Mosselen-friet mag dan wel een typisch Belgisch gerecht zijn, maar de schaaldieren zelf komen niet van bij ons. Zeeboerderij Westdiep van de Colruyt wil daar verandering in brengen. De eerste (bescheiden) oogst is binnengehaald. "Ze zijn stevig van structuur en zeer sappig", zegt topchef Seppe Nobels die er al mee aan de slag kon. Het is voorlopig ook een dure lekkernij: drie keer duurder dan Zeeuwse mosselen.
De gemiddelde Belg eet elk jaar 2,2 kilogram mosselen. We staan daarmee in de top 10 van mosseletende landen. Mosselen met frietjes is een van onze nationale culinaire geneugten, toch zijn er geen echte Belgische mosselen. De meeste van onze mosselen komen uit Zeeuws-Vlaanderen, net over de grens. Nochtans kunnen de schaaldieren ook in ons deel van de Noordzee perfect groeien.
Het is Colruyt Group die zich op dat gat in de markt heeft gegooid. Anderhalf jaar geleden zijn er aan 31 boeien in Nieuwpoort mossellijnen aangebracht. Het resultaat is een heel bescheiden oogst. "Het gaat om 10 à 15 ton", zegt Stefan Goethaert, CEO Colruyt Groep. De komende jaren wil de groep de oogst stelselmatig optrekken. "We kunnen nog veel lijnen bijplaatsen en op termijn tot 2.000 ton mosselen oogsten."
De essentie is natuurlijk of die mosselen ook goed smaken. "Ze zijn heel lekker, heel smaakvol", zegt een voorbijganger die van de eerste oogst kan proeven. "Ze zijn beter dan de Zeeuwse die ik gisteren heb gegeten."
Ook topchef Seppe Nobels is best te spreken over de smaak. "Ze zijn stevig van structuur en zeer sappig", legt hij uit. "De smaak is zoals een Zeeuwse, maar achteraan komt er nog een onverwachte bitter. Heel uniek en heel lekker."
Goedkoop is de lekkernij niet. Voorlopig vind je de Belgische mosselen enkel bij Cru, de delicatessenzaak van Colruyt Group. Daar kosten ze momenteel 11,90 euro per kilo. Zowat drie keer zoveel als Zeeuwse mosselen.
De komst van de zeeboerderij ging met heel wat protest gepaard, van vissers en van de grote jachthaven van Nieuwpoort. Voorlopig kunnen plezierboten nog vlot uitvaren, maar de onrust die is er nog.
"We vrezen voor de hele ontplooiing zoals voorzien op het plan", zegt Maarten Desloovere van de Vlaamse Yachthaven Nieuwpoort. "Dat is naar het oosten, recht voor de havengeul. We hopen dat ze bereid zijn om uit te breiden richting het westen, dat zou het minste kwaad kunnen."
Eerste echte Belgische mosselen geoogst: "Smaken zoals een Zeeuwse mossel, maar met unieke nasmaak" - VRT.be
Read More
No comments:
Post a Comment