Rechercher dans ce blog

Monday, May 1, 2023

Grootste Amerikaanse bank JPMorgan Chase neemt noodlijdende First Republic Bank over - VRT.be

De Amerikaanse bank JPMorgan Chase, de grootste in de VS, gaat de in problemen geraakte bank First Republic overnemen. JPMorgan Chase neemt alle deposito's en vrijwel alle activa over. First Republic zag zijn beurswaarde afgelopen week instorten nadat klanten voor meer dan 100 miljard dollar spaargeld hadden weggehaald uit de bank.

De Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC), een Amerikaanse onafhankelijke nationale instelling die voor stabiliteit in het financiële systeem moet zorgen, bevestigt vandaag dat de First Republic Bank is ingestort.

Afgelopen week daalde de beurswaarde van de bank met maar liefst meer dan 75 procent, nadat ze had bekendgemaakt dat klanten in maart voor 100 miljard dollar aan spaargeld hadden teruggetrokken.

Het lot van First Republic hangt al sinds maart aan een zijden draadje nadat met de Silicon Valley Bank en Signature Bank eerder dit jaar al twee Amerikaanse banken met een soortgelijk profiel failliet waren gegaan.

De bank uit San Francisco kwam in de problemen door de stijgende Amerikaanse rentevoeten, die de hoge inflatie moeten bestrijden, maar de waarde van uitstaande kredieten aan lage rentevoeten doet kelderen. Klanten haalden massaal hun geld van de bank, waardoor liquiditeitsproblemen de kop opstaken.

De FDIC, die als curator optreedt in het dossier, was sinds vorige week actief op zoek naar een overnemer. Die is nu gevonden: de deposito's en het merendeel van de activa van First Republic worden verkocht aan JPMorgan Chase, de grootste in de Verenigde Staten.

First Republic was gespecialiseerd in privaat bankieren voor welstellende klanten en verstrekte net als Silicon Valley Bank durfkapitaal. In juli 2020 was de bank volgens eigen gegevens de veertiende van de VS. First Republic Bank telde eind vorig jaar 7.200 werknemers. De bank heeft 84 filialen in 8 Amerikaanse staten. Die gaan vandaag open als filialen van JPMorgan Chase.

Adblock test (Why?)


Grootste Amerikaanse bank JPMorgan Chase neemt noodlijdende First Republic Bank over - VRT.be
Read More

No comments:

Post a Comment

Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle concurrentie wegveegt - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content] Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle c...