Rechercher dans ce blog

Saturday, November 5, 2022

Meer dan 200 klimaatactivisten gearresteerd op luchthaven Schiphol, ook demonstranten die zich in Madrid vastlijmden aan Goya-schilderijen opgepakt - VRT NWS

De Nederlandse Marechaussee heeft meer dan 200 klimaatactivisten gearresteerd op de luchthaven van Schiphol. Honderden activisten van Greenpeace en Extinction Rebellion voerden er vandaag actie tegen de "voorkeursbehandeling van de luchtvaartsector" en verschillende onder hen ketenden zich daarbij zelfs vast aan privéjets. Ook in Madrid werd vandaag actiegevoerd, twee jonge vrouwen lijmden zichzelf vast aan werken van de Spaanse schilder Francisco Goya.

Enkele honderden klimaatactivisten van Extinction Rebellion en Greenpeace hebben vandaag actiegevoerd op de luchthaven Schiphol in Nederland. "Dit is een klimaatnoodtoestand, maar Schiphol blijft het klimaat, de natuur en de gezondheid van mensen ernstig schaden", klonk het bij de demonstranten. Ze vinden dat de luchthaven te veel uitzonderingen krijgt van de regering op het gebied van belastingen, CO2-uitstoot en lawaai.

Rond de middag bereikten de actievoerders het vliegveld waar de privéjets opstijgen. Ze namen plaats voor en onder de vliegtuigen zodat die niet zouden kunnen opstijgen en verschillenden onder hen ketenden zich zelfs vast aan de jets. Zo'n 500 actievoerders hebben 15 privéjets geblokkeerd, meldde Extinction Rebellion op Twitter. "Midden in de klimaatcrisis blijft het aantal privévluchten stijgen, maar de CO2-uitstoot van privéjets telt niet mee voor de klimaatdoelen voor de luchtvaart", verklaren ze de actie.

Privéjets geblokkeerd

Privévliegtuigen vliegen van en naar Schiphol vanaf een eigen landingsbaan en terminal. "Het is de bedoeling om vandaag geen enkele privévlucht vanop Schiphol te laten opstijgen", zei een woordvoerder van de actie aan het Nederlandse persagentschap ANP. Commerciële vluchten zouden geen hinder ondervonden hebben door de actie.

De Koninklijke Marechaussee had de hele middag de handen vol met de ontruiming van het vliegveld en zette zelfs een speciale eenheid in om de activisten op te pakken en weg te voeren met busjes. Rond 19 uur vanavond liet de Marechaussee weten dat "alle actievoerders waren verwijderd en overgebracht voor verder onderzoek". Meer dan 200 activisten werden gearresteerd. 

In de late namiddag zou de politie hardhandig opgetreden hebben ten opzichte van de demonstranten die weigerden het vliegveld te verlaten. Activisten die op dat moment nog met de fiets over de terreinen reden, werden van de fiets getrokken en opgepakt. De tientallen activisten die zichzelf hadden vastgeketend aan de privéjets werden als laatste weggehaald. 

In een reactie laten Extinction Rebellion en Greenpeace weten dat ze zijn geschrokken van het "onnodige geweld" van de speciale eenheid van de politie bij de actie. "Er is minimaal één persoon behandeld aan een hoofdwond, door ambulancepersoneel, nadat die hardhandig van de fiets is getrokken." De actiegroepen vinden dat de burgemeester de politie moet terugfluiten.

Ook elders op en rond de luchthaven werd vandaag geprotesteerd. Zo verzamelden er actievoerders in het aangrenzende Amsterdamse Bos en was er een demonstratie in Schiphol Plaza, het winkelcentrum van de luchthaven. 

Activisten lijmen zich vast aan schilderijen van Goya

Twee klimaatactivisten van Futuro Vegetal hebben vandaag actiegevoerd in het Prado-museum in de Spaanse hoofdstad Madrid. De jonge vrouwen kleefden zich vast aan de lijsten van schilderijen van de Spaanse schilder Francisco Goya. Het gaat om de werken "De naakte maja" en "De geklede maja".

In tegenstelling tot bij de actie van gisteren in Rome - waarbij activisten soep goten over een werk van Van Gogh - werden de schilderijen van Goya vandaag niet aangetast. De activisten schreven wel een boodschap tussen de twee werken waaraan ze zich vastkleefden: 1,5 ° C, als verwijzing naar de internationale doelstelling om de klimaatopwarming te beperken. 

Vorige week stelde de Verenigde Naties in een nieuw alarmerend klimaatrapport in de aanloop naar de klimaatconferentie in Sharm-el-Sheikh dat we nog altijd niet op een geloofwaardig pad zitten om de klimaatopwarming te beperken tot maximaal 1,5 graad in vergelijking met pre-industriële tijden. 

Volgens het museum zijn de werken van Goya niet beschadigd en kon ook de grafitti snel verwijderd worden, maar het Prado veroordeelt de actie wel. De politie heeft de twee actievoerders gearresteerd.

Adblock test (Why?)


Meer dan 200 klimaatactivisten gearresteerd op luchthaven Schiphol, ook demonstranten die zich in Madrid vastlijmden aan Goya-schilderijen opgepakt - VRT NWS
Read More

No comments:

Post a Comment

Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle concurrentie wegveegt - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content] Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle c...