Rechercher dans ce blog

Monday, July 5, 2021

Banken Bad bank Fortis volledig opgeruimd - De Tijd

Royal Park Investments, de bad bank van Fortis, heeft zo goed als al zijn kapitaal uitgekeerd. Het vehikel is voortaan, twaalf jaar na de financiële crisis, bijna een lege doos.

Royal Park Investments (RPI) is het vehikel waarin in 2009, ten tijde van de ontmanteling van Fortis, een portefeuille risicovolle kredieten van de vroegere Fortis Bank werd ondergebracht. Het heeft drie aandeelhouders: Ageas (de voormalige Fortis-holding, 44,7%), de Belgische staat (43,5%) en BNP Paribas (11,8%). Zij investeerden respectievelijk 760 miljoen euro, 740 miljoen euro en 200 miljoen in de bad bank.

Zij verdienden hun inleg al ruim terug, toen Royal Park Investments zijn portefeuille rommelkredieten in 2013 verkocht aan het Amerikaans aasgierfonds Lone Star en Credit Suisse. Dat bracht 6,7 miljard euro in het laatje. De transactie leverde Ageas 1,04 miljard euro cash op, de Belgische schatkist 1 miljard en BNP Paribas 270 miljoen.

Uitkeringen

De vennootschap RPI bleef bestaan om de rechtszaken die ze tegen financiële instellingen had aangespannen af te handelen. Op geregelde tijdstippen keerde Royal Park Investments dividenden uit - laatst nog 2,9 miljoen euro - of verminderde het zijn kapitaal.

minimumkapitaal
Het kapitaal van Royal Park Investments is gedaald tot het wettelijke minimum van 61.500 euro.

Dat was enkele dagen opnieuw het geval. Er stroomt deze keer 3,8 miljoen euro naar de aandeelhouders. Uit de bijlagen van het Belgisch Staatsblad blijkt dat daardoor het kapitaal van RPI gedaald is tot het wettelijk minimumkapitaal (61.500 euro).

Lees: Royal Park Investments is twaalf jaar na zijn oprichting een lege doos. Of eerder: een bijna lege doos, want een juridische procedure kan misschien nog iets opleveren.

Adblock test (Why?)


Banken Bad bank Fortis volledig opgeruimd - De Tijd
Read More

No comments:

Post a Comment

Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle concurrentie wegveegt - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content] Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle c...