Rechercher dans ce blog

Tuesday, July 18, 2023

Goederenoverslag haven Antwerpen-Brugge daalt met 5,5 procent, wel toename van fruitcontainers - VRT.be

De haven van Antwerpen-Brugge heeft in de eerste jaarhelft 5,5 procent minder goederen verwerkt dan in dezelfde periode vorig jaar. Volgens de haven heeft dat te maken met de onzekere economische situatie, maar ook omdat mensen minder kopen door de inflatie. Daartegenover staat dat het aantal fruitcontainers toenam, met bijna 11 procent. Maar die stijging komt er vooral omdat het vervoer van fruit via bulkpaletten daalt.

Tijdens de eerste zes maanden van dit jaar bedroeg de totale goederenoverslag van de haven van Antwerpen-Brugge zo'n 139 miljoen ton. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar is dat een daling met 5,5 procent. "De huidige economische situatie weerspiegelt zich in de cijfers", zegt CEO van de haven, Jacques Vandermeiren. Verder speelt ook het lage consumentenvertrouwen een rol in de daling van de vraag naar containververvoer bij havens wereldwijd en dus ook bij ons.

Vandermeiren is ondanks de lagere goederenoverslag toch gematigd tevreden. "In deze onstabiele omstandigheden houdt de haven relatief goed stand. Het is in ieder geval hoopgevend dat lijndiensten die werden stopgezet vanwege covid, nu opnieuw worden opgestart en dat rederijen onze haven kiezen als eerste aanloophaven."

Andere tendens voor fruit

De CEO blikt ook al vooruit op de tweede jaarhelft. "Wat dat zal brengen, hangt af van veel onzekere factoren, zoals onder andere de energieprijzen, die een grote invloed hebben op de chemische sector en dat laat zich voelen in lagere productie."

Naast de dalende overslagcijfers zijn er hoopvolle cijfers te zien wat betreft de verwerking van fruit. Zo nam het aantal fruitcontainers toe met 10,6 procent, omdat de haven al jarenlang een belangrijke draaischijf is van import en export van gekoelde containerlading in Europa. Maar ook omdat het vervoer van fruit via bulkpaletten al jaren daalt. 

Adblock test (Why?)


Goederenoverslag haven Antwerpen-Brugge daalt met 5,5 procent, wel toename van fruitcontainers - VRT.be
Read More

No comments:

Post a Comment

Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle concurrentie wegveegt - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content] Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle c...