Rechercher dans ce blog

Monday, June 28, 2021

Brussel: Doornik, de nieuwe groeimarkt - De Tijd

Inclusio slaat een grote slag in Doornik, maar die deal verandert niets aan de rustige vastheid van de beurskoers van de nieuwkomer.

De beurzen lasten maandag een pitstop in, met bijna over de hele lijn lagere beursbarometers. De pauze voor een bandenwissel is vrij logisch, na een best wel verschroeiende rally in het eerste halfjaar. De Bel20   stevent zelfs af op zijn beste eerste halfjaar sinds 1998.

Er is echter meer aan de hand dan alleen een adempauze. Meerdere Aziatische landen worden geteisterd door een nieuwe golf van coronabesmettingen en zien zich verplicht opnieuw lockdowns in te voeren of te verlengen. Vooral de besmettelijke deltavariant houdt lelijk huis. Ook in Europa neemt de bezorgdheid toe, vooral over de toestand in het Verenigd Koninkrijk. Dat vertaalt zich in toenemende beperkingen voor Britse reizigers. De vrees dat een nieuwe coronagolf het toeristisch seizoen deels kan bederven, haalde de Europese reisaandelen onderuit. Gemiddeld gaven de Europese beurzen 0,8 procent prijs.

De Bel20 behoorde tot de zwakkere broertjes: de Brusselse graadmeter brokkelde 0,6 procent af naar 4.154,38 punten. Flinke dalers in de index waren Aperam (-2,1%) en KBC (-1,8%).

Net als voor de Bel20 was ook bij zwaargewicht AB InBev na een stevige heropeningsrally even de puf eruit. De bierreus liet 1,6 procent liggen op 62,06 euro.

De KBC Securities-analisten Wim Hoste en Alan Vandenberghe stippen aan dat Zuid-Afrika als gevolg van de weer toenemende Covid-19-besmettingen voor de komende twee weken opnieuw de verkoop van bier verbiedt.

Het gaat om het derde tijdelijke alcoholverbod dit jaar. Door de impact van de pandemie moest de biergigant vorig jaar al een minwaarde boeken op zijn Zuid-Afrikaanse business. Toch handhaven de analisten hun koopadvies voor AB InBev. 'Tegen 21 keer de verwachte winst over 2022 is AB InBev aantrekkelijk gewaardeerd', luidt het. 

UCB   en de controleholding Tubize   zetten hun klim van vrijdag voort, met een winst van respectievelijk 2 en 4,9 procent. 

De biofarmaciegroep kreeg vrijdag een gunstig advies om de potentiële blockbuster bimekizumab - 'bime' voor de vrienden - in Europa voor de behandeling van de huidziekte psoriasis te lanceren.

An sich is de Europese markt niet zo doorslaggevend, maar beleggers zien er een gunstig teken in voor de kansen van bime op de doorslaggevende Amerikaanse markt met haar hogere verkoopprijzen. De Amerikaanse farmawaakhond FDA buigt zich midden oktober over de erkenning van bime als psoriasismiddel. 

Het beurshuis Kepler Cheuvreux merkt op dat rivaal AbbVie vrijdagavond een opdoffer kreeg met Rinvoq. De FDA zal zich niet, zoals eerder verhoopt, deze maand uitspreken over de goedkeuring van Rinvoq voor de behandeling van psoriasis artritis, de tweede vertraging al. Dat is potentieel goed nieuws voor UCB. Tegen eind dit jaar komen normaal gezien de resultaten over de derde en laatste klinische testfase van bime voor psoriasis artritis. Hoe minder voorsprong Rinvoq op de Amerikaanse markt kan nemen, hoe beter. 

Tubize noteert tegen een korting van 35 procent ten opzichte van de 'onderliggende' aandelen UCB. Die korting is hardnekkig hoog, maar is wel duidelijk afgenomen vergeleken met de bijna 50 procent midden vorig jaar (zie grafiek).

Sinds het beursdebuut in december was het relatief stil rond Inclusio  , de ontwikkelaar van sociale woningen. Dat veranderde vrijdagavond. Naast een kleinere deal in Binche kondigde Inclusio aan voor 15,2 miljoen euro 123 woningen in Doornik te verwerven. De groep financiert de deal grotendeels met kredietlijnen en voor een deel via de uitgifte van nieuwe aandelen. 

'De Henegouwse deals vertegenwoordigen 12 procent van de waarde van de portefeuille', stipt Degroof Petercam-analist Herman van der Loos aan. 'Het positieve effect op de winst compenseert ruimschoots de stijging van het aantal aandelen.' De analist verhoogt zijn koersdoel licht naar 23 euro, het advies blijft 'houden'. 

Van der Loos vindt het positief dat Inclusio voor de deals 240.789 nieuwe aandelen kon uitgeven, tegen dezelfde prijs als de intekenprijs in december (21,40 euro). 'Dit soort uitgiftes (waarbij de verkopers van de woningen opteren voor aandelen, red.) is belangrijk om de verhandelbaarheid van het aandeel op te krikken', merkt de analist op. 'Nog meer zo omdat Inclusio de nieuwe aandelen niet nodig heeft, aangezien de schuldgraad met 10 procent zeer laag is.'

Inclusio won 0,2 procent tot 21,45 euro, nipt boven de intekenprijs van 21,40 euro. Met andere woorden: wie in deze manisch-depressieve tijden een 'rustgevend' aandeel zoekt, kan slechter doen dan Inclusio.

De essentie

Na een sterke halfjaarsrally zetten de Europese beurzen een stapje terug. De Euro Stoxx 50 sloot 0,8 procent lager. Beleggers maken zich almaar meer zorgen over de oprukkende deltavariant, onder meer in het VK en Azië. In Brussel zetten KBC en AB InBev druk op de Bel20.

In de meeste Europese landen zijn de coronamaatregelen fors versoepeld en is reizen – eventueel na testen – weer mogelijk. Vermoedelijk zijn het ondernemers- en het consumentenvertrouwen in de eurozone dan ook verder verbeterd.

Adblock test (Why?)


Brussel: Doornik, de nieuwe groeimarkt - De Tijd
Read More

No comments:

Post a Comment

Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle concurrentie wegveegt - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content] Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle c...