Rechercher dans ce blog

Sunday, November 12, 2023

Relletje op klimaatmars Amsterdam: man pakt microfoon af van Greta Thunberg na pro-Palestijnse uitspraken - De Morgen

Video

null Beeld ANP
Beeld ANP

Zo’n 85.000 mensen liepen zondag mee met de klimaatmars in Amsterdam, de grootste ooit in Nederland. Onder de deelnemers ook de bekende Zweedse klimaatactivist Greta Thunberg. Nadat bij toespraken op het Museumplein de omstreden leus ‘from the river to the sea’ werd gescandeerd, ging een deel van de bezoekers verontwaardigd naar huis.

De toespraken verliepen enigszins chaotisch. Zo ontstond er onenigheid nadat Sahar Shirzad, winnaar van de PAX Vredesduif 2023, de leus ‘From the river to the sea, Palestine will be free’ had uitgesproken. Vervolgens werd het geluid uitgedraaid en ontstond er rumoer in de menigte. De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg gaf het woord terug aan de pro-Palestina spreker, en werd daarna zelf onderbroken door een man die haar microfoon pakte en zei “niet voor een politieke bijeenkomst” gekomen te zijn. Daarna ontstond er rumoer tussen de tienduizenden klimaatbetogers. Sommige juichten, anderen begonnen juist te joelen. “Lekker verbindend”, zo klonk het. Thunberg zelf riep op tot kalmte. “Calm down, calm down!”, riep ze een paar keer.

‘From the river to the sea’ wordt veel gebruikt bij pro-Palestijnse demonstraties. De uitspraak is niet onomstreden. GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans noemde de leus vandaag nog “politiek totaal ontoelaatbaar”, maar of het ook verboden is, is volgens hem aan de rechter. Hij wees er ook op dat de leus is omarmd door Hamas en Islamitische Jihad, en voor deze organisaties gelijkstaat aan een oproep om Israël van de kaart te vegen.

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Adblock test (Why?)


Relletje op klimaatmars Amsterdam: man pakt microfoon af van Greta Thunberg na pro-Palestijnse uitspraken - De Morgen
Read More

No comments:

Post a Comment

Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle concurrentie wegveegt - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content] Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle c...