Rechercher dans ce blog

Wednesday, March 8, 2023

Meeste Delhaize-winkels in eigen beheer ook vandaag dicht: "Moeilijk om klanten te bedienen met de glimlach" - VRT.be

Zowat 100 van de 128 Delhaize-supermarkten in eigen beheer zullen vandaag dicht blijven. Dat laat de supermarktketen zelf weten. Veel winkels sloten gisteren spontaan de deuren na de bekendmaking dat Delhaize alle winkels in eigen beheer wil verkopen aan zelfstandige uitbaters. Volgens de vakbonden hebben de werknemers tijd nodig om het nieuws te verwerken.

Op een bijzondere ondernemingsraad gisteren maakte de directie bekend dat ze alle winkels van Delhaize die nu nog in eigen beheer zijn, wil omvormen naar zelfstandige winkels. Dat wil zeggen dat ze verkocht zullen worden aan zelfstandige uitbaters. Volgens de directie zullen alle werknemers van de eigen winkels de overstap naar de zelfstandige winkels kunnen maken, en verandert er ook niets aan hun loon- en arbeidsvoorwaarden.

Het nieuws kwam hard binnen bij de vakbonden en de werknemers. Ze hebben er weinig vertrouwen in dat er voor alle winkels een overnemer gevonden zal worden. Ze geloven ook niet dat hun loon- en arbeidsvoorwaarden hetzelfde blijven. Zelfstandige winkels werken goedkoper en flexibeler.

Zowat alle Delhaize-winkels in eigen beheer sloten gisteren de deuren na de bekendmaking van de directie. Volgens Delhaize blijven zowat 100 van de 128 winkels in eigen beheer ook vandaag dicht. Dat zegt woordvoerder Roel Dekelver. "We hebben uiteraard veel begrip. De hele dag en de hele week zijn er nog informatiesessies."

"Na de heftige mededeling van gisteren denk ik niet dat de kassiers en medewerkers in staat zijn om de klanten vandaag met de glimlach te bedienen. Ze hebben tijd nodig om dit te verwerken", zei Jan De Weghe, afgevaardigde van de socialistische vakbond BBTK, eerder. De vakbonden roepen niet op tot een staking.

Boodschappen bestellen en afhalen in de winkels is nu ook niet mogelijk. Daarom maakt Delhaize thuislevering tijdelijk gratis. Producten met een korte houdbaarheid die nu nog in de winkels liggen, probeert Delhaize  aan sociale organisaties zoals de Voedselbanken te schenken.

Volgens Delhaize-woordvoerder Roel Dekelver is er volgende week een nieuwe bijzondere ondernemingsraad gepland om de vragen van de sociale partners te beantwoorden.

Delhaize heeft momenteel nog 128 winkels in eigen beheer, met eigen loon- en arbeidsvoorwaarden. Zelfstandigen baten nu al het merendeel van de Delhaize-winkels uit onder de merken AD Delhaize, Proxy Delhaize en Shop & Go. Dat gaat in totaal om 636 zelfstandige supermarkten. Volgens Delhaize is dat model meer winstgevend.

Adblock test (Why?)


Meeste Delhaize-winkels in eigen beheer ook vandaag dicht: "Moeilijk om klanten te bedienen met de glimlach" - VRT.be
Read More

No comments:

Post a Comment

Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle concurrentie wegveegt - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content] Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle c...