Rechercher dans ce blog

Thursday, September 30, 2021

Al zeker drie kandidaten voor veiling gascentrales - VRT NWS

Al zeker drie bedrijven hebben zich ingeschreven voor de veiling die de federale overheid organiseert om de bevoorradingszekerheid aan elektriciteit na 2025 te garanderen. Dat schrijt de Tijd en is bevestigd door de bedrijven zelf. Het gaat om Luminus, Eneco en het chemiebedrijf Tessenderlo.

Het aandeel van de herniewbare energie in ons land stijgt jaar na jaar, maar omdat de productie van die energie erg variabel kan zijn door de weersomstandigheden, dreigt er een probleem na de sluiting van de kerncentrales in 2025. 

Om eventuele tekorten op te vangen, rekent de regering op voornamelijk gascentrales die dan tijdelijk ingeschakeld kunnen worden. Die bedrijven krijgen daarvoor een subsidie, omdat ze anders niet rendabel zouden zijn.

Om te bepalen welke bedrijven hiervoor in aanmerking komen, organiseert de federale regering een veiling: bedrijven kunnen een bod doen van de ondersteuning die ze denken nodig te hebben. Wie de minste steun vraagt, krijgt het contract. 

De inschrijvingtermijn voor de veilig liep vandaag af. De kandidaten hebben hun plannen ingediend bij Elia. De regering krijgt pas eind oktober het resultaat te zien. In principe weet zij niet wie er meedoet aan de veiling, maar drie bedrijven hebben zelf aangegeven dat ze een dossier hebben ingediend.

Het gaat om Eneco in Manage, dat 840 MW aan productie plant, Tessenderlo Chemie (900 MW) en Luminus in Seraing (870 MW). Of Engie/Electrabel een bod heeft ingediend is niet geweten. 

Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) mikt in deze eerste veiling op 2,3 gigawatt (GW) aan nieuwe capaciteit om de bevoorradingszekerheid na 2025 te garanderen. Die doelstelling lijkt te zullen worden gehaald, aangezien de projecten van Eneco, Tessenderlo en Luminus samen al aan 2,6 GW komen.

Adblock test (Why?)


Al zeker drie kandidaten voor veiling gascentrales - VRT NWS
Read More

No comments:

Post a Comment

Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle concurrentie wegveegt - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content] Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle c...