Rechercher dans ce blog

Monday, June 19, 2023

België stapt als observator in Frans SCAF-project voor nieuwe gevechtsvliegtuigen - De Morgen

NieuwsDefensie

Een model van het toekomstige SCAF-gevechtsvliegtuig, vandaag voorgesteld op de International Paris Airshow in Le Bourget bij Parijs.Beeld REUTERS

België zal officieel deelnemen aan het SCAF-project. Dat heeft de Franse president Emmanuel Macron bekendgemaakt na een conferentie over luchtverdediging in Parijs. Verder kondigde hij ook aan dat ons land samen met Frankrijk, Estland, Hongarije en Cyprus lucht-grondraketten van het type Mistral zal aankopen.

België wordt dus observator binnen SCAF (Système de Combat Aérien du Futur, red.), een Frans-Duits-Spaans programma met het oog op de ontwikkeling van een nieuwe generatie gevechtsvliegtuigen.

“Dit is een belangrijke ontwikkeling”, aldus Franse president. “Deze uitbreiding zal dit project verder verankeren in het hart van de Europese luchtverdediging van morgen”.

Minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) gaf vorige week in een interview met La Libre al aan dat België moet instappen in SCAF. Het toestel zou klaar moeten zijn tegen 2035-2040 en zou dan meteen de F-35 opvolgen. Dat gevechtsvliegtuig van Amerikaanse makelij vervangt in ons land binnenkort de verouderde F-16's.

Lees ook

Defensieminister wil dat België meewerkt aan nieuw Europees gevechtsvliegtuig, maar binnen het leger leeft argwaan

België is klaar om 360 miljoen euro te investeren om te participeren in het SCAF-project, zo bevestigde Dedonder maandag nog in de marge van het 54e Internationale Lucht- en Ruimtevaartsalon (SIAE) in het Franse Le Bourget.

België zal in eerste instantie de status van waarnemer bekleden “omdat we ons in een relatief complexe ontwerp- en productiefase bevinden” die zich niet leent voor een directere deelname, zo verklaart het Elysée nog.

Verder noemde Macron de gezamenlijke aankoop van lucht-grondraketten “een heel mooi voorbeeld van soevereine samenwerking tussen Europeanen op een gebied dat heel relevant is en dat niet voldoende aan bod komt”.

De vijf landen hebben een intentieverklaring getekend voor de aankoop van “enkele honderden Mistral-raketten”, aldus een presidentieel adviseur, die benadrukte dat dit “de eerste gezamenlijke aankoop van dit type materieel” was. Mistral-raketten, geproduceerd door de Franse fabrikant MBDA, kunnen een doel tot op zes kilometer treffen.

Adblock test (Why?)


België stapt als observator in Frans SCAF-project voor nieuwe gevechtsvliegtuigen - De Morgen
Read More

No comments:

Post a Comment

Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle concurrentie wegveegt - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content] Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle c...