Rechercher dans ce blog

Monday, July 19, 2021

Bekaert verdrievoudigt winst in eerste jaarhelft - De Tijd

De staaltechnologiegroep slaat dankzij de kostenbesparingen extra fors munt uit het vraagherstel, maar verwacht dit halfjaar een normalisatie van de winstmarges.

Bekaert sloot de eerste jaarhelft af met een bedrijfswinst van 285 miljoen euro, drie keer meer dan tijdens de zwaar door de pandemie getroffen eerste helft van 2020 en ruim meer dan de 200 miljoen waar analisten gemiddeld op rekenden.

Dat laat de staaltechnologiegroep uit Zwevegem maandagochtend weten in een persbericht. Op volledige cijfers is het wachten tot 30 juli, maar de cijfers wijken zo ver af van wat analisten verwachtten dat CEO Oswald Schmid nu al een 'positief winstalarm' uitstuurt.

De omzet bevindt zich weer op precovidniveaus.
Oswald Schmid
Bekaert-CEO

Bekaert slaat munt uit het snelle herstel van de vraag, zeker in de autosector. Daardoor boomt met name de belangrijke tak Rubberversterking, de wereldmarktleider in staalkoord voor de versterking van banden. Volgens Schmid bevindt de omzet zich nu weer 'op precovidniveaus'.

Die sterke vraag laat de groep toe de sterke stijging van de grondstoffenprijzen, vooral walsdraad, meteen door te rekenen. Het resultaat: een omzetstijging van 30 procent naar 2,3 miljard euro.

Tegelijk zetten de kostenbesparingen die Schmid, sinds maart voltijds in plaats van interim-CEO, heeft doorgevoerd een extra hefboom lager op de resultatenrekening. Vandaar een verdrievoudiging van de bedrijfswinst en een winstmarge van 12 procent, tegenover 5 procent een jaar eerder.

Een deel van die forse toename vloeit voort uit een boekhoudkundig voorraadeffect. Bij de verkoop van staalkoord put Bekaert via het FIFO-systeem ('first in, first out') eerst uit de voorraad relatief goedkoop ingekochte walsdraad, wat in periodes van zeer scherpe prijsstijgingen zoals nu eenmalig de winstmarge een boost geeft.

Schmid maant mede daardoor beleggers aan de sterke eerste jaarhelft niet zo maar te extrapoleren, mede door seizoenseffecten - de zomer is meestal kalmer - en een minder sterke stijging van de grondstoffenprijzen. Hij verwacht dat de bedrijfswinst die van de tweede helft van 2020, 181 miljoen euro, zal evenaren.

Met andere woorden: voor heel 2021 rekent Bekaert op ongeveer 466 miljoen euro bedrijfswinst. Dat is fors meer dan de 257 miljoen over het boekjaar 2020 en een stuk meer dan de 378 miljoen die analisten tot nog toe opschreven.

Bekaert zet zo koers naar het beste jaar sinds 2010 (zie grafiek). 2010 was het wonderjaar van de West-Vlamingen, toen de groep fabelachtige marges realiseerde op zaagdraad om zonnepanelen te snijden, een business die na een implosie van de marges intussen grotendeels opgedoekt is.

Het sterke winstherstel laat Bekaert ook toe in ijltempo schulden af te bouwen. Die belopen nu nog 0,7 keer de jaarlijkse bedrijfswinst voor afschrijvingen (ebitda), van 3 keer over het boekjaar 2018.

Adblock test (Why?)


Bekaert verdrievoudigt winst in eerste jaarhelft - De Tijd
Read More

No comments:

Post a Comment

Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle concurrentie wegveegt - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content] Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle c...