Rechercher dans ce blog

Friday, November 10, 2023

Amerikaan krijgt eerste oogtransplantatie ter wereld, met ge-3D-printte onderdelen van Belgisch bedrijf - De Morgen

NieuwsGezondheid

Dr. Eduardo Rodriguez leidt de operatie. Beeld via REUTERS
Dr. Eduardo Rodriguez leidt de operatie.Beeld via REUTERS

In New York is de eerste oogtransplantatie bij een mens uitgevoerd. Een medische doorbraak, ook al heeft de patiënt het zicht in het oog niet teruggekregen. Artsen spreken van een ‘enorme stap voorwaarts’. Ook een Belgisch bedrijf heeft daaraan bijgedragen.

Enkele maanden geleden hebben artsen een oogtransplantatie uitgevoerd tijdens een gedeeltelijke gezichtstransplantatie bij een Amerikaanse man. Na zes maanden vertoont het getransplanteerde oog belangrijke tekenen van gezondheid, zoals goed functionerende bloedvaten en een mooi uitziend netvlies.

“Alleen al het feit dat we een oog hebben getransplanteerd is een enorme stap voorwaarts. Iets waar eeuwenlang over is nagedacht, maar wat nog nooit is uitgevoerd”, zegt Dr. Eduardo Rodriguez, die de operatie leidde. Tot nu toe slaagden artsen er alleen in het hoornvlies, de heldere voorste laag van het oog, te transplanteren.

De patiënt, Aaron James, is een 46-jarige militaire veteraan uit het Amerikaanse Arkansas. James overleefde twee jaar geleden een potentieel dodelijke elektrische schok van 7.200 volt tijdens zijn werk als hoogspanningslijnwerker. Daardoor werd de linkerkant van zijn gezicht, zijn neus, zijn mond en zijn linkeroog verwoest.

Bij een operatie die 21 uur duurde werd de helft van zijn gezicht vervangen. Aanvankelijk waren de artsen alleen van plan om de oogbol op te nemen als onderdeel van de gezichtstransplantatie. “Als er een vorm van gezichtsherstel zou optreden, zou dat geweldig zijn”, zegt Rodriguez. “Maar het doel was om de technische operatie uit te voeren en de oogbol te laten overleven.”

Nieuwe mogelijkheden

Om de genezing van de verbinding tussen de oogzenuwen van de donor en de ontvanger te bevorderen, namen chirurgen volwassen stamcellen uit het beenmerg van de donor en injecteerden die tijdens de transplantatie in de oogzenuw, in de hoop dat ze beschadigde cellen zouden vervangen en de zenuw zouden beschermen.

Ook al wordt het gezichtsvermogen in dit geval niet hersteld, “transplantatie van een levensvatbare oogbol opent veel nieuwe mogelijkheden”, aldus Rodriguez. “Als we kunnen samenwerken met andere wetenschappers die werken aan andere methoden om het gezichtsvermogen te herstellen of beelden terug te brengen naar de visuele cortex, denk ik dat we een stap dichterbij zijn”, zei Rodriguez hoopvol.

James overleefde een potentieel dodelijke elektrische schok van 7200 volt tijdens zijn werk als hoogspanningslijnwerker in juni 2021. Beeld via REUTERS
James overleefde een potentieel dodelijke elektrische schok van 7200 volt tijdens zijn werk als hoogspanningslijnwerker in juni 2021.Beeld via REUTERS

James wist dat hij het zicht in het getransplanteerde oog misschien niet zou terugkrijgen, maar dat vond hij niet erg. De artsen “hadden nooit verwacht dat het zou werken en dat hebben ze me vanaf het begin verteld”, aldus James. “Ik zei tegen hen: ‘zelfs als ik niet kan zien... dan kunnen jullie misschien tenminste iets leren om de volgende persoon te helpen’. Hopelijk opent dit een nieuw pad.”

Dr. Rodriguez sluit de mogelijkheid niet uit dat James nog steeds zicht kan krijgen in het getransplanteerde oog. “Op dit moment denk ik dat we best tevreden zijn met het resultaat dat we hebben kunnen bereiken met een technisch zeer veeleisende operatie.”

Belgisch bedrijf

Ook het Belgische bedrijf Materialise heeft bijgedragen aan de succesvolle transplantatie. De firma maakte een virtuele 3D-planning van de operatie en 3D-printte medische hulpmiddelen op maat van de donor en de patiënt. Door die aangeleverde tools kon de operatie volgens het bedrijf sneller en nauwkeuriger worden uitgevoerd.

Zo ontwierp het bedrijf een virtueel 3D-model op basis van CT-scans. “Chirurgen konden de operatie zo virtueel voorbereiden en verschillende scenario’s visualiseren”, zegt woordvoerder Kristof Sehmke.

Tijdens de operatie werden ook meerdere snij-instrumenten gebruikt die volledig op maat van de donor en de patiënt werden geprint. “Die snij-instrumenten zorgen ervoor dat de botfragmenten sneller en uiterst precies uitgesneden konden worden, zoals een puzzelstukje”, aldus Shemke.

Materialise heeft zijn hoofdkwartier in Leuven is een van de oudste 3D-printbedrijven ter wereld. Het bedrijf print verschillende producten voor onder meer ziekenhuizen in binnen- en buitenland.

Adblock test (Why?)


Amerikaan krijgt eerste oogtransplantatie ter wereld, met ge-3D-printte onderdelen van Belgisch bedrijf - De Morgen
Read More

No comments:

Post a Comment

Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle concurrentie wegveegt - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content] Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle c...