Rechercher dans ce blog

Friday, March 10, 2023

Adidas weet niet wat gedaan met duizenden Kanye West-sneakers - De Standaard

Sinds de breuk tussen Adidas en Kanye West zit het bedrijf met een berg Yeezy-sneakers. Verkopen, wegschenken of vernietigen? Ze hebben geen flauw idee.

Wat doe je met 1,3 miljard dollar aan gecontesteerde sneakers? Het Duitse Adidas worstelt ermee, want het heeft vele duizenden ­Yeezy’s in de magazijnen liggen. Sinds 2015 bracht het die samen met Kanye ‘Ye’ West op de markt. ­Nadat West eind vorig jaar uit de bocht was gegaan met antisemitische opmerkingen, beledigingen en complot­theorieën, zette Adidas die ­samenwerking stop. Maar wat nu met de schoenen?

Ceo Bjorn Gulden zegt dat hij er nog niet uit is. De schoenen vernietigen zou ‘problemen qua duurzaamheid’ opleveren, merkt hij op. Er een nieuw label op stikken ‘is niet echt eerlijk, dus geen optie’. Ze wegschenken aan slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië is evenmin een optie, ‘want die zouden erg snel terug­komen’ op de tweedehandsmarkt in het Westen, stelde hij.

Populairder dan ooit

Niet dat Adidas er niet van af zou komen. Ironisch genoeg zijn de Yeezy’s sinds de verbanning van West meer gegeerd. De ceo van ­Impossible Kicks, een grote ­online sneakerwinkel, zei onlangs dat de vraag naar Yeezy’s met 30?procent is gestegen sinds de breuk met Adidas. De schoenen kostten daarvoor tussen 100 en 400 euro. Op de tweedehandsmarkt worden er nu voor veel grotere bedragen verkocht. Het zijn collector’s items.

Niet verwonderlijk dus dat ­Adidas veel vragen krijgt van ­opkopers die de Yeezy’s met plezier zouden overnemen. ‘Ik heb waarschijnlijk al vijfhonderd ­zakelijke voorstellen gekregen van mensen die de voorraad willen opkopen’, zegt Gulden. Maar hij is niet van plan daarop in te gaan. ‘Het is niet noodzakelijk het juiste om te doen’, zei hij. Addertje onder het gras is dat Adidas bij een verkoop royalty's aan West moet betalen. Voor de gevallen rapper was de samenwerking financieel cruciaal. De breuk maakte dat hij niet langer miljardair was.

Rode cijfers

Ook voor Adidas is de stopzetting een pijnlijke zaak. De Yeezy-productlijn genereerde jaarlijks 2?miljard dollar inkomsten voor het bedrijf, zo’n 10 procent van de totale omzet. Daarom waarschuwt Adidas nu al dat het op weg is naar een tekort, voor het eerst in ­decennia. Het verwacht in 2023, dat volgens Gulden ‘een transitiejaar’ wordt, 730 miljoen dollar verlies te draaien. Het is 31 jaar geleden dat Adidas op jaarbasis nog verlies leed.

Adblock test (Why?)


Adidas weet niet wat gedaan met duizenden Kanye West-sneakers - De Standaard
Read More

No comments:

Post a Comment

Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle concurrentie wegveegt - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content] Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle c...