Rechercher dans ce blog

Wednesday, August 2, 2023

Voedingsprijzen in supermarkten blijven hoog, ondanks dalende prijzen van grondstoffen en energie: "Dit valt niet uit te leggen" - VRT.be

De supermarkt nu is 15,4 procent duurder dan vorig jaar op dit moment, zo berekent consumentenorganisatie Testaankoop op basis van haar maandelijkse grootschalige prijsvergelijking. Dat is al iets beter dan de piek van 20 procent begin dit jaar, maar sommige prijsstijgingen vallen niet uit te leggen, meent Testaankoop.

Presentator Sven Pichal is De Inspecteur. Elke weekdag tussen 9 uur en 10 uur beantwoordt hij al je consumentenvragen op Radio2. Heb je een vraag of een verhaal voor De Inspecteur, laat het ons weten!

Testaankoop vergelijkt al langer dan een jaar elke maand de prijzen van meer dan 3.000 producten in de supermarkt. Uit dat onderzoek blijkt nu dat de prijzen minder snel stijgen dan enkele maanden geleden en dat is op zich goed nieuws. Met 15,4 procent daalt de inflatie nu al voor de vierde keer op rij en komt ze op het niveau van 7 maanden geleden. 

Tegelijkertijd vindt Testaankoop het moeilijk te begrijpen dat een aantal producten alleen maar duurder werden, als je weet dat de grondstof- en energieprijzen sinds enkele maanden dalen. De organisatie herhaalt de vraag aan de overheid om verder te onderzoeken of er sprake is van valse prijsverhogingen. Aan "De inspecteur" zegt de FOD Economie dat het onderzoek loopt, maar enkele maanden in beslag kan nemen.

Testaankoop hoopt ook dat haar klacht bij de Mededingsautoriteit binnenkort resultaat kan opleveren en er snel sprake kan zijn van prijsdalingen.

Opvallende uitschieters

Vooral groenten zijn het voorbije jaar duur geworden, gemiddeld zo'n 33 procent. Opvallende uitschieters zijn wortelen. Daar betaal je nu maar liefst 73 procent meer voor dan vorig jaar. Ook uien (+ 58 procent) en bloemkool (+29 procent) vallen op.

Andere sterke stijgers zijn ketchup (+ 44 procent), mosterd (+39 procent), diepvriesfrieten (38 procent) en tomatenpuree (+35 procent). Zuivelproducten, zoals kazen en melk, werden gemiddeld 18 procent duurder het voorbije jaar en de prijs van brood steeg gemiddeld met 16 procent. Nochtans daalde ook hier de internationale prijs voor de basisgrondstoffen ervan aanzienlijk.

Winkelkar voor gezin met 2 personen kostte in maand juli naar schatting 531 euro. Dat is 1 euro meer dan in juni en 71 euro meer dan jaar geleden

Testaankoop

Bij de dure producten zien we ook altijd de papierwaren terugkomen. Toiletpapier, keukenrol en zakdoekjes zijn het voorbije jaar met 23 procent gestegen in prijs, maar waren vorig jaar ook al erg duur ten opzichte van het jaar daarvoor. Je betaalt nu gemiddeld 59 procent meer dan twee jaar geleden.

Prijs winkelkar stagneert?

Het enige positieve dat Testaankoop deze maand naar eigen zeggen vaststelt, is dat door de afremmende inflatie de prijzen ten opzichte van vorige maand min of meer stabiel blijven. De organisatie schat in dat een gezin van 2 personen in juli gemiddeld 531 euro uitgaf in de supermarkt. Dat is maar 1 euro meer dan voor dezelfde kar vorige maand, maar wel nog altijd 71 euro meer dan een jaar geleden.

Adblock test (Why?)


Voedingsprijzen in supermarkten blijven hoog, ondanks dalende prijzen van grondstoffen en energie: "Dit valt niet uit te leggen" - VRT.be
Read More

No comments:

Post a Comment

Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle concurrentie wegveegt - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content] Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle c...