Rechercher dans ce blog

Wednesday, March 15, 2023

Eerste exitpolls: BBB is grootste partij in Noord-Holland én Overijssel, Forum voor Democratie grote verliezer - De Morgen

NieuwsNederland

BBB-leider Caroline van der Plas brengt haar stem uit voor de Provinciale Statenverkiezingen. Beeld ANP
BBB-leider Caroline van der Plas brengt haar stem uit voor de Provinciale Statenverkiezingen.Beeld ANP

De eerste exitpolls van de Nederlandse Statenverkiezingen wijzen BoerBurgerBeweging (BBB) aan als grote overwinnaar. In zowel Noord-Holland, Overijssel als Noord-Brabant zijn ze de grootste. CDA en Forum voor Democratie stevenen af op een bloedbad.

De eerste exitpoll om 21 uur, in Noord-Holland, zette al meteen de toon. Met 9 zetels is de BBB in de stedelijke provincie iets groter dan de VVD, die op 8 zetels uitkomt. In Overijssel, een provincie met veel landbouwers, haalde BBB zelfs een monsterscore van 17 zetels. En ook in Noord-Brabant steekt het de VVD voorbij. Dat de partij van premier Rutte in die provincie vrij goed stand houdt, is een magere troost.

Vooral voor centrumpartij CDA en Forum voor Democratie van Thierry Baudet is het een bloedbad. CDA, voorheen de grootste in Overijssel, ziet er zijn zetels er meer dan halveren van 9 naar 4. FvD zou in elke provincie nog slechts één zetel halen.

BBB-lijsttrekker Caroline van der Plas stelt dat “de kiezer gesproken heeft” en wil voor “een realistisch beleid” gaan waarbij “het platteland een toekomst heeft”. Ook Ingrid de Sain, BBB-fractievoorzitter in Noord-Holland, stelt dat haar partij “klaar is om mee te besturen”.

PvdA en GroenLinks, die een progressief stadsfront probeerden te vormen tegen de sociaal-conservatieve stem van BBB, lijken niet in hun opzet te slagen. Grote klappen krijgen de partijen niet, maar ze boeken ook geen vooruitgang.

De samenstelling van de Provinciale Staten is van belang, omdat op dat beleidsniveau belangrijke knopen omtrent de regionale economie en ruimtelijke ordening worden doorgehakt. Zo ook de invulling en uitvoering van het stikstofbeleid dat door de regering wordt uitgetekend. Indirect kiest Nederland ook de Eerste Kamer, een belangrijke schakel in het wetgevend proces. Deze verkiezingsuitslag lijkt het kabinet-Rutte dan ook in crisissfeer te dompelen.

Tot 19.45 uur heeft 48 procent van de Nederlandse kiesgerechtigden gestemd. Dat is iets meer dan bij de Provinciale Statenverkiezingen van vier jaar geleden op datzelfde tijdstip. De totale opkomst was toen 56 procent.

Adblock test (Why?)


Eerste exitpolls: BBB is grootste partij in Noord-Holland én Overijssel, Forum voor Democratie grote verliezer - De Morgen
Read More

No comments:

Post a Comment

Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle concurrentie wegveegt - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content] Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle c...