Veel partijen kunnen zich vinden in de fiscale hervormingsplannen van minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V). Dat zegt Pieter Debbaut in "De Wereld vandaag", op Radio 1. Debbaut is hoofdredacteur bij de "Belastinggids" en fiscaal adviseur bij HR-dienstverlener Liantis. Hij heeft het over een "vrij evenwichtig plan".
"Ik denk dat daar voor elke partij wel iets in zit", zegt Debbaut. Hij verwijst onder meer naar het optrekken van de belastingvrije som, het aanpassen van de belastingschijven waardoor minder mensen in de hoogste schijf terechtkomen, het versteken van de werkbonus voor de laagste lonen en het uitdoven van de fiscale gunstmaatregel voor gehuwden en wettelijk samenwonenden.
Als er iets kans op slagen heeft, dan moet het misschien dat wel zijn
"Ik denk dat het heel verstandig geweest is om alle discussiepunten en punten waarover discussie kan ontstaan uit de weg te gaan", aldus Debbaut. De eventuele invoering van een meerwaardebelasting op aandelen en het uitfaseren van salariswagens zijn dergelijke gevoelige dossiers.
Professor fiscaal recht Michel Maus betreurt het dat de heilige huisjes niet worden aangepakt, want daardoor blijven de inkomstenbelastingen voor velen van ons hoog, wat volgens hem leidt tot fiscale frustratie, belastingontduiking en een grote zwarte economie.
"Als er iets kans op slagen heeft, dan moet het misschien dat wel zijn." Debbaut acht de kans groot dat het plan van Van Peteghem nog tijdens deze legislatuur realiteit wordt.
Zelfs de verdubbeling van de effectentaks moet volgens hem kunnen. "We moeten natuurlijk wel een aantal zaken gaan financieren. Als je e belastingvrije sommen verhoogt, als je een tariefschijf gaat uitbreiden, dan moet dat ergens wel gecompenseerd worden." Het gaat hier trouwens niet om gewone spaarders. "Het gaat om effectenrekeningen met een gemiddelde waarde van 1 miljoen euro. Niet iedereen heeft zo'n vermogen opgebouwd."
Het lijkt me ergens wel fair als je het principe hanteert van de sterkste schouders dragen de zwaarste lasten
Conclusie? "Het lijkt me ergens wel fair als je het principe hanteert van de sterkste schouders dragen de zwaarste lasten."
Niet iedereen vaart wel bij de plannen, ziet Debbaut. Denk maar aan werklozen en gepensioneerden. En die winkelkar wordt misschien ook wel duurder als de btw voor een hele reeks producten wordt opgetrokken van 6 naar 9 procent. Volgens Michel Maus dreigen werklozen en gepensioneerden er wel degelijk op achteruit te gaan: bij hen wordt de belastingvrije som niet opgetrokken, maar de hogere btw op een aantal producten zullen ze wel moeten betalen. "Voor die mensen zou het wel een zuur kantje kunnen krijgen", zegt hij.
Maus waagt zich niet aan al te grote uitspraken over het hervormingsplan. "Het is moeilijk in te schatten wat de slotsom zal zijn", zegt hij in "Terzake".
Als fiscalist zegt Pieter Debbaut van harte te hopen dat het hervormingsplan zo vlug mogelijk in realiteit wordt omgezet. "Er staat ook in dat 70 à 80 codes op de aangifte van de personenbelasting gaan verdwijnen." Zeg nu zelf: wie kan nu iets hebben tegen een minder ingewikkelde belastingbrief?
Fiscalist over belastingplannen van Van Peteghem: "Een vrij evenwichtig plan" - VRT.be
Read More
No comments:
Post a Comment