Rechercher dans ce blog

Monday, June 21, 2021

Schauvliege en De Baets bijten van zich af in PFOS-discussie - De Tijd

Nadat het afgelopen weekend OVAM-topvrouw Henny De Baets zich voor het eerst verweerde in de PFOS-discussie, doet ook voormalig minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) dat nu.

Zijn er op basis van de toenmalige kennis over de gevaarlijke stof PFOS in 2017 fouten gemaakt waardoor de bevolking in Zwijndrecht niet op de hoogte is gebracht en gevaar heeft gelopen? Het voorbije weekend bleek meer dan ooit dat daar de angel zit in de discussie over de PFOS-vervuiling in Zwijndrecht. Zowel OVAM-topvrouw Henny De Baets als voormalig minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) hebben nu, in aanloop naar de parlementaire onderzoekscommissie, de stilte daarover doorbroken.

Waarschuwing

De gebeurtenissen van 2017 doen er toe, omdat maar beetje bij beetje duidelijk is geworden hoe gevaarlijk PFOS is voor de gezondheid van de mens. In september 2017 is echter wel een alarmsignaal afgegaan.

Lantis, dat de Oosterweelwerf beheert, meldde toen dat het vreesde dat de PFOS-vervuiling op de werf zich uitspreidde tot in woongebied in Zwijndrecht. Die info is gemeld aan het politiek stuurcomité van de Oosterweelwerken. Daarin zaten toen de Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA), Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA), minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA), minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V), viceminister-president Hilde Crevits (CD&V) en viceminister-president Bart Tommelein (Open VLD).

Wie besliste om niet te communiceren over de vervuiling, ook al werden de voorbereidingen daartoe opgestart, is de grote vraag geworden van de PFOS-discussie.

Op hun vraag heeft de afvalstoffenmaatschappij OVAM communicatie voorbereid. Maar het is niet duidelijk hoe proactief die communicatie bedoeld was. Bovendien is ze er nooit gekomen. De grote vraag is waarom.

Bart De Wever zegt dat hij in het stuurcomité heeft aangedrongen op communicatie. 'Voor mij is Lantis de good guy in het dossier. De klokkenluider. Zij hebben de problematiek onder de aandacht gebracht', zei hij afgelopen weekend nog eens in het Nieuwsblad. 'Ik trek fluitend naar de onderzoekscommissie. Mij mogen ze alles vragen.'

Voor het eerst reageerde dit weekend ook OVAM-topvrouw Henny De Baets. Zaterdag stuurde ze via haar advocaat een persbericht uit. Daarin stelt ze dat de beslissing om niet te communiceren een 'ministeriële beslissing' was. 'Dat was niet mijn beslissing, ook niet die van mijn medewerkers die op dit dossier hebben gewerkt', zegt ze.

Schauvliege

Daarop liet ook Joke Schauvliege van zich horen. In Het Nieuwsblad zegt ze maandag dat Henny De Baets haar niet bij naam noemt en spreekt van 'een ministeriële beslissing'. Volgens Schauvliege slaan die woorden op het stuurcomité, waar de N-VA in de meerderheid was. 'Als Bart De Wever echt had willen communiceren, denk je dan dat ik hem zou kunnen tegenhouden?', vraagt ze. Volgens Schauvliege zijn alle beslissingen op het stuurcomité in consensus genomen.

Schauvliege noemt zich een makkelijke prooi in dit dossier, omdat ze al eens ontslag moest nemen. Ze zegt dat ze bovendien niet langer toegang heeft tot alle documenten omdat ze geen minister meer is.

Wie besliste om niet te communiceren, ook al werden de voorbereidingen daartoe opgestart, is daarom de grote vraag geworden van de PFOS-discussie.

Adblock test (Why?)


Schauvliege en De Baets bijten van zich af in PFOS-discussie - De Tijd
Read More

No comments:

Post a Comment

Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle concurrentie wegveegt - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content] Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle c...