Rechercher dans ce blog

Wednesday, December 6, 2023

Tot meer dan 5 miljoen euro, maar bijna helft Bel20-CEO's verdiende vorig jaar wel minder dan in 2021 - VRT.be

Vier op de tien CEO's van de belangrijkste beursgenoteerde bedrijven in ons land hebben vorig jaar minder verdiend dan in 2021. Dat blijkt uit een onderzoek van Vlerick Business School. De helft van de Bel20-CEO's verdiende vorig jaar tussen 1,4 en 5,3 miljoen euro. Hun mediaanloon steeg wel stevig: van 2,4 miljoen euro naar 2,7 miljoen euro. Dat wil zeggen dat de helft van hen minder verdiende dan dat bedrag en de andere helft meer. 

De cijfers voor de topmanagers van de Bel20-bedrijven die onder de loep werden genomen, liggen in dezelfde lijn als die van alle Belgische beursgenoteerde bedrijven. In totaal verdienden zo'n vier op de tien CEO's vorig jaar minder dan in 2021. Voor de Bel20 ging het om 58 procent van de CEO's die vorig jaar meer heeft verdiend en 42 procent minder dan het jaar ervoor.

Het mediaanloon van die Bel20-CEO's bedroeg in 2022 zo'n 2,7 miljoen euro. Dat wil zeggen dat de helft van de CEO's meer heeft verdiend dan dat bedrag en de andere helft minder. In 2021 bedroeg het mediaanloon nog 2,4 miljoen euro, dat betekent een stijging van meer dan 10 procent in een jaar tijd. 

Op Europees vlak scoort België gemiddeld, blijkt ook uit het onderzoek van Vlerick Business School. Het mediaanloon ligt in landen als Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland hoger dan in België en in landen als Nederland en Zweden lager.

Tussen 1,4 en 5,3 miljoen euro

Professor Xavier Baeten, die het onderzoek leidde, benadrukt dat het moeilijk is om conclusies te trekken op basis van een mediaancijfer. "Zeker als we kijken naar de Bel20 gaat het om een beperkt aantal bedrijven en dus een beperkt aantal CEO's. Wanneer er verschuivingen zijn aan de top van zo'n bedrijf, kan het mediaanloon dus ook grote sprongen maken." 

"We zouden ook naar de gemiddelde lonen van de CEO's kunnen kijken om te weten of ze gemiddeld meer of minder hebben verdiend dan vorig jaar, maar ook dat cijfer is niet representatief", zegt Baeten. "Een grote uitschieter aan de top trekt het gemiddelde totaal uit balans."

"We kunnen wel met zekerheid stellen dat de helft van de CEO's van de Bel20-bedrijven vorig jaar een bedrag heeft verdiend tussen 1,4 en 5,3 miljoen euro. En dat ligt in dezelfde lijn als de cijfers van 2021."

België moet opletten dat het niet achterop gaat hinken op vlak van duurzaamheid en diversiteit

Bovenstaande cijfers hebben betrekking op de totale verdiensten van een CEO in een jaar tijd. Dat wil zeggen dat er werd gekeken naar het loon, maar ook naar de korte- en langetermijnbonussen. De onderzoekers hebben dit jaar specifiek aandacht besteed aan de prestatiemaatstaven die worden gebruikt voor de bepaling van de kortetermijnbonus in Belgische beursgenoteerde bedrijven.

Die lijst wordt aangevoerd door de financiële indicatoren (zoals omzet, kasstromen en winstgevendheid). Op zich niet verwonderlijk, maar uit het onderzoek blijkt dat milieu-indicatoren en diversiteit ook steeds meer een rol spelen. In het buitenland althans.

In België heeft slechts 6 procent van de bedrijven een prestatiemaatstaf opgenomen die betrekking heeft op uitstoot. Voor de rest van Europa (Stoxx-index) is dat 24 procent. Voor diversiteit gaat het in België om 5 procent en 18 procent in Europa. "België moet opletten dat het niet achterop gaat hinken", aldus Baeten. 

Steeds complexer

Tot slot stellen de onderzoekers van Vlerick Business School vast dat de complexiteit van de verloningssystemen voor de CEO's in ons land sterk is toegenomen. “De meest opmerkelijke vaststelling is dat er een negatief verband bestaat tussen de complexiteit en de prestaties van het bedrijf", aldus senior researcher Marthe Van Hove (Vlerick Business School).

"Dat betekent dat complexere remuneratiesystemen op termijn een negatieve impact hebben op de prestaties van het bedrijf. Bedrijven hebben er dus alle belang bij om de remuneratiesystemen niet complex te maken.”

Adblock test (Why?)


Tot meer dan 5 miljoen euro, maar bijna helft Bel20-CEO's verdiende vorig jaar wel minder dan in 2021 - VRT.be
Read More

No comments:

Post a Comment

Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle concurrentie wegveegt - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content] Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle c...