Rechercher dans ce blog

Sunday, September 10, 2023

Waarom is er zo'n groot verschil tussen de drie pensioenstelsels in ons land? - Business AM

De federale regering heeft de voorbije jaren verschillende maatregelen genomen om het verschil tussen de pensioenen van de ambtenaren, werknemers en zelfstandigen te verkleinen. Dergelijke ingrepen zijn meer dan noodzakelijk, nadat het verschil tussen de die drie pensioenstelsels de afgelopen decennia is opgelopen.

Context: Het verschil tussen de drie pensioenstelsels is groot.

  • Het gemiddelde pensioen voor ambtenaren bedroeg in 2021 welgeteld 2.978 euro bruto. Voor een werknemer was dat 1.363 euro bruto en voor een zelfstandige 891 euro bruto.

Details: Dat opmerkelijk verschil is historisch gegroeid.

  • Ambtenaren hebben het hoogste pensioen. De overheid kon vroeger het hogere pensioen verantwoorden doordat ambtenaren een lager loon hadden in vergelijking met wie in de privésector werkt. Er werd toen gesproken van “uitgesteld loon.”
  • De lage pensioenbedragen bij de zelfstandigen hebben verschillende oorzaken. Denk bijvoorbeeld aan de late invoering van het proportioneel pensioen in 1984 en het gemiddeld lage inkomen van zelfstandigen. 

Hervorming pensioenstelsels

Zoom in: Deze regering heeft al verschillende maatregelen genomen om het verschil tussen die stelsels te verkleinen.

  • Denk bijvoorbeeld aan de hervorming van de zogenaamde perequatie. Dankzij dat systeem stijgen de ambtenarenpensioenen mee met de weddes van het overheidspersoneel, bovenop de indexering. Die aanpassing gebeurt om de twee jaar, telkens in januari van elk onpaar jaar.
    • Het systeem blijft bestaan, maar is intussen ingeperkt. De stijging kan voortaan maximaal 0,3 procent per jaar van het totale ambtenarenpensioen bedragen. Er kan ook geen overdracht plaatsvinden van de ene naar de andere periode.
  • Premier Alexander De Croo en zijn team hebben in 2021 de berekening van het pensioen van een zelfstandige gelijkgeschakeld met dat van een werknemer door de correctiecoëfficiënt af te schaffen.
    • Sinds de jaren 1980 werd het pensioen voor zelfstandigen berekend op basis van 69 procent van het beroepsinkomen.
    • De Kamer van Volksvertegenwoordigers heeft twee jaar geleden het licht op groen gezet om de zogenoemde correctiecoëfficiënt voor de berekening van het zelfstandigenpensioen af te schaffen.
  • De verwachting is dat het verschil tussen de drie pensioenstelsels dankzij onder meer de twee bovenstaande ingrepen de komende jaren zal verkleinen.

Adblock test (Why?)


Waarom is er zo'n groot verschil tussen de drie pensioenstelsels in ons land? - Business AM
Read More

No comments:

Post a Comment

Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle concurrentie wegveegt - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content] Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle c...