Rechercher dans ce blog

Friday, December 9, 2022

'Vier op vijf bedrijven willen geen loonpremie uitkeren' - De Morgen

NieuwsBinnenland

Beeld ter illustratie. Beeld Getty Images
Beeld ter illustratie.Beeld Getty Images

De meeste ondernemingen in Vlaanderen willen geen eenmalige koopkrachtpremie uitkeren aan hun personeel. Dat zegt werkgeversorganisatie Voka op basis van een bevraging.

Nadat het loonoverleg tussen vakbonden en werkgevers spaak was gelopen, hakte de federale regering de knoop eind vorige maand door. Ze houdt vast aan de loonnormwet, waardoor er in de komende twee jaar geen ruimte is voor opslag boven op de index, maar geeft bedrijven in sectoren die het goed doen ook de kans om een eenmalige premie van maximaal 500 euro toe te kennen. In bedrijven met “uitzonderlijke winsten” kan dat bedrag zelfs tot 750 euro gaan. Vakbonden en werkgevers moeten wel een cao over de premie afsluiten.

Maar volgens Voka is er bij de bedrijven alvast weinig animo voor de premie. Vier op de vijf willen ze niet toekennen, blijkt uit een bevraging bij 500 bedrijven. “De concurrentiepositie van onze bedrijven staat sterk onder druk”, hekelt Voka-topman Hans Maertens.

Hij wijst onder meer naar de toenemende loonhandicap ten opzichte van buitenlandse bedrijven, omzetdalingen in het laatste kwartaal van dit jaar, teruggeschroefde investeringsplannen en dreigend banenverlies. “We hebben nu geen extra premies nodig, maar wel een mildering van de loonkostenstijging, bijvoorbeeld door een indexsprong.”

Lees ook

Consumptiecheque tot 750 euro is belangrijk succesje voor Vivaldi: ‘Het is een compromis à la belge’

Hoe Bart De Wever Vivaldi weer nader tot elkaar brengt

Adblock test (Why?)


'Vier op vijf bedrijven willen geen loonpremie uitkeren' - De Morgen
Read More

No comments:

Post a Comment

Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle concurrentie wegveegt - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content] Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle c...