Rechercher dans ce blog

Wednesday, June 30, 2021

3M-directeur Peter Vermeulen over PFOS-vervuiling: “Mogelijk ook verspreiding via de lucht” - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

  1. 3M-directeur Peter Vermeulen over PFOS-vervuiling: “Mogelijk ook verspreiding via de lucht”  Het Laatste Nieuws
  2. Weken gezwegen, nu ziet het “geen bewijs” van impact op gezondheid: 3M steekt kop in het zand over PFOS-vervuiling  Het Nieuwsblad
  3. Onderzoek UAntwerpen toont aan dat PFAS-vervuiling rond 3M voorbije 10 jaar is afgenomen  Het Laatste Nieuws
  4. Directeur 3M herhaalt standpunt over PFOS: "Na 20 jaar onderzoek besluiten we dat er geen impact is op gezondheid"  VRT NWS
  5. Van post-its tot mondmaskers: dit is 3M, de Amerikaanse chemiereus met fabriek in Zwijndrecht  VRT NWS
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

3M-directeur Peter Vermeulen over PFOS-vervuiling: “Mogelijk ook verspreiding via de lucht” - Het Laatste Nieuws
Read More

Tweede prik AstraZeneca na acht weken is voor iedereen mogelijk dankzij levering van 700.000 vaccins - Het Nieuwsblad

Door een levering van 700.000 beloofde vaccins van AstraZeneca aan ons land kan de tweede dosis van het vaccin voor iedereen met vier weken vervroegd worden. Dat werd zonet bekendgemaakt. Vanaf morgen kan iedereen zijn of haar afspraak voor de tweede prik vervoegen.

“Momenteel zijn er nog ongeveer 800.000 Belgen die hun eerste injectie met het AstraZeneca-vaccin kregen, toen er nog 12 weken voorzien waren tussen de twee injecties. Op 12 mei beslisten de ministers van Volksgezondheid om deze termijn in te korten tot 8 weken, maar op iedereen die voordien al gevaccineerd was met of uitgenodigd voor AZ, bleven de 12 weken van toepassing”, staat in het persbericht van de Taskforce Vaccinatie.

Door de nieuw geleverde vaccins kunnen ook zij nu vroeger hun tweede prik krijgen. Het gaat voornamelijk om 65-plussers en risicopatiënten. “Zij kunnen nu maximaal 4 weken eerder optimaal beschermd worden, wat cruciaal is met de oprukkende Delta variant. Na twee dosissen met het AZ-vaccin bedraagt de bescherming tegen ernstige Covid-19 meer dan 90 procent. Ze zijn niet verplicht om de tweede dosis te vervroegen, ze mogen ook gewoon hun oude datum behouden.”

Hoe vervroegen?

In Vlaanderen zullen de meeste vaccinatiecentra volgende week waarschijnlijk al vrije momenten beschikbaar hebben voor afspraken voor een vervroegde tweede dosis. Om overbelasting van de helpdesks van de vaccinatiecentra te beperken, vraagt de taskforce dat mensen zoveel mogelijk zelf hun afspraak voor een tweede dosis herplannen.

“Je kan vanaf donderdag al nagaan of er volgende week of later al tijdstippen beschikbaar zijn, via de bevestigingsmail van je afspraak voor de tweede dosis na twaalf weken”, meldt de taskforce. “Als het niet meteen lukt om een vrij moment te vinden, probeer het dan enkele dagen later opnieuw”, klinkt het.

Mensen die in Brussel wonen en in aanmerking komen voor een vervroeging met meer dan een week, ontvingen al een sms. Zij kunnen hun tweede afspraak verplaatsen door het callcenter te bellen op 02-214.19.19.

Hoe je je afspraak kan vervroegen, lees je ook op de website van de Vlaamse overheid.

Adblock test (Why?)


Tweede prik AstraZeneca na acht weken is voor iedereen mogelijk dankzij levering van 700.000 vaccins - Het Nieuwsblad
Read More

Handtassen van Delvaux komen in Zwitserse handen | Economie | hln.be - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

  1. Handtassen van Delvaux komen in Zwitserse handen | Economie | hln.be  Het Laatste Nieuws
  2. Einde van een tijdperk: Zwitserse luxegroep koopt Delvaux  De Morgen
  3. Delvaux-handtassen komen in Zwitserse handen  De Standaard
  4. Richemont neemt Belgisch handtassenicoon Delvaux over  De Tijd
  5. Zwitsers luxeconcern Richemont koopt Delvaux over | Economie | hln.be  Het Laatste Nieuws
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

Handtassen van Delvaux komen in Zwitserse handen | Economie | hln.be - Het Laatste Nieuws
Read More

Directeur 3M herhaalt standpunt over PFOS: "Na 20 jaar onderzoek besluiten we dat er geen impact is op gezondheid" - VRT NWS

Waar gaat het over?

De vervuiling door de chemische fabriek 3M in Zwijndrecht kwam opnieuw aan het licht door de graafwerken in het kader van de Oosterweelverbinding. In de grond op de werf werden hoge concentraties van de chemische stof PFOS gevonden, wat allerlei gezondheidsklachten, zoals kanker, kan veroorzaken. 

Hoewel het probleem al jaren bekend was, werden recent pas eerste maatregelen genomen. Op verschillende plekken wordt het eten van eieren van eigen kippen afgeraden, zwangere vrouwen en kinderen moeten ook oppassen met groenten uit de eigen tuin. 

In het Vlaams Parlement is een parlementaire onderzoekscommissie opgericht die moet uitzoeken wie wat wanneer wist en of er fouten zijn gebeurd. 

Meer informatie over PFOS (of PFAS) vind je in dit bericht

Adblock test (Why?)


Directeur 3M herhaalt standpunt over PFOS: "Na 20 jaar onderzoek besluiten we dat er geen impact is op gezondheid" - VRT NWS
Read More

Risicopatiënten en 65-plussers kunnen tweede AstraZeneca-prik vervroegen dankzij levering 700.000 vaccins: dit is hoe je dat doet - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

  1. Risicopatiënten en 65-plussers kunnen tweede AstraZeneca-prik vervroegen dankzij levering 700.000 vaccins: dit is hoe je dat doet  Het Laatste Nieuws
  2. Honderdduizenden Belgen kunnen vervroegd tweede prik met AstraZeneca krijgen door nieuwe levering  VRT NWS
  3. Tweede prik met vaccin AstraZeneca nu voor iedereen mogelijk na acht weken  De Morgen
  4. Tweede prikken AstraZeneca kunnen vervroegd na grote leverin...  De Standaard
  5. Coronablog: delta-variant bij bijna kwart van nieuwe besmettingen  VRT NWS
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

Risicopatiënten en 65-plussers kunnen tweede AstraZeneca-prik vervroegen dankzij levering 700.000 vaccins: dit is hoe je dat doet - Het Laatste Nieuws
Read More

'Meer dan een jaar loon verloren aan Arco' - De Standaard

Op de laatste zittingsdag van het Arco-proces mochten coöperanten het woord nemen. Een ex-medewerker van het ACW speelde 10.000 euro kwijt.

De man die 10.000 euro kwijtspeelde is Roger Lenaerts, die 41 jaar voor De Landsbond (de CM) werkte in het Huis van de Arbeid in Brussel waar ook het hoofdkantoor van de BAC-bank (opgegaan in Belfius) gevestigd was. ‘Het was de tijd nog van de loketverrichtingen, pc-bankieren bestond nog niet. Ik werd herhaaldelijk aangesproken en kreeg pamfletten over coöperatief sparen met voordelen.’

Lenaerts stapte in 1979 in Arco in en betrok later ook zijn vrouw en twee zonen. Alles samen voor 10.000 euro. ‘De bank had de mond vol van voordelig sparen zonder zorgen. Het woord risico werd nooit uitgesproken, laat staan aandelenrisico.’ Dat advocaten van Belfius het verlies van de coöperanten hadden weggezet als beperkte bedragen, stak hem. ‘Voor mij was dit een jaar nettoloon.’

Lenaerts is niet de enige. Daisy Gobel, een andere Arco-coöperant getuigde over hoe haar echtgenoot jarenlang voor het ACW heeft gewerkt en ‘dat het gewaardeerd werd’ als je je aansloot bij de financiële organisaties van Beweging.net. In 2008 hoorde ze via het nieuws over de bankencrisis.

‘Ik heb toen het geld dat in aandelen zat, zoals pensioensparen, in geld omgezet. Maar zelfs op dat moment waarschuwde de kantoorhouder me niet voor Arcopar. Dat bleef een veilige belegging. Daar ben ik nog altijd boos over.’

Wees eerlijk

Een coöperant uit Brugge, Christian Ollevier, schetste hoe hij in 1997 door de loketbediende en directeur warm gemaakt werd voor Arcopar. ‘We hebben een nieuw alternatief product voor het spaarboekje met dezelfde garantie, maar beter rendement’, herinnerde hij zich het gesprek nog. De BAC was goed ingeburgerd vanuit het Christelijk middenveld en werd absoluut niet geassocieerd met een het nemen van risico’s.

Toen zijn schoonvader in 2011 overleed, vroegen de erfgenamen om de aandelenrekening af te sluiten en het geld op de rekening van de toen 90-jarige weduwe te storten. Dat gebeurde niet. De Arcopar-rekening werd op haar naam gezet, de statuten lieten het toe, verklaarde de bank naderhand. ‘Wees eerlijk tegen de klant en vermeldt de valkuilen en risico’s’, riep de coöperant op.

Een voormalig kantoorhouder uit Wolvertem, Luc Baeyens, weerlegde de stelling van de advocaten van Belfius dat er een formele informatienota bestond die coöperanten kregen. ‘Nooit gezien, en collega’s van mij ook niet.’ Baeyens kreeg wel een lederen aktetas. Een beloning van de bank voor de goede commerciële verkopen van Arcopar-effecten. Aan de Arcopar-belegging verloor hij zelf 11.300 euro.

Kom je betogen?

De voormalige kantoordirecteur zei dat hij ooit les heeft gehad van voormalig Arco-topvrouw Francine Swiggers. ‘Ik ben haar nog eens tegengekomen op een begrafenis van een regionaal directeur. Ze vroeg me of ik kwam betogen. Ze wist dat ik bij een Arco-actiegroep zat.

Nog een andere coöperant schetste hoe hij en zijn gezin door een kantoorhouder werden aangezet om zo’n Arco-spaarrekening te nemen. De spaarpot van de kinderen met nieuwjaarsgeld en dergelijke, werd erop gestort. ‘We dachten dat dit een veilige rekening was. Wie zou nu het spaargeld van zijn kinderen alleen maar in aandelen beleggen?’ Toen hij tijdens de financiële crisis het geld wilde opnemen, zei Dexia hem dat ze niets meer konden doen.

Ook met het geld van Kathleen Vanden Wyngaerd is het niet goed gegaan. In 1994 ging ze in op het voorstel van de loketbediende om te opteren voor ‘een nieuwe spaarrekening die meer rente geeft en als enig nadeel heeft dat je maar gedurende zes maanden van het jaar eraan kunt.’ Ook voor de kinderen werd een rekening geopend met geld van de ouders.

Enkele coöperanten schetsten ook wat gebeurde tijdens de moeilijke jaren. ‘Ik sprak mijn kantoorhouder in juni 2010 aan, maar hij zei dat ik me geen zorgen moest maken. Er was geen enkel probleem. Arco belegde niet alleen in Dexia maar ook in andere zaken, zoals Elia. En er was ook een staatswaarborg. Het geld was verzekerd.’

Een coöperant wier man destijds in Arcopar was gestapt, zei dat toen ze na het overlijden van haar man in 2011 het Arcopar-geld wilde opnemen, de bankbediende haar aanraadde zeker verder te sparen. ‘Het brengt meer op.’ ‘Later was ik geschokt: men wist toen al hoe slecht Dexia en Arco ervoor stonden.’

Schikking?

Erik Bomans van Deminor, die de coöperanten bijstaat, schetste dan weer hoe Deminor al sinds 2012 zich verdiepte in de kwestie Arco en hoe het dossier groeide vanuit de basis. Volgens hem blijkt uit het dossier hoe spaargeld werd aangetrokken om het toenmalige Bacob in staat te stellen andere banken over te nemen en te groeien. ‘Spaargeld werd geruisloos groeikapitaal.’

Hij besloot dat het vertrouwen van de coöperanten werd geschonden, zowel door de bank, Arco als de overheid. ‘Men heeft vertrouwen verloren in het systeem. Alleen rechtbanken kunnen dit rechtzetten.’

Ab Flipse van Arcoclaim riep de overheid en Belfius op om na de zomer alsnog werk te maken van een schikking. Dan wordt ook een vonnis verwacht.

Adblock test (Why?)


'Meer dan een jaar loon verloren aan Arco' - De Standaard
Read More

'Daling in cijfers lijkt af te remmen, maar op schema met zomerplan' - De Standaard

Viroloog Steven Van Gucht van het Nationaal Crisiscentrum steekt optimistisch van wal: we zitten op schema met het zomerplan. Maar al snel volgt een waarschuwing: de daling van het aantal besmettingen en stilaan ook de ziekenhuisopnames lijken af te remmen. Door de vele versoepelingen zijn stijgingen opnieuw mogelijk in de komende weken, maar Van Gucht voorspelt dat de vaccinaties de druk op de ziekenhuizen beheersbaar kunnen houden.

Lees hier het meest recente coronanieuws

Hij verwijst daarvoor naar de landen waar de vaccinaties hoger zijn en waar de deltavariant circuleert, zoals het Verenigd Koninkrijk. Daar komen heel wat besmette personen niet in het ziekenhuis terecht. Zo belandt zes procent van de bevestigde besmettingen in België in het ziekenhuis. In het VK is dat maar 1,3 procent. Dat valt te verklaren doordat er meer getest wordt, waardoor meer besmettingen opgemerkt worden, maar ook doordat meer mensen beschermd zijn. Bijna de helft van de Britten is volledig gevaccineerd, tegenover een derde van de Belgen.

Toename tests maakt interpretatie moeilijk

De deltavariant wint verder aan terrein in België. Net geen kwart van het aantal besmettingen (23 procent) is op dit moment de deltavariant. Een week eerder was dat nog 16 procent. De besmettingen vinden vooral plaats onder twintigers, zo’n 25 procent van het totaal. Al is er een mogelijke bias in de cijfers: jongeren, die vaak nog niet volledig gevaccinneerd zijn, laten zich deze weken testen om op reis te gaan, wat de stijging kan verklaren. ‘Dat maakt de interpretatie van de cijfers moeilijker’, aldus Van Gucht.

De ziekenhuisopnames worden daarom de belangrijkste indicator en die gaan nog altijd in dalende lijn, maar minder uitgesproken. Er worden gemiddeld 20 patiënten per dag opgenomen. De meesten zijn jonger dan 60 jaar. Dat wijst op de goeie werkzaamheid van de vaccins. ‘Als de daling aanhoudt, bereiken we op 10 juli de symbolische drempel van 100 patiënten op intensieve’, voorspelt Van Gucht.

België bovenaan ranglijsten

In Europa heeft België de derde hoogste vaccinatiegraad, meldt Gudrun Briat van Taskforce vaccinatie trots. Ons land staat op de tweede plaats qua dagelijks aantal toegediende vaccinaties. Op wereldniveau staat het in de top 10 van de landen met hoogste vaccinatiegraad. ‘Wie had dat kunnen denken.’ De deltavariant stelt ons land echter voor een nieuwe uitdaging. Ze richt zich daarom tot de twijfelaars: ‘De vaccinatiecentra blijven de hele zomer open en zullen je met open armen ontvangen.’

Jongeren van 12 tot en met 15 jaar met onderliggende aandoeningen kunnen vanaf donderdag 1 juli door hun huisarts doorverwezen worden naar de vaccinatiecentra. Ze krijgen dan voorrang.

Veilig supporteren voor de Duivels

Tot slot werd er nog gevraagd naar de mogelijke risico’s die het EK voetbal met zich meebrengen. Van Gucht merkt op dat het aantal reizen daardoor inderdaad toeneemt en dat de wedstrijden soms plaatsvinden in landen met een hogere besmettingsgraad. ‘Bovendien worden in sommige landen volle stadiums toegelaten, wat hier bijvoorbeeld niet mag’, klinkt het.

De Belgische supporters wenst Van Gucht vooral een plezierig EK toe. Toch een goede raad? ‘Supporter voor de Rode Duivels, maar doe het met een vaste, kleine groep en houd afstand tot ander groepen.’ Juichen produceert nu eenmaal druppels. ‘En zelfs één knuffel kan al voldoende zijn voor een besmetting.’

Adblock test (Why?)


'Daling in cijfers lijkt af te remmen, maar op schema met zomerplan' - De Standaard
Read More

De frustrerende Arco-marathon is nog niet gelopen - De Tijd

Op de vijfde en laatste zittingsdag van het Arco-proces voor de Brusselse ondernemingsrechtbank worden vandaag de slotpleidooien gehouden. De ruim 2.000 coöperanten die na de zomer een uitspraak mogen verwachten, ervaren het proces allicht eerder als frustrerend dan als verhelderend.

Het was een kleine, onopvallende aankondiging ergens achteraan in de kranten, eerder deze maand. Arcopar, een van de belangrijkste takken van Arco, de gekapseisde investeringsmaatschappij van de christelijke arbeidersbeweging, liet verstaan dat zijn algemene aandeelhoudersvergadering voor het tweede jaar op rij werd uitgesteld. De pandemie maakt bijeenkomsten van een groot aantal personen nog altijd niet mogelijk, was de uitleg.

Op basis van de opkomst voor het Arco-proces dat de voorbije maand werd gepleit voor de Brusselse ondernemingsrechtbank, hadden de vereffenaars zonder moeite hun algemene vergadering kunnen laten doorgaan. Ook de ondernemingsrechtbank had gerekend op massale belangstelling voor het Arco-proces. Om die reden werd besloten alle zittingen door te laten gaan in Justitia, het nieuwe gerechtsgebouw in het oude NAVO-hoofdkwartier in Evere.

Maar op de zittingen daagde telkens hooguit een twintigtal Arco-coöperanten op. De twee extra zalen met een honderdtal stoelen om alles volgens de coronaregels te laten verlopen bleven ongebruikt, waardoor het nog meer opviel dat een klein leger politieagenten was opgetrommeld voor de beveiliging. Vandaag, op de vijfde en laatste zittingsdag van het proces, kunnen coöperanten die dat wensen ook getuigen voor de rechter. Het valt te betwijfelen of er daardoor fors meer mensen naar Evere zullen afzakken.

miljard euro
Het totale verlies van de bijna 800.000 Arco-coöperanten wordt op 1,5 miljard euro geschat.

Nochtans draait het proces om een van de grootse financiële drama’s uit de Belgische geschiedenis. Na de ondergang van de bank Dexia in de herfst van 2011 viel ook het doek voor Arco, de investeringsmaatschappij van de christelijke arbeidersbeweging die volop in de Belgisch-Franse financiële groep had belegd. Daardoor zagen de bijna 800.000 coöperanten van Arco hun belegging in rook opgaan. Het totale verlies wordt geschat op 1,5 miljard euro.

Bijna 2.200 van die gedupeerde coöperanten, bijgestaan door het juridisch adviesbureau Deminor, begonnen al in 2014 een procedure waarbij ze een schadevergoeding van iets meer dan 9 miljoen euro eisen van Arco, de voormalige topvrouw Francine Swiggers, de staatsbank Belfius en de Belgische overheid. Die vier partijen hebben volgens Deminor jarenlang beleggers om de tuin geleid. Daardoor hebben die tegen beter weten in hun spaarcenten in Arco-aandelen gestopt of zijn ze te lang aan boord gebleven toen het al de verkeerde kant opging met de investeringsmaatschappij.

Beleggersnachtmerrie

Een schadevergoeding van 9 miljoen lijkt niet enorm, maar de zaak kan veel grotere gevolgen hebben. Want als de voorzitter van de ondernemingsrechtbank, Natalie Swalens, het Deminor-kamp gelijk geeft, komen Arco, de Belgische overheid en Belfius onder zware druk om een nieuwe compensatieregeling uit te tekenen voor de rest van de 800.000 getroffen Arco-coöperanten.

Eerdere pogingen om zo’n oplossing te vinden strandden in de laatste rechte lijn. Dat is meteen het grootste verschil met die andere beleggersnachtmerrie: Fortis. Ageas, de erfgenaam van die financiële groep, bereikte vijf jaar geleden wel een historische miljardenschikking met een aantal belangenorganisaties. De vzw ArcoClaim, een belangenorganisatie die zich ook partij heeft gesteld in de Deminor-zaak, blijft aansturen op zo’n minnelijke schikking voor de Arco-coöperanten.

Eigenlijk draait de zaak om één heel duidelijke vraag: werden de Arco-coöperanten misleid? En indien ja, door wie? Voor de advocaten van Deminor is het eenvoudig. Volgens hen is iedereen op een of ander moment betrokken geweest bij wat ze de ‘grootste misleiding in de Belgische geschiedenis’ noemen. ‘Liefst een op de vijftien Belgen is hier rechtstreeks bij betrokken geweest. Dat is ongezien’, benadrukte Stijn Demeulenaer van Everest Law, het advocatenbureau dat de gedupeerde coöperanten vertegenwoordigt die Deminor rond zich had verzameld.

Op het ogenblik dat alles al om zeep was, is zij blijven volhouden dat Arco zich in een betere situatie bevond.
Stijn Demeulenaer
Advocaat gedupeerde coöperanten

Volgens het Deminor-kamp stelde Arco de aandelen in zijn verschillende vennootschappen jarenlang voor als een aantrekkelijker alternatief voor een spaarboekje, en even veilig. Bacob, de bank van de christelijke werknemersbeweging en de voorganger van Belfius, verkocht vanaf het midden van de jaren negentig die Arco-aandelen op een agressieve manier om zijn risicovolle expansie te financieren. Zelfs toen het grondig fout begon te lopen bleef zowel Arco als topvrouw Swiggers de situatie bij de investeringsmaatschappij te rooskleurig voorstellen. ‘Op het ogenblik dat alles al om zeep was, is zij blijven volhouden dat Arco zich in een betere situatie bevond’, stelde Demeulenaer tijdens zijn pleidooi. Op die manier wilde de investeringsmaatschappij een exodus van bezorgde coöperanten vermijden, luidt de aanklacht.

De Belgische staat krijgt hetzelfde verwijt. De federale regering zou lang hebben verzwegen dat de Raad van State al gewaarschuwd had dat Europa moeite zou hebben met de staatswaarborg die ze had beloofd voor de tegoeden van de Arco-coöperanten. Daardoor zouden veel beleggers hun deelbewijzen niet hebben verkocht. Ze waren gesust door de gedachte dat hun geld veilig was.

De ondernemingsrechtbank moet de komende weken oordelen hoe zwaar de bewijslast is om die ‘Grote Misleiding’ aan te tonen. Deminor pakte de voorbije dagen uit met getuigenissen van coöperanten en Bacob-kantoorhouders, infobrochures waarin over veilige beleggingen werd gesproken en interviews met politici en Arco-topvrouw Swiggers.

Kijken met de bril van nu

Maar je mag al die documenten en getuigenissen van toen niet interpreteren met de kennis van vandaag, waarschuwt de tegenpartij. Niemand had kunnen voorzien dat de Amerikaanse bank Lehman Brothers in september 2008 zou omvallen en dat kort daarop in ons land grootbanken als Fortis en Dexia zouden kantelen, was de boodschap.

‘Veilig en risicoloos was toen niet hetzelfde als in 2020’, stelden de Arco-advocaten Koen De Maeyer en Peter Siebens van DLA Piper. Volgens hen was in de jaren tachtig en negentig een belegging in de investeringsmaatschappij Arco wel degelijk even weinig risicovol als die in een spaarboekje, omdat er tot eind jaren negentig geen depositogarantie voor spaartegoeden was.

Als de Belgische staat niet razendsnel had ingegrepen om de banken in 2008 overeind te houden, was Dexia en dus ook Arco toen al overkop gegaan.

De advocate van Swiggers waarschuwde eveneens voor ‘hindsight bias’: de zaken van toen bekijken met een bril van nu. ‘Het is achteraf makkelijk om te beweren dat iemand de schuldige is’, wierp Swiggers’ advocate Eline Tritsmans op. Belfius-advocaat Benoît Allemeersch deed een dramatische oproep om de bank ‘niet te offeren op het altaar van de hindsight bias’. De Belgische staat profileert zich dan weer als brandblusser van dienst. Als hij niet razendsnel had ingegrepen om de banken in 2008 overeind te houden, was Dexia en dus ook Arco toen al overkop gegaan. En hadden de coöperanten al veel sneller hun geld verloren.

En zo blijkt geen enkele partij die toen aan de knoppen zat verantwoordelijk voor wat tijdens de crisis gebeurde. ‘Straks is het nog alleen onze fout geweest’, mopperde een coöperant van achter haar mondmasker toen ze na de pleidooien van Belfius en de Belgische staat het gerechtsgebouw in Evere buiten wandelde.

Procedureslag

Tijdens de voorbije zittingen in Evere werd ook duidelijk waarom sommigen blijven aansturen op een minnelijke schikking in het Arco-dossier. Al van bij de start werd over complexe juridische kwesties gedebatteerd die op zich niets met de kern van de zaak te maken hebben. Dat doet vrezen dat we vertrokken zijn voor een nieuwe procedureslag die nog jaren kan aanslepen.

Al van bij de start van het proces werd gediscussieerd over complexe juridische kwesties. Meteen is duidelijk waarom sommigen blijven aansturen op een schikking in de Arco-zaak.

In die technische discussies komen telkens twee fundamentele vragen naar boven. Is het terecht dat de ruim 2.000 coöperanten als een homogene groep optreden? En zijn de feiten niet verjaard?

Niet iedere coöperant is op hetzelfde moment ingestapt om dezelfde reden. Bovendien belegden mensen in verschillende dochters van de Arco-groep, klinkt het bij de verdediging. Volgens die redenering zou iedere betrokkene zelf moeten bewijzen of hij misleid is.

De coöperanten hadden ook een contractuele relatie met Arco. Als ze tien jaar nadat ze hun contract hadden ondertekend niet in actie zijn geschoten, is de kwestie verjaard, zegt de tegenpartij. Bij misleiding begint die verjaringstermijn van tien jaar pas te lopen vanaf het moment waarop ze werd vastgesteld. Volgens Deminor is dat 8 december 2011, de dag waarop Arco in vereffening ging. Maar dat is volgens onder andere de Arco-advocaten naast de kwestie, omdat niet voor iedere individuele coöperant werd aangetoond hoe en wanneer die misleid werd.

Alsof de zaken nog niet complex genoeg zijn, is er nog de kwestie ArcoClaim. Die belangengroep, die 12.000 coöperanten vertegenwoordigt, voert een andere procedure voor de rechtbank van eerste aanleg, maar raakte bij dit dossier betrokken nadat een van de coöperanten die zich bij Deminor had aangesloten was overgestapt.

ArcoClaim vraagt de Brusselse ondernemingsrechtbank beide dossiers samen te voegen. Deminor wil er niet van horen. Het vreest dat de kwestie tien jaar na de vereffening nog eens op de lange baan wordt geschoven. Al kan je het verhaal ook van de andere kant zien. Als straks helemaal in het nadeel van de Deminor-coöperanten zou worden beslist, een scenario dat de meeste waarnemers wel onwaarschijnlijk achten, is de ArcoClaim-zaak de laatste kans voor de gedupeerden om nog voor de rechtbank hun gram te halen.

Historisch proces

Net geen tien jaar nadat Arco in vereffening is gegaan, begon eerder deze maand het proces rond de investeringsmaatschappij van de christelijke arbeidersbeweging. Bijna 2.200 coöperanten, verzameld door het adviesbureau Deminor, menen dat ze jarenlang werden misleid door Arco, Arco-topvrouw Francine Swiggers, Belfius (als opvolger van Bacob-bank) en de Belgische overheid.

Waarom is dit belangrijk?

De gedupeerde coöperanten die naar de rechter zijn gestapt kunnen een schadevergoeding krijgen. Maar bij een vonnis in het nadeel van Arco & co. neemt allicht de druk toe om alsnog een oplossing te vinden voor de ruwweg 800.000 andere coöperanten die door het Arco- debacle hun centen in rook zagen opgaan.

Wanneer valt een vonnis?

Naar verwachting spreekt de Brusselse ondernemingsrechtbank zich in september uit. Of daarmee een punt achter de pijnlijke Arco-saga kan worden gezet, valt te betwijfelen. Mogelijk wordt het vonnis het begin van een nieuwe procedureslag.

Zowat alle partijen merkten tijdens de voorbije zittingen op dat dit proces een moment van catharsis kon zijn voor de gedupeerde Arco-coöperanten. Een moment waarop ze kunnen worden gehoord, tien jaar na de implosie van de investeringsmaatschappij. Ook Swalens, de voorzitster van de ondernemingsrechtbank, benadrukte bij de start van het proces hoe belangrijk het was dat iedereen eindelijk kon pleiten in dit pijnlijke dossier.

Maar of dat betekent dat de coöperanten in september, wanneer een uitspraak wordt verwacht, helemaal zullen weten waar ze aan toe zijn is een andere vraag. ‘De kans is groot dat dit een vonnis met veel mitsen en maren wordt waartegen men weer in beroep zal gaan’, zuchtte een van de betrokken partijen in de wandelgangen. ‘Maar ik verwacht niet dat er totaal niets uit de bus zal vallen voor de coöperanten. Het kan ook best zijn dat de beslissing van de rechtbank de politiek dwingt alsnog een oplossing uit te werken.’

De kans is daarom groot dat we bij een vonnis in september vertrokken zijn voor een nieuwe juridische marathon rond Arco. Het maakt dat veel gedupeerde coöperanten dit Arco-proces veeleer als frustrerend dan als louterend ervaren. ‘Het maakt me niet uit wat hier wordt gezegd’, vatte een van de aanwezige coöperanten het proces samen. ‘Ik wil gewoon mijn geld terug.’

Adblock test (Why?)


De frustrerende Arco-marathon is nog niet gelopen - De Tijd
Read More

KBC experimenteert vanaf januari 2022 met zondagswerk | Binnenland | hln.be - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

  1. KBC experimenteert vanaf januari 2022 met zondagswerk | Binnenland | hln.be  Het Laatste Nieuws
  2. KBC lanceert experiment met zondagswerk  Het Nieuwsblad
  3. KBC begint omstreden experiment rond zondagswerk  De Tijd
  4. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

KBC experimenteert vanaf januari 2022 met zondagswerk | Binnenland | hln.be - Het Laatste Nieuws
Read More

Deltavariant rukt op: “Wie zich niet laat vaccineren, kiest voor het virus” - Het Nieuwsblad

Om het coronavirus te bestrijden moeten zo veel mogelijk mensen ingeënt worden met een vaccin. Toen er nog geen sprake was van alfa-, bèta- en deltavarianten moest België een vaccinatiegraad van minstens 70 procent halen. Maar dat is nu veel te weinig volgens experten. Hoe hoog moet het dan wel zijn?

We laten ons massaal vaccineren en dat is nodig om de vaccinatiegraad zo hoog mogelijk te krijgen, want die moet hoger zijn dan aanvankelijk voorzien was. Toen er nog geen sprake was van de varianten ...

Adblock test (Why?)


Deltavariant rukt op: “Wie zich niet laat vaccineren, kiest voor het virus” - Het Nieuwsblad
Read More

Concurrentiewaakhond bijt tanden stuk op 'agressief' Facebo... - De Standaard

[unable to retrieve full-text content]

Concurrentiewaakhond bijt tanden stuk op 'agressief' Facebo...  De Standaard
Concurrentiewaakhond bijt tanden stuk op 'agressief' Facebo... - De Standaard
Read More

Tuesday, June 29, 2021

“Zwitserse bank UBS betaalt miljoenenschikking voor belastingontduiking door Belgische klanten” - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

“Zwitserse bank UBS betaalt miljoenenschikking voor belastingontduiking door Belgische klanten”  Het Laatste Nieuws
“Zwitserse bank UBS betaalt miljoenenschikking voor belastingontduiking door Belgische klanten” - Het Laatste Nieuws
Read More

Electrabel begint meteen met afbraak kerncentrales - De Standaard

De discussie over het openhouden van Doel 4 en Tihange 3 heeft Engie/Electrabel afgesloten. ‘Ik moet toegeven dat wij ons die vraag niet meer stellen’, zegt ceo Thierry Saegeman.

De focus ligt bij Engie/Electrabel nu helemaal bij de veilige en effi­ciënte ontmanteling van de kerncentrales. Uitstel van de kernuitstap? ‘Die bladzijde hebben we omgeslagen.’ Thierry Saegeman, ceo ...

Adblock test (Why?)


Electrabel begint meteen met afbraak kerncentrales - De Standaard
Read More

Rijkenclub telt voor het eerst meer dan 20 miljoen leden - Het Nieuwsblad

Het aantal mensen met een belegbaar vermogen van minstens een miljoen dollar heeft in het voorbije coronajaar voor het eerst de kaap van 20 miljoen genomen. Dat moet blijken uit een studie van consultant Capgemini.

Het aantal rijken steeg in 2020 volgens het Capgemini-overzicht met 6,3 procent tot 20,8 miljoen. Hun gezamenlijk vermogen groeide 7,6 procent aan tot bijna 80 biljoen dollar. Vermogenden konden vooral profiteren van aantrekkende aandelenmarkten.

De Verenigde Staten tellen het meest aantal vermogenden, gevolgd door Japan, Duitsland en China. Samen zijn ze goed voor meer dan 63 procent van de rijken wereldwijd.

De sterkste aangroei (9 procent) van vermogen was er voor de categorie van superrijken: mensen met een belegbaar vermogen van minstens 30 miljoen dollar.

In de studie van Capgemini worden aandelen, waardepapieren, private investeringen, cash en verhuurd vastgoed in rekening genomen.

Adblock test (Why?)


Rijkenclub telt voor het eerst meer dan 20 miljoen leden - Het Nieuwsblad
Read More

Ontmanteling kerncentrales kost minstens 40 miljard euro, Van der Straeten wil zekerheid dat de regering niet voor de kosten moet opdraaien - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

Ontmanteling kerncentrales kost minstens 40 miljard euro, Van der Straeten wil zekerheid dat de regering niet voor de kosten moet opdraaien  Het Laatste Nieuws
Ontmanteling kerncentrales kost minstens 40 miljard euro, Van der Straeten wil zekerheid dat de regering niet voor de kosten moet opdraaien - Het Laatste Nieuws
Read More

Weken gezwegen, nu ziet het “geen bewijs” van impact op gezondheid: 3M steekt kop in het zand over PFOS-vervuiling - Het Nieuwsblad

Het Amerikaanse chemieconcern 3M is in het Vlaams Parlement tekst en uitleg komen geven bij de PFOS-vervuiling in Zwijndrecht. De boodschap was duidelijk: er is geen bewijs dat het goedje in de hoeveelheden dat het nu aangetroffen wordt in het milieu, schadelijk is voor de volksgezondheid. Maar experts zien dat toch anders.

“Sommige studies leggen een verband, maar dat is niet hetzelfde als een oorzaak”, zegt Rebecca Teeters, officieel Senior Vice President of Fluorochemical Stewardship bij 3M. De topwetenschapper van het ...

Adblock test (Why?)


Weken gezwegen, nu ziet het “geen bewijs” van impact op gezondheid: 3M steekt kop in het zand over PFOS-vervuiling - Het Nieuwsblad
Read More

Facebook wint veldslag in oorlog tegen big tech - De Standaard

Facebook heeft een belangrijke veldslag gewonnen in een zaak rond monopolievorming die tegen het bedrijf werd aangespannen. Daarop werd het in één klap meer dan 1.000 miljard dollar waard.

Heeft Facebook een monopolie op de markt van de sociale netwerken? En heeft het die verkregen door overnames van Instagram en Whatsapp, die eigenlijk nooit hadden mogen gebeuren? De Amerikaanse overheidswaakhond ...

Adblock test (Why?)


Facebook wint veldslag in oorlog tegen big tech - De Standaard
Read More

IMF wil ambitieuzer begrotingsplan van Belgische regering | Binnenland | hln.be - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

  1. IMF wil ambitieuzer begrotingsplan van Belgische regering | Binnenland | hln.be  Het Laatste Nieuws
  2. IMF maant België aan draad van begrotingssanering weer op te pakken  De Tijd
  3. België krijgt felicitaties en reprimandes van het IMF  Trends
  4. IMF wil ambitieuzer begrotingsplan van Belgische regering  Het Nieuwsblad
  5. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

IMF wil ambitieuzer begrotingsplan van Belgische regering | Binnenland | hln.be - Het Laatste Nieuws
Read More

Ouders schenken geërfd vastgoed volop door aan kinderen - De Tijd

Ouders benutten de almaar populairder wordende doorgeefschenking vooral om geërfd vastgoed van de grootouders belastingvrij door te schuiven naar de kleinkinderen.

De doorgeefschenking werd in Vlaanderen ingevoerd in september 2018. Daarmee kunnen erfgenamen een deel van wat ze erven binnen het jaar na de erfenis belastingvrij doorschuiven naar hun kinderen of kleinkinderen.

Deze techniek wordt almaar populairder. Opvallend is dat ze vooral wordt ingezet om vastgoed van de grootouders door te sluizen naar de kleinkinderen. Gemiddeld schenken ouders per akte van een doorgeefschenking anderhalf vastgoed door. In 2019 werden 407 geërfde onroerende goederen doorgeschonken. In 2020 verdubbelde dat aantal tot 1.021. Tijdens de eerste vijf maanden van dit jaar gaat al het om 477 onroerende goederen. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams volksvertegenwoordiger Katrien Schryvers (CD&V) opvroeg.

De essentie

  • De doorgeefschenking werd in september 2018 ingevoerd.
  • Met de doorgeefschenking kan iemand (een deel van) zijn erfenis binnen het jaar belastingvrij doorschenken aan de volgende generatie.
  • De techniek wint aan populariteit.
  • Ouders schenken vooral geërfd vastgoed door.

‘De jongere generatie heeft het moeilijk om een eigen woning te bouwen of te verwerven. Hun ouders hebben dan weer meestal geen nood meer aan een bouwgrond of woning. In die zin is het begrijpelijk dat ouders de roerende goederen zoals het spaargeld uit de erfenis van de grootouders behouden en de onroerende goederen doorschenken’, vindt Schryvers.

Daarnaast is de potentiële fiscale besparing groter bij onroerende goederen dan bij cash en beleggingen. De doorgeefschenking de enige manier om vastgoed belastingvrij te schenken. Bij een rechtstreekse schenking door de grootouders aan de kleinkinderen, loopt de schenkbelasting voor vastgoed op tot 27 procent. Cash en roerende goederen schenken daarentegen kost amper 3 procent, ongeacht de waarde van de schenking. Bovendien kan wie geld schenkt, met een eenvoudige hand- of bankgift zelfs volledig ontsnappen aan de schenkbelasting omdat die niet moeten worden geregistreerd.

De jongere generatie heeft het moeilijk om een eigen woning te bouwen of te verwerven. Hun ouders hebben dan weer meestal geen nood meer aan een bouwgrond of woning.
Katrien Schryvers
Vlaams volksvertegenwoordiger (CD&V)

In totaal werden in 2019 265 aktes van doorgeefschenking geregistreerd. 'In 2020 ging het om 631 aktes en in de eerste vijf maanden van dit jaar al 320’, aldus Schryvers, die jaren ijverde voor de invoering van de doorgeefschenking.

Het totale doorgegeven vermogen steeg in verhouding nog meer, van 60 miljoen euro in 2019 tot 160 miljoen in 2020. Dit jaar ging het tot mei over meer dan 80 miljoen euro. ‘De cijfers bewijzen dat er nood was aan meer mogelijkheden om de jongere generatie een duwtje in de rug te geven. Dat de jongere generatie zo sneller middelen bekomt, geeft niet alleen hen meer mogelijkheden, maar is ook goed voor onze economie’, vindt Schryvers.

‘Wat ook opvalt, is dat gemiddeld aan bijna twee afstammelingen per doorgeefschenking wordt door geschonken’, stelt Schryvers vast. ‘Zo hebben meer familieleden baat bij de nalatenschap van een oudere generatie.’ 

begunstigden
Per doorgeefschenking wordt gemiddeld aan bijna twee afstammelingen doorgeschonken. Zo hebben meer familieleden baat bij de nalatenschap van een oudere generatie.

Om vrijgesteld te zijn van schenkbelasting moeten enkele voorwaarden voldaan zijn bij de doorgeefschenking. De verkregen erfenis moet belast zijn tegen het tarief voor verkrijgingen in rechte lijn (bv. kinderen die erven van hun ouders) of tussen partners. En de schenking moet bij notariële akte gebeuren binnen het jaar na het openvallen van de nalatenschap.

Adblock test (Why?)


Ouders schenken geërfd vastgoed volop door aan kinderen - De Tijd
Read More

Starten bij JPMorgan? Dat is minstens 100.000 dollar - De Tijd

De Amerikaanse bank JPMorgan verhoogt het minimumloon voor starters naar 100.000 dollar.

In de 'war for talent' heeft de Amerikaanse financiële reus JPMorgan beslist om de starterslonen in zijn zakenbanktak gevoelig op te trekken. Zij krijgen een beginsalaris van minstens zes cijfers per jaar. Dat meldt het nieuwsmagazine Insider en wordt door het persagentschap Bloomberg bevestigd. JPMorgan wil niet reageren. De nieuwe verloning zou zo'n 10 à 20 procent hoger liggen dan voordien.

Zelfs pas afgestudeerden zonder ervaring krijgen minimaal 100.000 dollar (84.000 euro) per jaar in hun loonzakje. Dat komt bij ons overeen met een brutomaandloon van 6.050 euro (inclusief eindejaarspremie en vakantiegeld). Het gaat om het basisloon, dat kan worden aangevuld met een bonus. Zakenbankiers die geen bonus ontvangen, zijn een zeldzaamheid. Zelfs voor bankiers zonder ervaring kan de bonus in Wall Street of de Londense City oplopen van een maandloon tot een jaarloon.

Hoge werkdruk

De prestigieuze Wall Street-huizen hebben het moeilijker om toptalenten aan te trekken. Jongeren worden afgeschrikt door de hoge werkdruk. Jonge bankiers bij Goldman Sachs kloegen vorig jaar aan dat ze vaak meer dan 100 uur per week moeten werken. Goldman-CEO David Solomon verklaarde daarop dat ze na vrijdagavond geen opdrachten meer mogen krijgen en ze zaterdag niet langer meer mogen werken.

Andere banken verhoogden ook al de lonen om talent aan te trekken. Credit Suisse gaf zijn jonge bankiers een bonus van 20.000 dollar. Jefferies en Wells Fargo delen cadeautjes uit, waaronder dure iPhones.

JPMorgan, dat in april aankondigde 190 junior zakenbankiers aan te werven, zegt maatregelen te nemen om de werknemers ertoe aan te zetten ten laatste om 19 uur naar huis te gaan, en om minstens drie weken per jaar vakantie te nemen.

Adblock test (Why?)


Starten bij JPMorgan? Dat is minstens 100.000 dollar - De Tijd
Read More

LIVE. 3M-top vandaag gehoord in Vlaams Parlement, zitting wordt met argusogen gevolgd - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

  1. LIVE. 3M-top vandaag gehoord in Vlaams Parlement, zitting wordt met argusogen gevolgd  Het Laatste Nieuws
  2. 3M legt voor het eerst verantwoording af in Vlaams Parlement over PFOS-vervuiling, maar welke vragen zullen ze moeten beantwoorden?  Het Nieuwsblad
  3. 3M reageert voor het eerst op PFOS-vervuiling in Zwijndrecht: “Geen negatieve gevolgen bij onze werknemers, zullen helpen waar we kunnen”  Het Laatste Nieuws
  4. 3M reageert voor het eerst uitgebreid op PFOS-schandaal: "Wij zullen onze verantwoordelijkheden nakomen"  VRT NWS
  5. Oosterweelwerken gaan ondertussen nieuwe fase in  De Standaard
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

LIVE. 3M-top vandaag gehoord in Vlaams Parlement, zitting wordt met argusogen gevolgd - Het Laatste Nieuws
Read More

DPG Media en Groupe Rossel willen RTL België overnemen voor online video - Tweakers

DPG Media en Groupe Rossel willen samen RTL België overnemen. Hiervoor hebben de twee bedrijven een overeenkomst gesloten met RTL's moederbedrijf RTL Group. De bedrijven willen zich met RTL België onder andere meer op online video richten.

Een overnamebedrag wordt in de aankondiging niet genoemd, het is ook niet bekend wanneer de overname naar verwachting afgerond zal zijn. De twee bedrijven willen met de overname 'een coherent en meer efficiënt aanbod' ontwikkelen voor Belgische klanten in de televisie-, radio- en digitale advertentiemarkten.

DPG en Rossel willen daarnaast dat de radio- en televisiezenders van RTL België versneld online worden. Zo zouden 'long-form en short-form' online video's snel groeiende segmenten zijn 'die veel kansen bieden voor televisiebedrijven'. Op het gebied van radio kijken de twee bedrijven weer naar digitale radio en podcasts.

De overname is het resultaat van een biedstrijd. De andere bieders worden in het bericht niet genoemd. Het is niet voor het eerst dat Groupe Rossel en DPG Media samen gaan werken; ze werken al 'vele jaren samen' op de advertentiemarkt en waren tot 2017 partners in Mediafin. In dat jaar verkocht DPG Media zijn belang van 50 procent in Mediafin, uitgever van onder meer De Tijd en L'Echo.

Eerder waren er al geruchten dat DPG Media en Groupe Rossel geïnteresseerd waren in RTL België. Zo schreef De Tijd een week geleden over de mogelijke overname. Op zaterdag zei De Tijd dat deze overname definitief was voor 'ongeveer een kwart miljard euro'. DPG Media zou volgens deze krant ook RTL Nederland over willen nemen. Deze Nederlandse tak van RTL maakte op dinsdag echter bekend te gaan fuseren met Talpa.

DPG Media is in Nederland onder meer eigenaar van Tweakers, Hardware Info, het AD en diens regiobladen. Groupe Rossel is naast mede-eigenaar van Mediafin ook uitgever van meerdere Franse en Franstalige kranten. RTL België bestaat weer uit drie televisiezenders, evenzoveel radiostations, streamingdienst RTL Play en nieuwssite RTLInfo.be. DPG Media heeft in de afgelopen jaren meer overnames gedaan om zijn bereik te vergroten. De uitgever wil zo concurreren met de advertentieplatformen van grote Amerikaanse techbedrijven zoals Google en Facebook, zo schreef Trouw recent.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Adblock test (Why?)


DPG Media en Groupe Rossel willen RTL België overnemen voor online video - Tweakers
Read More

3M reageert op PFOS-vervuiling: 'Nemen onze verantwoordelijk... - De Standaard

3M heeft voor het eerst uitgebreid gereageerd in het dossier over de PFOS-vervuiling. Het Amerikaanse bedrijf belooft de bodem en het grondwater nabij de fabriek in Zwijndrecht te blijven ‘remediëren’. Deze namiddag komt 3M uitleg geven in het Vlaams Parlement.

‘We nemen onze verantwoordelijkheid tegenover onze medewerkers, klanten en de gemeenschap waarin we actief zijn zeer ernstig’, stelt 3M in het persbericht. ‘We zijn in 2002 gestopt met de productie van PFOS in Zwijndrecht en investeren voortdurend in manieren om nog verantwoordelijker te produceren en de bodem en het grondwater te remediëren.’ Het woord saneren gebruikt het bedrijf niet.

Bodemonderzoek

3M belooft ook te blijven samenwerken met de lokale en regionale overheden, de Vlaamse afvalstoffenmaatschappij Ovam en de lokale ngo’s. ‘In 2019 heeft 3M een onafhankelijke en erkende bodemsaneringsdeskundige de opdracht gegeven om het beschrijvend bodemonderzoek te actualiseren op vraag van Ovam, waarbij rekening wordt gehouden met de huidige wetenschappelijke inzichten over PFAS. Dit lopende onderzoek houdt ook rekening met de omgeving buiten het 3M-terrein. Indien de resultaten van dit beschrijvend bodemonderzoek bijkomende remediëringsmaatregelen vereisen zal Ovam de vervolgstappen bepalen.’

‘De overeenkomst met Lantis heeft alleen betrekking op de gezamenlijke remediëringsinspanningen van 3M en Lantis tijdens de Oosterweelwerkzaamheden’, zegt het bedrijf over de dading die het sloot met de de bouwheer van het Oosterweelproject. ‘Wij zullen verdere remediëringsverantwoordelijkheden zoals bepaald door Ovam dan ook nakomen.’

Informatiepagina

Eerder ontkende 3M in een reactie aan De Standaard al de schadelijke gevolgen van PFOS, en dat doet het bedrijf nu opnieuw: ‘Studies bij 3M-werknemers – ook in Zwijndrecht – die doorgaans een hogere blootstelling aan deze materialen hebben dan de algemene bevolking, tonen geen negatieve gezondheidseffecten als gevolg van blootstelling aan PFOS.’

Er is ondertussen ook een webpagina opgezet door 3M met informatie over PFOS. Dat het bedrijf net nu reageert in de media, is geen toeval. Om 14 uur deze namiddag zal de 3M-top een verklaring afleggen in de commissie Leefmilieu van het Vlaams Parlement.

Adblock test (Why?)


3M reageert op PFOS-vervuiling: 'Nemen onze verantwoordelijk... - De Standaard
Read More

België scoort wereldwijde primeur met chemische recyclage van yoghurtpotjes - De Tijd

Het afvalverwerkingsbedrijf Indaver staat klaar om 100 miljoen euro te investeren in een fabriek om de kunststof polystyreen - van yoghurtpotjes, vleesschaaltjes en piepschuim - te recycleren tot petrochemische basisgrondstoffen. Een wereldwijde primeur.

In Europa komen jaarlijks zo’n 30 miljoen ton plastic producten op hun levenseinde, gaande van shampooflessen tot kaasverpakkingen. Slechts een paar miljoen ton daarvan krijgt - na selectieve inzameling, sortering en recyclage - een tweede leven. De rest belandt op stortplaatsen of - in het beste geval - in de verbrandingsoven.

Vooral in Zuid-Europa is storten nog de uitweg. Vlaanderen speelt samen met Duitsland, Nederland en Scandinavië een voortrekkersrol in het hergebruik van plastics. Een tekenend voorbeeld is de pmd+-zak: daar mogen niet langer alleen blikjes en petflessen in, maar meer dan tien soorten verpakkingsplastics. Zo worden tienduizenden tonnen plastic uit de verbrandingsoven gered.

miljoen ton
Jaarlijks belandt er in Europa 30 miljoen ton aan plastic producten bij het afval.

Een van die plastics is polystyreen, dat in yoghurtpotjes en vleesschaaltjes zit. Voor die verpakkingen - aangevuld met bijvoorbeeld piepschuim (geëexpandeerd polystyreen) uit containerparken - heeft het Belgische milieutechnologiebedrijf Indaver een technologie op punt gezet om die chemisch te recycleren.

Chemische recyclage is een containerbegrip voor technieken om de chemische verbindingen van plastics te breken en op te knippen tot hun basiscomponenten. ‘Je moet een kunststof zien als een bouwwerk van Lego. Die blokjes maak je met chemische recyclage één voor één los om er iets nieuws mee te maken’, zegt Kevin Van Geem, professor aan het Laboratorium voor Chemische Technologie van de UGent.

Een kunststof is een soort bouwwerk van Lego. Die blokjes maak je met chemische recyclage één voor één los om er iets nieuws mee te maken.
Kevin Van Geem
Professor aan het Laboratorium voor Chemische Technologie, UGent

Bij Indaver gebeurt de splitsing van polystyreen in styreen in een reactor, in een zuurstofvrije omgeving bij 500 graden. Het bedrijf, in handen van Katoen Natie en de industrieel Fernand Huts, heeft dat proces op kleine schaal getest en gaat in Antwerpen een fabriek bouwen die 65.000 ton polystyreen per jaar aankan. Dat is goed voor een investering van 97 miljoen euro. ‘Het was geen walk in the park. Het onderzoek heeft vijf jaar geduurd, omdat the devil in the detail zit.’

De uitdaging is een voldoende hoge zuiverheidsgraad te bereiken in het eindproduct. ‘99 procent is niet voldoende. We hebben gestreefd naar 99,7 procent’, zegt De Bruycker. ‘De polystyreenstromen die we binnenkrijgen, zijn verontreinigd door additieven zoals brandvertragers. Je wil niet dat die later in voedselverpakkingen terechtkomen. Er kunnen additieven in zitten die nu geen probleem zijn, maar morgen volgens de wetgeving misschien wel. En je weet nooit wat mensen er thuis mee doen en met welke stoffen ze in contact zijn gekomen. Die onzuiverheden moeten eruit, zodat je pure styreen hebt met dezelfde kwaliteit als ‘virgin’ materiaal op basis van aardolie. Dan pas kan je het opnieuw zonder beperkingen inzetten als basisgrondstof. Vergelijk het met de glas- of de staalsector. In een staalconstructie kan je ook niet meer zeggen of het staal is uit ijzererts of uit recyclage.’

Tegen 2024 zou de fabriek moeten draaien. De financiering is bijna rond. Voor de eerste fase van het project - 47 miljoen euro - rekent De Bruycker nog op ‘een stukje subsidies’. ‘We moeten het rendement - nu meer dan 80 procent - nog opdrijven. Het proces vergt veel energie, je wil er dus het maximale uithalen. Dat is belangrijk in het kader van koolstofneutraliteit in 2050.’ Deel twee financiert Indaver helemaal zelf. ‘De circulaire economie kan niet blijven teren op subsidies.’

Ja, we gaan plastic afval importeren, maar dat is niet om hier te storten. Het past in de plannen om van de Antwerpse haven een hoogtechnologische recyclagehub te maken.
Paul De Bruycker
CEO Indaver

Om de fabriek op termijn te vullen rekent De Bruycker op Belgisch én buitenlands polystyreenafval. ‘Ja, we gaan afval importeren, maar dat is niet om hier te storten. Het past in de plannen om hier een hoogtechnologische recyclagehub te maken.’

Om dat kracht bij te zetten, werkt Indaver ook aan een proces om polyolefines te verwerken. Dat is bijvoorbeeld polyethyleen (zakjes, folies en botervlootjes) en polypropyleen (roomijsdozen, shampooflessen). Het idee is die om te zetten in nafta, een soort olie die dé basisgrondstof is van de hele petrochemische industrie. ‘Als je dat op grote schaal wil doen, spreek je meteen over een investering van 200 miljoen euro. We zijn een ondernemend bedrijf en bereid om risico’s te nemen, maar daar zijn we nog niet klaar voor.’

Aanvulling

Chemische recyclage staat nog in de kinderschoenen, maar is aan een opmars bezig. ‘Alle groten in de sector zijn ermee bezig’, zegt Wannes Libbrecht van Catalisti, de speerpuntcluster van de chemie-industrie. (zie inzet)

Chemischerecyclageprojecten in België

  • Renasci, opgericht door Luc Desender, investeert in Oostende enkele tientallen miljoen euro’s om 20.000 ton nafta per jaar te maken op basis van sterk vervuild huishoudelijk plasticafval. Borealis koopt alles op om het in zijn kraakinstallatie in Finland te verwerken.
  • Total experimenteert in Antwerpen om zijn kraakinstallatie deels te voeden met pyrolyseolie, afkomstig uit huishoudelijk plastic afval. De proefinstallatie draait nu al een jaar en verwerkte zo’n 1.000 ton.
  • Recticel produceert polyurethaan (pur) voor isolatieplaten en matrassen en trekt het Europese onderzoeksproject PureSmart. Met 6 miljoen euro op zak ontwikkelt een consortium een procedé om pur op te breken in de basiscomponenten, waaronder polyolen.
  • Deceuninck heeft in Roeselare een site waar het op een mechanische manier pvc uit raamprofielen recycleert, en is nu betrokken bij een onderzoeksproject om pvc via solventen op te lossen. De bedoeling is er de additieven (zoals weekmakers) uit te halen om de pure pvc over te houden.

Experten zien chemische recyclage als een aanvulling op mechanische recyclage. Dat is de klassieke techniek waarbij plastic afval een knip- en wasbeurt krijgt en hersmolten wordt tot bruikbare plastic korrels. Dat concept wordt al decennia toegepast, maar heeft zijn beperkingen. ‘De output is door verontreinigingen vrijwel altijd van mindere kwaliteit. Je kan die dan nog gebruiken voor minderwaardige toepassingen, of je kan die versterken met virgin materiaal, maar je voelt dus dat het beter kan’, aldus Van Geem.

Maar dat wil niet zeggen dat chemische recyclage alles zal overnemen. ‘Het is geen wonderoplossing’, aldus Libbrecht. ‘Mechanische recyclage vergt minder energie en investeringen. Dus als het kan, zou dat de eerste denkpiste moeten zijn.’

De vraag naar plastics zal nog stijgen, en de groei zal voor een significant deel ingevuld worden door recyclage.
Jacques Beuckelaers
CEO TotalEnergies

Volgens Jacques Beuckelaers, de CEO van TotalEnergies in Antwerpen, zijn alle technologieën welkom. ‘De vraag naar plastics zal nog stijgen, en de groei zal voor een significant deel ingevuld worden door recyclage’, zegt hij. Meer recyclage dus, gedreven door de publieke opinie, acties zoals meiplasticvrij, de wil van merken om hun imago op te poetsen, en de almaar strengere Europese richtlijnen.

Tegen 2025 moeten petflessen verplicht voor 25 procent uit gereycleerde pet bestaan. Vermoedelijk worden die verplichtingen uitgebreid naar andere plastic producten. TotalEnergies bijvoorbeeld heeft als doel om in 2030 voor 30 procent gerecycleerde materialen te gebruiken. ‘Dit is het begin van een nieuwe industrie, de start van een recyclageboom.’

Maar het idee dat we op termijn alle plastics recycleren, mag overboord. Dat veronderstelt dat alle landen een performant inzamelsysteem invoeren, wat nog een verre toekomst lijkt, vooral in Azië. ‘En er zullen altijd materialen zijn die te verontreinigd zijn en waar je niets kan mee doen. Ik geloof ook niet dat mensen 100 procent perfect zullen sorteren. We zullen een deel blijven verbranden’, aldus De Bruycker.

Adblock test (Why?)


België scoort wereldwijde primeur met chemische recyclage van yoghurtpotjes - De Tijd
Read More

Arco bleef sussen terwijl het Belfius om geld smeekte - De Standaard

[unable to retrieve full-text content]

Arco bleef sussen terwijl het Belfius om geld smeekte  De Standaard
Arco bleef sussen terwijl het Belfius om geld smeekte - De Standaard
Read More

3M reageert voor het eerst op PFOS-vervuiling in Zwijndrecht: “Geen negatieve gevolgen bij onze werknemers, zullen helpen waar we kunnen” - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

  1. 3M reageert voor het eerst op PFOS-vervuiling in Zwijndrecht: “Geen negatieve gevolgen bij onze werknemers, zullen helpen waar we kunnen”  Het Laatste Nieuws
  2. Na weken stilzwijgen komt 3M toch met officiële reactie op PFOS-vervuiling in Zwijndrecht: “Studies bij onze werknemers tonen geen negatieve gevolgen”  Het Nieuwsblad
  3. Groenten- en fruitteelt uit Zwijndrecht komen in het vizier  De Standaard
  4. Bedrijf 3M reageert voor het eerst uitgebreid op PFOS-schandaal: "Wij zullen onze verantwoordelijkheden nakomen"  VRT NWS
  5. PFOS-heisa weegt op landbouwers nabij 3M-fabriek: “Ons buurtwinkeltje is dicht. Want plots kwam er niemand meer”  Het Laatste Nieuws
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

3M reageert voor het eerst op PFOS-vervuiling in Zwijndrecht: “Geen negatieve gevolgen bij onze werknemers, zullen helpen waar we kunnen” - Het Laatste Nieuws
Read More

Monday, June 28, 2021

Amerikaanse rechter verwerpt kartelaanklacht tegen Facebook, beurswaarde historisch hoog: boven 1.000 miljard dollar - VRT NWS

Het bedrijf ging voor het eerst boven de symbolische grens van 1.000 miljard dollar beurswaarde, na de gunstige uitspraak van de rechter. Facebook werd eind vorig jaar door de FTC en de openbaar aanklagers van 46 Amerikaanse staten gedaagd.

Zij beschuldigden Facebook ervan jarenlang potentiële concurrenten te hebben willen uitschakelen, onder meer door ze op te kopen. Behalve het opkopen van bedrijven die zich zouden kunnen ontwikkelen tot concurrenten, deed het bedrijf van topman Mark Zuckerberg dat ook door softwareontwikkelaars voorwaarden op te leggen die het moeilijker maakten om met Facebook zelf te concurreren. Daarnaast ontzegde Facebook ontwikkelaars toegang tot bepaalde informatie, aldus de aanklacht.

Facebook zei eerder al dat de aanklagers geen rekening hielden met onder meer de "realiteit van de dynamische, intens concurrerende hightechindustrie waarin Facebook opereert". De rechter in Washington zei nu voor een groot deel mee te kunnen gaan in de argumenten van Facebook en dat de aanklacht van de FTC onvoldoende juridisch en feitelijk is onderbouwd.

De klagers wilden dat Facebook zou worden gestraft en het machtsmisbruik goedmaakt. Dat zou kunnen door eerdere overnames van bijvoorbeeld WhatsApp en Instagram ongedaan te maken. De FTC heeft de mogelijkheid opnieuw met een aangepaste aanklacht tegen Facebook te komen.

Adblock test (Why?)


Amerikaanse rechter verwerpt kartelaanklacht tegen Facebook, beurswaarde historisch hoog: boven 1.000 miljard dollar - VRT NWS
Read More

DPG Media en Rossel nemen RTL België over - De Morgen

[unable to retrieve full-text content]

  1. DPG Media en Rossel nemen RTL België over  De Morgen
  2. Groupe Rossel en DPG Media nemen RTL Belgium over  Het Laatste Nieuws
  3. RTL Belgium blijft in Belgische (deels Vlaamse) handen  De Standaard
  4. 'Zien we de komende jaren een herfederalisering van de mediamarkt?'  Knack.be
  5. Rossel en DPG bevestigen overname RTL België  De Tijd
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

DPG Media en Rossel nemen RTL België over - De Morgen
Read More

Britse studie: “Mix van Pfizer- en AstraZeneca-vaccins geeft goede bescherming” - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

  1. Britse studie: “Mix van Pfizer- en AstraZeneca-vaccins geeft goede bescherming”  Het Laatste Nieuws
  2. Hoopgevend onderzoek: “Twee dosissen van Pfizer en Moderna kunnen meerdere jaren beschermen tegen coronavirus”  Het Nieuwsblad
  3. Onderzoekers optimistisch over duur bescherming coronavaccins  Reformatorisch Dagblad
  4. “Vaccins van Pfizer en Moderna geven mogelijk jaren bescherming”  Het Laatste Nieuws
  5. “Intrigerend” onderzoek breekt lans voor combinatieprik met Pfizer en AstraZeneca-vaccin  Het Nieuwsblad
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

Britse studie: “Mix van Pfizer- en AstraZeneca-vaccins geeft goede bescherming” - Het Laatste Nieuws
Read More

Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle concurrentie wegveegt - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content] Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle c...