Rechercher dans ce blog

Monday, July 19, 2021

Beleggers straffen haperende omzet Barco af - De Tijd

De beeldvormingsgroep Barco heeft door de pandemie en het tekort aan chips moeite een goed gevuld orderboek in omzet te vertalen.

Barco veroorzaakte vorige vrijdag ophef toen bekend raakte dat CEO Jan De Witte plaats zou maken voor Charles Beauduin en An Steegen. Met de aftrap van de halfjaarresultaten rijst de vraag: kan beursgenoteerd Brussel herstellen van de coronapandemie?

De resultaten van Barco geven geen onverdeeld positieve boodschap. Kijken we naar het orderboek, dan lijkt de beeldvormingsgroep te herstellen na een rampjaar. Met 466 miljoen euro doet Barco 17 procent beter dan in de eerste helft van 2020 en 34 procent beter dan in de tweede helft van dat jaar. Het bedrijf doet het ook beter dan de 456 miljoen die analisten verwachtten.

De omzet ligt met 366 miljoen euro echter 10 procent lager dan een jaar geleden en ook licht onder de analistenconsensus. De brutobedrijfswinst (ebitda) kwam uit op 27,5 miljoen euro, grosso modo in de lijn met de verwachtingen. 

Langdurige beperkingen

Barco wijst in zijn persbericht naar de langdurige beperkingen die in de pandemie werden opgelegd om de beperkte winst te verklaren. Thuiswerken bleef verplicht of aangewezen in grote delen van de wereld. Clickshare, de vergadertool van Barco, heeft het nog altijd moeilijk.

Ook de opening van de bioscoopzalen liet lang op zich wachten. Daarnaast wordt ook Barco geraakt door het tekort aan chips. Beleggers zijn not amused en sturen het aandeel maandagochtend tot 13 procent lager op de Brusselse beurs.

Clickshare, de vergadertool van Barco, heeft het nog altijd moeilijk. Ook de opening van de bioscoopzalen liet lang op zich wachten.

Toch ziet de beeldvormingsgroep tekenen van beterschap. De winst lag in het tweede kwartaal 13 procent hoger dan in het eerste kwartaal van 2021. Bovendien nam die maand per maand toe naarmate de wereld zich weer opende dankzij de vaccinatiecampagnes.

De bestellingen voor Healthcare lagen in de eerste helft van het jaar 18 procent hoger dan vorig jaar. Ziekenhuizen lijken na de gezondheidscrisis opnieuw te investeren in diagnostische beeldvorming en chirurgie.

Heropening kantoren

Uittredend CEO Jan De Witte is niet ontevreden over de resultaten. 'De combinatie van een ongelijk herstel van de economische activiteit en beperkingen in de toeleveringsketen heeft ertoe geleid dat de verkoop achterblijft op de bestellingen', zegt hij in het persbericht.

Beperkingen in de toeleveringsketen kunnen de groeiversnelling temperen.
Jan De Witte
Afscheidnemend CEO Barco

Hij heeft er alle vertrouwen in dat Barco gestage verbeteringen zal realiseren naarmate de markten voort herstellen en de heropening van kantoren versnelt. 'Beperkingen in de toeleveringsketen kunnen de groeiversnelling temperen', zegt De Witte.

Voor heel 2021 rekent De Witte op een omzetherstel en een ebitdamarge die hoger is dan de 7,5 procent uit de eerste jaarhelft. Dat oogt niet bijster ambitieus: analisten mikten tot nog toe op een omzetgroei van 8 procent naar 834 miljoen euro en een winstmarge van 9,5 procent. 

Adblock test (Why?)


Beleggers straffen haperende omzet Barco af - De Tijd
Read More

No comments:

Post a Comment

Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle concurrentie wegveegt - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content] Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle c...