Rechercher dans ce blog

Friday, September 1, 2023

Geen dure betalingsherinneringen meer na één onbetaalde factuur - VRT.be

Een eerste betalingsherinnering moet vanaf nu gratis in je brievenbus belanden. Een onbetaalde factuur mag dus niet meteen tot dure aanmaningskosten leiden. Er zijn uiteraard wel een paar voorwaarden en beperkingen. Een overzicht.

Een bedrijf kan je dus geen kosten meer aanrekenen als het je een eerste betalingsherinnering stuurt. Let wel, de nieuwe regeling geldt enkel voor een onbetaalde factuur die een onderneming naar een consument stuurt, en bijvoorbeeld niet voor een overheidsfactuur.

Bovendien gaat die overeenkomst pas in voor contracten die na 1 september worden afgesloten. Voor deals van voor die datum, geldt een overgangsperiode tot 1 december 2023.

Uitzondering op nieuwe maatregel: abonnementen en co

Als het gaat over een contract waarbij je regelmatig diensten of goederen krijgt, zoals een krant, dan is een gratis herinnering beperkt tot 3 keer per jaar. Zodra je als consument voor een vierde factuur een herinnering ontvangt, dan kan je gevraagd worden om wél een vergoeding te betalen. Die is maximaal 7,50 euro plus de verzendkosten. Je krijgt minimum 14 dagen de tijd om te betalen.

Tweede herinnering: wel betalen, maar met beperkingen

Betaalde je na de eerste herinneringsperiode van 14 dagen de factuur nog steeds niet, dan kan de onderneming jou een tweede herinnering sturen. Daaraan kan wel onder bepaalde voorwaarden een vergoeding en interest voor te late betaling aangerekend worden, maar met beperkingen.  

Vergoedingen en interesten voor betalingsachterstand moeten duidelijk in de overeenkomst of de algemene voorwaarden staan. Ze zijn wettelijk begrensd naargelang het bedrag van de schuld. 

Adblock test (Why?)


Geen dure betalingsherinneringen meer na één onbetaalde factuur - VRT.be
Read More

No comments:

Post a Comment

Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle concurrentie wegveegt - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content] Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle c...