De Tijd

Als vastgoed van eigenaar wisselt, moet daarop registratiebelasting betaald worden en meer specifiek verkooprecht. De tarieven van die belasting verschillen per gewest. De Vlaamse regering kondigde maandag een wijziging aan.

Vanaf 1 januari 2022 wordt het goedkoper om een gezinswoning te kopen. De aankoop van een tweede verblijf of een bouwgrond duurder. 'De bestaande gunstregelingen voor woningen voor sociale verhuur en voor beschermde monumenten blijven onveranderd', zegt Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA).

Wat verandert voor wie voor het eerst een gezinswoning koopt?

Wie een gezinswoning koopt, betaalt vandaag 6 procent verkooprecht. Dat wordt 3 procent. Dat is goed nieuws voor alle starters die voor het eerst eigenaar worden. Het maakt niet uit of ze een huis, appartement of villa kopen. De ‘gezinswoning’ is het enige huis of appartement, waar de koper zelf gaat wonen.

Voor een appartement van 250.000 euro levert de verlaging van de registratierechten een besparing van 7.500 euro op. Op een aankoop van 350.000 euro is dat 10.500 euro.

Aan het lagere tarief voor de gezinswoning zijn altijd al voorwaarden gekoppeld geweest. De grootste valkuil is dat u geen volle eigenaar mag zijn van een andere woning of bouwgrond. 'Hebt u wel ander vastgoed, dan krijgt u het gunsttarief als het andere vastgoed binnen het jaar verkocht is', zegt Diependaele.

Bovendien moet u binnen de twee jaar op het adres wonen. Haalt u die datum niet? U moet dan niet alleen het verschil betalen tussen de door u al betaalde registratiebelasting en het verkooptarief van 12 procent, met boven op dat bedrag een boete. Alleen bij overmacht kunt u aan die sancties ontsnappen.

Is er een extra korting voor wie een bescheiden gezinswoning koopt?

Voor de aankoop van een enige eigen ‘bescheiden’ woning kunt u een extra korting op de registratiebelasting krijgen. Daarbij wordt al enige tijd niet meer naar het kadastraal inkomen van de woning gekeken, maar wel naar de aankoopprijs.

Een bescheiden woning is een huis of appartement met een maximale aankoopprijs van 200.000 euro. Voor woningen gelegen in de kernsteden of de Vlaamse Rand rond Brussel ligt het plafond op 220.000 euro. De kernsteden zijn Aalst, Antwerpen, Boom, Brugge, Dendermonde, Genk, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Oostende, Roeselare, Sint-Niklaas, Turnhout en Vilvoorde.

Omdat de verschuldigde registratierechten met de helft dalen, halveert ook de extra korting, van 5.600 naar 2.800 euro.

Wat verandert voor wie zijn starterswoning inruilt voor een nieuwe gezinswoning?

De verlaging van de registratierechten blijft niet beperkt tot de eerste woning, maar geldt ook voor latere gezinswoningen (na verkoop van de eerste). Maar er is ook slecht nieuws: wie een eerste gezinswoning verkoopt om een andere te kopen, zal vanaf 2024 niet meer kunnen genieten van de meeneembaarheid van de registratie. Door dat voordeel kunnen de eerder betaalde registratierechten in mindering gebracht worden van de registratiebelasting verschuldigd op de nieuwe aankoop. Het extra voordeel kan oplopen tot 13.000 euro.

Tot eind 2023 is er een overgangsregeling en kunnen kopers kiezen tussen het verlaagd tarief van 3 procent en de meeneembaarheid in combinatie met 6 procent registratierechten. De voordeligste keuze hangt af van de concrete situatie.

Wordt energiezuinige renovatie gestimuleerd?

Een verouderde woning kopen en die doorgedreven energetisch renoveren wordt sterker aangemoedigd. Het tarief van de registratierechten zakt van 5 naar 1 procent. Voor wie een huis koopt van 200.000 euro, levert dat een voordeel van 8.000 euro op.

Daarbovenop kan de korting kopen voor wie een woning van maximaal 200.000 euro (220.000 euro) in de kernsteden koopt. 'Het bedrag daalt in proportie met nieuwe lagere tarief, naar 960 euro. De idee is dat we dezelfde schijf van de aankoopprijs blijven vrijstellen van registratiebelasting', zegt Diependaele.

De renovatie moet daarvoor wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Het volstaat niet alleen hoogrendementsglas of wat dakisolatie te plaatsen. Na de renovatie moet uw woning aan minimumnormen voor isolatie, energiezuinigheid en ventilatie voldoen. U moet minstens 75 procent van de buitenschil van de woning (na)isoleren, de verwarmings- of koelingsinstallatie volledig vervangen en een ventilatiesysteem plaatsen in combinatie met een hernieuwbare-energietechniek zoals zonnepanelen.

Wie zijn gezinswoning energetisch renoveert, krijgt langer de tijd voor hij er moet wonen: vijf jaar.

Wat verandert voor wie een huis bouwt?

Wie een grond koopt om erop te bouwen is in de nieuwe regeling slechter af. Op de aankoopprijs van de bouwgrond moet registratierechten betaald worden. Dat tarief stijgt van 10 naar 12 procent. Op de bouwwerken moet onveranderd 21 procent btw betaald worden. Voor sloop en heropbouw van de enige en eigen woning geldt in het hele land nog tot eind 2022 een verlaagd btw-tarief van 6 procent.

Het is opvallend dat nieuwbouw wordt afgestraft in tijden waarin de focus op energiezuinigheid ligt.
Johan Krijgsman
CEO makelaarsnetwerk ERA Belgium

‘Het is opvallend dat nieuwbouw wordt afgestraft in tijden waarin de focus op energiezuinigheid ligt. Nochtans moeten nieuwbouwwoningen aan strenge energie-eisen voldoen’, zegt Johan Krijgsman, de CEO van het makelaarsnetwerk ERA Belgium. ‘Alleen voor energetische renovatie van een gezinswoning is er een fiscale stimulans en niet voor nieuwbouw. Nochtans kan het ook bij nieuwbouw om een eerste gezinswoning gaan.’

Wat verandert voor wie een tweede verblijf, investeringspand of professioneel vastgoed koopt?

Voor ander vastgoed dan de gezinswoning bedraagt het tarief van de registratierechten vandaag 10 procent. Dat wordt opgetrokken tot 12 procent. Daardoor stijgt de belasting op de aankoop van een tweede verblijf, een huis of appartement om te verhuren, een kantoor, winkel of magazijn.  

Koopt u een tweede verblijf van 300.000 euro? De verschuldigde registratierechten stijgen van 30.000 naar 36.000 euro.

Zullen de vastgoedprijzen dalen?

‘De vastgoedprijzen zullen zeker niet dalen’, zegt Krijgsman. Ook tal van andere experten delen die mening. ‘De verhoging van de registratierechten van 10 naar 12 procent zal investeerders niet doen ophouden met kopen', zegt Frédéric Vandenhende van Investr, een platform voor vastgoedinvesteerders.

Het zou kunnen dat de investeerders ondanks verhoging van de registratierechten hun ding blijven doen en dan blijven er sterke prijsstijgingen. En jonge gezinnen worden gesteund door de maatregel maar het is de vraag of dat niet in de prijzen verrekend zal worden.

‘Door deze maatregel zal de vastgoeddrukte wellicht nog meer toenemen. In eerste instantie voor de kopers van een tweede woning. Dat maakt het voor verkopers van zulke soort woningen natuurlijk ook een erg interessante periode’, zegt Cédric Vanhenxcthoven, bestuurder van Heylen Vastgoed. ‘Voor kopers van een eerste woning was het al druk en zal de drukte wellicht na 1 januari 2022 nog extra toenemen.’

Heeft de aanpassing van de registratierechten gevolgen voor de leencapaciteit?

De registratierechten kunnen doorgaans niet ontleend worden en moeten met eigen middelen betaald worden. Door de verlaging van de registratierechten voor een gezinswoning is er minder eigen inbreng vereist en zullen starters makkelijker een eigen huis of appartement kunnen kopen. Andere vastgoedkopers zullen met meer geld over de brug moeten komen.

Wanneer gaat de aanpassing in? En kan ik anticiperen?

Of een verkoop voor af na 1 januari 2022 heeft plaatsgevonden, hangt af van de ondertekening van de aankoopakte bij de notaris.

Wie vandaag een akkoord met de verkoper bereikt, kan in theorie al van de lagere registratierechten genieten.
Bart van Opstal
Woordvoerder notaris.be

Dat zal ertoe leiden dat kopers zullen proberen te schuiven met hun timing. Kopers van een gezinswoning zullen hun aankoopakte pas na Nieuwjaar willen laten verlijden, om te genieten van de verlaging. ‘Wie vandaag een akkoord met de verkoper bereikt, kan in theorie van de lagere registratierechten genieten. De maximumtermijn voor het verlijden van de koopakte is vier maanden', zegt notaris Bart van Opstal, woordvoerder van notaris.be. Kopers van een tweede verblijf of een investeringsvastgoed zullen hun akte nog voor de nieuwe regeling willen laten verlijden.

Zullen er gevolgen zijn voor de huurmarkt?

‘Met de hogere registratierechten en de mogelijke afschaffing van het belastingvoordeel voor tweede verblijven wordt veel gesleuteld aan de investeringsmarkt. De huurmarkt moet aantrekkelijk gehouden worden om de huurprijzen onder controle te houden’, zegt Filip Dewaele, gedelegeerd bestuurder van Dewaele Vastgoed.

‘Er is zeker een groot tekort aan huurwoningen in een betaalbare prijscategorie. Hoe zal de Vlaamse regering vermijden dat investeerders in huurwoningen afhaken? Hoe zal ze hen overtuigen om betaalbare huurwoningen te creëren?’, zegt Kristophe Thijs, directeur communicatie van CIB Vlaanderen.

Adblock test (Why?)


Alles wat kopers en bouwers moeten weten over de nieuwe registratiebelasting - De Tijd
Read More

ArcelorMittal investeert 1,1 miljard euro in Gentse staalfabriek, Vlaamse CO2-uitstoot daalt jaarlijks met vier procent - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

  1. ArcelorMittal investeert 1,1 miljard euro in Gentse staalfabriek, Vlaamse CO2-uitstoot daalt jaarlijks met vier procent  Het Laatste Nieuws
  2. 1 miljard voor groenere staalproductie ArcelorMittal in Gent  De Tijd
  3. ArcelorMittal trekt groene kaart en investeert 1,1 miljard euro in Gentse staalfabriek  VRT NWS
  4. Mega-investering in Gentse ArcelorMittal-fabriek doet Vlaams...  De Standaard
  5. ArcelorMittal investeert 1,1 miljard euro in Gentse staalfab... (Gent)  Het Nieuwsblad
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

ArcelorMittal investeert 1,1 miljard euro in Gentse staalfabriek, Vlaamse CO2-uitstoot daalt jaarlijks met vier procent - Het Laatste Nieuws
Read More

Mega-investering in Gentse ArcelorMittal-fabriek doet Vlaams... - De Standaard

ArcelorMittal investeert 1,1 miljard euro in zijn Gentse staalfabriek. Die zal ervoor zorgen dat er jaarlijks tot 3,9 miljoen ton CO2 minder uitgestoten wordt, of zo’n 4 procent van de totale CO2-uitstoot van Vlaanderen.

Eerder dit jaar werd hoogoven B, een van de twee hoogovens die de Gentse staalfabriek uitbaat, vervangen door een zuinige versie op grondstoffen als biokool, houtafval en plastic. Maar het procedé waarbij ertsen op extreem hoge temperaturen worden verwarmd, is per definitie energie-intensief en dus vervuilend.

Omdat het staalconcern zijn CO2-uitstoot in Europa tegen 2035 met 35 procent wil verlagen, wordt de andere Gentse hoogoven, hoogoven A, niet vervangen wanneer die in 2030 uit roulatie wordt gehaald. Er wordt overgeschakeld op een productieproces waarbij DRI-ijzer in twee elektrische ovens wordt verwerkt. Die worden aangedreven met waterstof, die - van zodra commercieel beschikbaar - op een ecologische manier opgewekt zal worden.

Keuze voor Gent niet toevallig

ArcelorMittal wil tegen 2050 klimaatneutraal zijn maar de technologie en infrastructuur om dat te verwezenlijken, moet vandaag ontwikkeld worden. Het concern rekent onder meer op de Gentse vestiging om onderzoek te doen naar duurzaam staal. ‘De hoogovens zijn 150 jaar in dienst’, herinnert Europees topman Geert Van Poelvoorde. ‘We moeten radicaal voor een andere technologie kiezen.’

De keuze voor Gent komt niet geheel onverwacht. ArcelorMittal schonk in het verleden al veel vertrouwen in de Gentse vestiging en kreeg daarvoor substantiële onderzoeksbudgetten. Ze kan rekenen op de strategische ligging van North-Sea-Port en kan voor haar onderzoeksafdeling samenwerken met de Gentse universiteit.

De voortrekkersrol levert België een stevige reductie op in CO2-emissies. Tegelijk heeft de Gentse site vandaag al meer dan 100 hooggeschoolde vacatures openstaan. Daar komen er de komende jaren nog bij.

Overheidssteun

De internationale directie en de familie Mittal kwamen dinsdag persoonlijk naar het Gentse stadhuis om de intentieverklaring te tekenen. ‘Deze projecten zouden niet mogelijk zijn zonder overheidssteun’, zegt Aditya Mittal, zoon van oprichter Lakshmi Mittal, daarover. ‘We zijn dus erg dankbaar aan de Vlaamse en Belgische regering voor hun steun in de overgang naar emissievrij staal.’ De Vlaamse regering en ArcelorMittal brengen voor de investering 350 miljoen euro samen in de joint venture Finocas.

De Europese Investeringsbank (EIB) kondigde maandag dan weer aan dat de staalgigant kan rekenen op een lening van 280 miljoen euro om onderzoek te doen naar decarbonisatie van de staalsector. Die Europese lening wordt verdeeld over vestigingen in Frankrijk, Spanje, Luxemburg en België.

Adblock test (Why?)


Mega-investering in Gentse ArcelorMittal-fabriek doet Vlaams... - De Standaard
Read More

Vlaanderen geeft starters op de woningmarkt zetje - De Standaard

[unable to retrieve full-text content]

Vlaanderen geeft starters op de woningmarkt zetje  De Standaard
Vlaanderen geeft starters op de woningmarkt zetje - De Standaard
Read More

Monday, September 27, 2021

Ford bouwt nieuwe fabrieken in VS: 11.000 extra jobs tegen 2025 - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

Ford bouwt nieuwe fabrieken in VS: 11.000 extra jobs tegen 2025  Het Laatste NieuwsHele verhaal bekijken via Google Nieuws
Ford bouwt nieuwe fabrieken in VS: 11.000 extra jobs tegen 2025 - Het Laatste Nieuws
Read More

Familie Boone verkoopt voor meer dan 300 miljoen euro aandelen Lotus Bakeries - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

  1. Familie Boone verkoopt voor meer dan 300 miljoen euro aandelen Lotus Bakeries  Het Laatste Nieuws
  2. Familie Boone casht ruim 300 miljoen op Lotus Bakeries  De Tijd
  3. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

Familie Boone verkoopt voor meer dan 300 miljoen euro aandelen Lotus Bakeries - Het Laatste Nieuws
Read More

Koopadvies KBC geeft Bel20 boost - De Tijd

De opluchting over de Duitse verkiezingsuitslag zette de beurzen van bij de opening op winst. Een hoger koersdoel en een koopadvies gaven KBC een zetje. Ekopak paart een omzetdaling aan een hogere bedrijfswinst.

In de loop van de namiddag ging een belangrijk deel van de Europese beurswinsten verloren. Bij de slotbel was er nog een winstje van 0,2 procent voor de Euro Stoxx50. De zorgen over China zijn niet verdwenen. Het lot van de vastgoedreus Evergrande blijft onzeker en in het land is een elektriciteitscrisis uitgebroken. Fabrieken moeten de productie verminderen en gezinnen vallen hier en daar zonder stroom. Dat doet de vrees voor een groeivertraging toenemen.

Euronext Brussel presteerde duidelijk superieur met 0,9 procent winst (tot 4.177 punten) voor de Bel20 . De stuwkrachten waren vooral KBC en Ageas . Die laatste herstelt van een moeilijke zomer. De koers stond sinds juni onder druk omdat beleggers tobden over de impact van de strengere regelgeving en de slechte beurzen in China op de rendabiliteit van Ageas’ joint venture in de volksrepubliek. Ageas won 1,9 procent tot 40,69 euro.

Tsjechische rente en Ierland

De topper in de index was KBC Groep (76,48 euro, +4,9%). Het beurshuis Kepler Cheuvreux heeft zijn winstverwachtingen voor de bank-verzekeraar voor de komende twee jaar verhoogd. Voor 2022 stijgt de verwachting voor de winst per aandeel (wpa) met 13 procent, voor 2023 met 22 procent. De verhoging stoelt op hogere nettorente-inkomsten, hogere commissie-inkomsten en lagere risicokosten. Lees: minder probleemleningen na de verkoop van de Ierse activiteiten en dus lagere kosten daarvoor.

De analist verwacht dat de Tsjechische nationale bank de rente blijft verhogen wegens de sterke wereldeconomie en de hoge inflatie. Hij verwacht eind deze maand een nieuwe verhoging met 50 basispunten en ziet nog meer verhogingen in de komende maanden. KBC is een belangrijke speler op de Tsjechische bankenmarkt.

Hij denkt voorts dat KBC in februari een aandeleninkoopprogramma van 0,9 miljard euro zal lanceren. Ook de verkoop van de Ierse activiteiten ziet hij als een positieve katalysator voor het aandeel. De kapitaalratio zal erdoor stijgen met circa 70 basispunten, schat hij, wat een nieuw rondje eigen aandelen inkopen in 2023 mogelijk maakt.

Maliestraat

De sociale onrust in de garages van D’Ieteren leidt tot een drastische ingreep: twee van de vier Brusselse dealers worden gesloten. Daaronder ook de werkplaats in het hoofdkwartier van de holding aan de Maliestraat in Elsene. Volgens D’Ieteren is de sluiting een rechtstreeks gevolg van het afwijzen van een bezuinigingsplan door het personeel. De twee dealers die dichtgaan, waren structureel verlieslatend. 103 banen gaan verloren.

Het aandeel van D'Ieteren ging in de loop van de dag nog bijna 1 procent hoger, maar bij de slotbel was er een verlies van 0,2 procent tot 135,5 euro.

De halfjaarresultaten van Ekopak - de eerste sinds de beursgang eind maart - waren een ‘mixed bag’. De omzet daalde met 16,1 procent, maar de brutobedrijfswinst (ebitda) schoot 84 procent hoger. Die merkwaardige combinatie heeft alles te maken met ‘water as a service’ (WaaS), het innovatieve businessmodel van het waterzuiveringsbedrijf. In het eerste halfjaar groeide de omzet uit WaaS met een kwart ten nadele van de niet-WaaS-omzet. WaaS levert echter veel hogere marges op, wat de sterk verbeterde rendabiliteit verklaart.

KBC Securities-analist Olivier Vandewoude is positief: ‘De halfjaarresultaten kunnen op het eerste gezicht wat ontgoochelend lijken, maar de onderliggende dynamiek is zeker positief. We juichen de snellere transitie naar WaaS toe en zijn onder de indruk van de aanhoudend sterke prestatie qua ebitda-marge.’ Hij handhaaft zijn ‘bijkopen’-advies en koersdoel van 18,50 euro.

Analist Jan Richard van Berenberg is onder de indruk van de snelheid waarmee nieuwe WaaS-contracten worden getekend en operationeel worden. Hij heeft voor Ekopak een koopadvies en een koersdoel van 19,70 euro. Het aandeel Ekopak ging 1,6 procent hoger tot 17,52 euro.

Een positieve reactie was er ook op de halfjaarcijfers van Fountain . De Waalse aanbieder van warmedrankenservice aan kmo’s legde over het eerste halfjaar een hoopgevend rapport voor. De omzet steeg met 14,1 procent tegenover de moeilijke eerste jaarhelft van 2020, onder meer dankzij het aantrekken van nieuwe klanten. De omzet blijft wel bijna 20 procent lager dan in 2019, wat Fountain aan het vele telewerken wijt. Extra uitgaven duwen het bedrijf echter voor 1,1 miljoen euro in het rood. Fountain won 1,2 procent tot 0,85 euro.

Blikvanger

De Europese beurzen gingen overwegend hoger. De kans op een linkse regering in Duitsland is klein. De stijging van de lange rente veroorzaakt wel zenuwachtigheid bij beleggers in groeiaandelen. Dat speelde bijvoorbeeld de AEX-index (-0,4%) in Nederland parten. De Bel20 presteerde superieur in Europa, met dank aan een glansprestatie van zwaargewicht KBC.

De leverancier aan de chipsector, ASM International, houdt een analistendag. In de Renaissance Koepelkerk geeft het management een update over de strategie, de groeikansen op lange termijn en de innovatie. Uiteraard mogen ook duurzame initiatieven niet ontbreken. Het event is vanaf 14 uur digitaal te volgen via de website van ASMI. Registratie op voorhand is verplicht.

Adblock test (Why?)


Koopadvies KBC geeft Bel20 boost - De Tijd
Read More

Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle concurrentie wegveegt - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content] Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle c...