De stormklokken wou Agoria niet luiden bij de voorstelling van haar conjunctuuranalyse en het memorandum voor de verkiezingen van 2024. Het gaat de laatste weken en maanden duidelijk minder goed in de sector door de vertragende wereldeconomie, maar een dramatische terugval wordt niet verwacht. ‘In een aantal sectoren gaat het wel nog vrij goed. In de automobielsector hebben we het geluk dat de Belgische bedrijven auto’s en vrachtwagens maken die goed in de markt liggen. Ook in de electronicasector lijken de problemen van een tekort aan onderdelen grotendeels voorbij’, zegt Patrick Slaets van de studiedienst.
Minder jobs in IT
Toch zijn er signalen die zorgen baren, zoals de bezettingsgraad in de technologie-industrie die onder de 80 procent daalde. ‘Dat is meestal het punt waarop bedrijven minder gaan investeren’. Wat ook zorgen baart is het banenverlies – na jaren van sterke groei – en het dalende aantal vacatures. ‘In het eerste halfjaar zijn er 1.500 jobs verloren gegaan door afdankingen en herstructureringen in de sector. Ook het aantal openstaande vacatures daalde fors, tot 17.520, van meer dan 20.000 in de voorbije jaren. ‘We zien ook een daling van het aantal IT-jobs. Dat was een sector die qua banen de voorbije jaren continu groeide.’
Agoria is wel trots dat het aantal vrouwen in de techsector de voorbije 15 jaar van 18,6 procent naar 21,02 procent steeg. ‘De technologiesector stelt zich steeds meer voor als een sector die maatschappelijke problemen aanpakt, zoals de klimaatverandering. Dat is een aspect dat vooral vrouwen belangrijk vinden in de jobkeuze’, verklaart Slaets.
Agoria wijt het jobverlies deels aan de algemene internationale conjunctuur, maar ook aan de loonkosten die in België sneller stegen dan in de buurlanden. ‘Door de automatische indexering gingen de lonen in België in vier jaar tijd met 20 procent omhoog. In de buurlanden bedraagt die stijging van de lonen maar 10 tot 15 procent. Dat doet dat de loonhandicap met de buurlanden toenemen. We horen de laatste weken steeds meer ondernemingen klagen dat ze daardoor minder concurrentieel zijn en moeilijker orders binnenhalen.’
Plafond en onderhandeling
In het verleden pleitte Agoria vooral voor een wijziging van het automatische indexsysteem, eerder dan een afschaffing. Dat is voorlopig de lijn van de meeste andere ondernemersorganisaties. Unizo, de organisatie van de kleine ondernemingen, pleitte recent in haar memorandum om stookolie en gas uit de index te halen. Dat moet een haalbaar alternatief vormen voor een volledige afschaffing van de index, waar Unizo nog altijd de voorkeur aan geeft. Agoria gaat nu wel verder en wil dat tegen het einde van de volgende legislatuur de automatische indexering afgeschaft wordt en vervangen wordt door een tweejaarlijkse onderhandeling tussen de sociale partners, zoals in de buurlanden. De compensatie van de levensduurte wordt dan onderhandeld en niet langer automatisch toegekend.
Voordat de index afgeschaft wordt, moet er ook een plafond komen om te vermijden dat hoge lonen overgecompenseerd worden. ‘Een deel van het loon wordt dan geïndexeerd, een deel niet. Concreet denken we dat de schijf onder de 5.500 à 6.000 euro geïndexeerd wordt, maar wie meer verdient, ziet het deel erboven niet geïndexeerd. Niemand leidt dan echt koopkrachtverlies. Zelfs minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) liet al uitschijnen dat zijn eigen loon niet volledig geïndexeerd moest worden’, zegt Bart Steukers, ceo van Agoria.
De organisatie pleit ook voor de afschaffing van de werkloosheidsuitkering in de tijd, met die nuance dat je ze verliest als je niet op zoek bent naar werk. ‘We moeten bij de grote groep inactieven in België meer het onderscheid maken tussen degenen die op zoek zijn naar werk en de grote groep die dat niet is.’ Nog een opmerkelijk voorstel. De flexi-jobs moeten naar alle sectoren uitgebreid worden. ‘Ook technologiebedrijven moeten kunnen profiteren van bijvoorbeeld gepensioneerden die nog wat willen bijverdienen.’ De grote ondernemersorganisaties Voka en VBO moeten wel nog met hun memorandum en voorstellen rond de automatische indexering komen.
Agoria riep de regering ook op om tijdens het Belgische voorzitterschap van de EU paal en perk te stellen aan grote lidstaten met diepe zakken zoals Duitsland en Frankrijk, die met subsidies investeringen van andere kleinere lidstaten inpalmen. ‘Op dit moment verliest België meer investeringen aan andere Europese landen dan aan de VS dat met zijn Inflation Reduction Act groene investeringen probeert te lokken en veel kritiek oogst in Europa’.
Schaf de automatische index af, zegt Agoria - De Standaard
Read More
No comments:
Post a Comment