Rechercher dans ce blog

Sunday, August 27, 2023

Te veel wijn, het is een groter probleem dan u denkt: Franse boeren krijgen 200 miljoen om overschot te vernietigen - De Morgen

NieuwsFrankrijk

People collect Muscat grapes on August 13, 2008 in a vineyard on the Rombeau domain in Rivesaltes, southern France, launching the grape harvest in France. AFP PHOTO / RAYMOND ROIG Beeld AFP
People collect Muscat grapes on August 13, 2008 in a vineyard on the Rombeau domain in Rivesaltes, southern France, launching the grape harvest in France. AFP PHOTO / RAYMOND ROIGBeeld AFP

Fransen zijn minder wijn gaan drinken terwijl Franse wijnboeren evenveel produceren. De Franse overheid geeft daarom 200 miljoen euro uit om het wijnoverschot te vernietigen.

Dat maakte minister van Landbouw Marc Fesneau vrijdag bekend. Hij hoopt dat de Franse wijnprijzen niet langer zullen dalen door de weggevallen vraag. Voor veel wijnboeren is de productie zelfs niet langer winstgevend.

De minister bekostigt de vernietiging met 160 miljoen euro uit een speciale EU-subsidiepot. Die werd zo’n twintig jaar geleden opgetuigd toen Europa kampte met een enorm wijnoverschot, als gevolg van de eigen landbouwsubsidies. De overige 40 miljoen euro komt van de Franse overheid.

Met het geld koopt de overheid het surplus op bij wijnboeren. Hoeveel wijn er vernietigd zal worden en hoe het proces eruit zal zien, is nog niet duidelijk. De alcohol die vrijkomt bij de vernietiging is bedoeld voor producten als desinfectiegel, schoonmaakproducten en parfum.

Steeds minder gedronken

Uit cijfers van de Franse observator voor drugsconsumptie en verslavingen OFDT blijkt dat Fransen elk jaar minder wijn zijn gaan drinken. De bierconsumptie, daarentegen, blijft van jaar op jaar stabiel of stijgt licht. In 2021 dronk een gemiddelde Fransman jaarlijks zo’n 40 liter wijn en 30 liter bier. In dit tempo zal bier op termijn de dominante drank worden in Frankrijk. Met name speciaalbier wordt steeds populairder.

Wat ook bijdraagt is de inflatie, waardoor de kosten voor het levensonderhoud zijn gestegen en Fransen het afgelopen jaar minder luxeproducten kochten. Een hogere export biedt geen uitweg: uit recente cijfers van de Europese Commissie blijkt dat ook andere West-Europeanen minder wijn zijn gaan drinken.

De Franse wijnboeren zijn ondertussen niet minder wijn gaan produceren, waardoor vraag en aanbod niet langer in balans zijn en de prijs flink daalt. Veel wijngaarden draaien hierdoor verlies. Zeker in de regio Bordeaux is dat merkbaar: volgens de lokale boerenbond zit een derde van de wijngaarden er in de financiële problemen.

Ook de zuidoostelijke regio Languedoc, bekend om de omvangrijke productie van volle rode wijnen, kampt met grote problemen. “We produceren te veel wijn en de verkoopprijs ligt nu onder de productieprijs”, zegt de voorzitter van de regionale wijnboerenorganisatie Jean-Philippe Granier tegen het Franse persbureau AFP. “We draaien nu verlies.”

Overstap op olijven

Het vernietigen van de wijn is een marktingreep door de Franse overheid, bedoeld om de wijngaarden overeind te houden. In juni trok het ministerie van Landbouw al 57 miljoen euro uit om noodlijdende wijngaarden in de regio Bordeaux te ondersteunen.

Maar, zo benadrukte minister Fesneau vrijdag, dat de overheid ingrijpt betekent niet dat de Franse wijnindustrie op hetzelfde elan verder kan. “De industrie moet naar de toekomst kijken en zich aanpassen aan het veranderde consumentengedrag”, zei de minister. Frankrijk kent al subsidiepotjes voor wijnboeren die hun economische activiteit (deels) willen veranderen en bijvoorbeeld olijven willen produceren.

Frankrijk is niet het enige land met een wijnoverschot. Australië heeft 2,8 miljard flessen over, die mogelijk ook vernietigd worden. Het Australische overschot is deels het gevolg van een handelsdispuut met China, dat niet langer Australische wijn importeert.

Adblock test (Why?)


Te veel wijn, het is een groter probleem dan u denkt: Franse boeren krijgen 200 miljoen om overschot te vernietigen - De Morgen
Read More

No comments:

Post a Comment

Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle concurrentie wegveegt - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content] Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle c...