Rechercher dans ce blog

Tuesday, August 29, 2023

Na de stormloop: waar wil de overheid het geld van de staatsbon aan uitgeven? - VRT.be

De nieuwe staatsbon is een absoluut succes. Spaarders hebben al voor meer dan 12 miljard euro ingeschreven en daar lijkt het niet bij te blijven. Wat is de federale regering het komende jaar met al dat geld van plan?

De nieuwe staatsbon blijft populair. Volgens de recentste cijfers werd al voor 12,24 miljard euro ingetekend. Vergeleken met de 5,7 miljard euro die de Leterme-bon twaalf jaar geleden opbracht, is dat een onverhoopt succes.

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) kan met de opbrengsten van die eenjarige staatsbon dus meer dan tevreden zijn. Maar waar wil de overheid dat opgehaalde bedrag nu voor gebruiken?

“In eerste instantie om het begrotingstekort te financieren”, vertelt Hans Degryse, professor Financiële Economie aan de KU Leuven in “De wereld vandaag” op Radio 1. “Daarnaast zal het bedrag ook een deel van de schulden vervangen die we in het verleden zijn aangegaan. Ons land moest dit jaar rond de 51 miljard euro ophalen op de markt om haar behoeften te financieren. Voor een groot deel zal de staatsbon daar nu al aan voldoen.”

Beter dan gehoopt

Hoeveel de staatsbon uiteindelijk zal opbrengen, valt nog niet exact te becijferen. Maar dat het opgehaalde bedrag de verwachtingen zal overstijgen, lijdt geen twijfel. “Misschien dat er in totaal wel 20 miljard euro binnenkomt”, schat Degryse. “In dat geval zou er zelfs even een overschot zijn. Dat kan gebruikt worden om tijdelijk bij banken te deponeren of om uitstaande schulden mee op te kopen.”

BELUISTER - Waar moet het geld van de staatsbon-investeerders voor dienen?

Hoe dan ook gaat het om een financiering op korte termijn. Volgend jaar krijgen de investeerders hun geld terug, inclusief de beloofde nettorente van 2,81 procent. Is de kans groot dat de overheid haar broek zal scheuren aan die terugbetalingen? “We zullen op dat moment vlak na de verkiezingen zitten, misschien nog met een regeringsvorming”, vertelt Degryse. “Hoe hoog de rente op dat moment zal zijn, moeten we nog afwachten. In die zin stelt de overheid zich wel bloot aan een bepaald risico.”

De kaap van 20 miljard euro die Degryse stelt, lijkt verre van onrealistisch. Maar is die massale interesse ook het bewijs dat de staatsbon werkt? “De vraag is voor wat”, concludeert hij. “Vermoedelijk wel om druk te zetten op de banken om hun rentes aan te passen. Bij termijnrekeningen lijkt dat het geval te zijn, voor spaarboekjes nog niet. Maar het is ook een politiek instrument dat in zekere zin ingaat tegen het traditionele beleid van de schatkist om op lange termijn te financieren. Met de looptijd van een jaar, wijkt men daar nu van af. Daar kun je je wel vragen bijstellen.”

Adblock test (Why?)


Na de stormloop: waar wil de overheid het geld van de staatsbon aan uitgeven? - VRT.be
Read More

No comments:

Post a Comment

Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle concurrentie wegveegt - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content] Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle c...