Rechercher dans ce blog

Friday, July 14, 2023

Minder complex en kortere wachttijden: Vlaamse overheid snoeit in procedure voor omgevingsvergunning - VRT.be

De Vlaamse overheid wil grondig snoeien in de omgevingsvergunningen. De procedure moet sneller en eenvoudiger. Wie een beperkte herbestemming wil aanvragen, zal zo slechts één procedure moeten doorlopen en minder lang moeten wachten. 

Voor elke nieuwbouw of verkaveling is een omgevingsvergunning nodig van de Vlaamse overheid. Die moet nagaan of je project hinderlijk is voor de omgeving. 

Het kan alleen een lastige opdracht zijn om zo'n vergunning aan te vragen. Momenteel zijn daar vijf verschillende procedures voor, telkens met andere beslissingstermijnen tussen de 60 en 180 dagen. Kies je de foute? Dan mag je helemaal opnieuw beginnen. 

Daar wil Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) komaf mee maken. Er komt voortaan slechts één "modulaire basisprocedure" van 60 dagen. Je kunt die gaandeweg ook nog aanvullen of wijzigen. Dat was voordien niet mogelijk.

Wanneer er een openbaar onderzoek nodig is komen daar wel nog eens 60 dagen bij. Dat is ook het geval voor een aantal specifieke soorten projecten.

Kortere procedure voor kleinere ingrepen

Voor kleinere ruimtelijke ingrepen is geen volledige procedure meer nodig. Die kon makkelijk twee tot vier jaar duren. Nu geldt er een nieuw omgevingsbesluit dat zo'n 180 dagen zou tellen. Er is ook slechts een vereenvoudigd bestemmingsplan nodig en er moeten geen specifieke stedenbouwkundige voorschriften worden uitgedacht. De administratieve beroepsmogelijkheid wordt bovendien geschrapt.

De procedure komt er onder meer voor de aanvraag van zonevreemde werken van algemeen belang, zoals fietspaden of rioleringen, of voor een bestemmingswijziging die dorpskernen verdicht. Dat is namelijk nodig om de bouwshift te realiseren.

Het ontwerp van decreet wordt nu geanalyseerd door adviesraden. Het dossier zou volgend jaar moeten kunnen worden afgerond.

Adblock test (Why?)


Minder complex en kortere wachttijden: Vlaamse overheid snoeit in procedure voor omgevingsvergunning - VRT.be
Read More

No comments:

Post a Comment

Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle concurrentie wegveegt - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content] Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle c...