Rechercher dans ce blog

Monday, November 7, 2022

Energiepremie komt er pas in december, in sommige gevallen moet je zelfs wachten tot eind januari (of nog langer) - VRT NWS

De energiepremie van 196 euro voor elektriciteit en gas, die de federale regering in september had aangekondigd en die in november zou ingaan, wordt pas in december voor het eerst uitgekeerd. Het zal dan wel meteen om het dubbele van het bedrag gaan, voor de maanden november én december. Wie de korting niet automatisch krijgt, kan vanaf 23 januari 2023 een aanvraag indienen bij de overheid. "Dat geldt ook voor iedereen die collectief verwarmt", verduidelijkt Lien Meurisse van FOD Economie.

In september kondigde de federale regering een basispakket aan financiële steun aan om de hoge energiefacturen voor de bevolking enigszins te verlichten. Die tegemoetkoming, 135 euro per maand voor gas en 61 euro per maand voor elektriciteit, zou vanaf november uitgekeerd worden, en rechtstreeks afgetrokken worden van de energiefacturen.

Maar de regering heeft de deadline van deze maand niet gehaald. Dat liet eerste minister Alexander De Croo (Open VLD) weten in het radioprogramma Matin Première van de RTBF. Het zal pas vanaf december uitgekeerd worden. Het zal dan wel meteen gaan om de dubbele som voor de maanden november en december.

"We hebben technische moeilijkheden gehad om de premie door te voeren bij bepaalde energieleveranciers", legde De Croo uit. Volgens Lien Meurisse, woordvoerder bij FOD Economie, was er niet voldoende tijd. "Het wetgevende kader is gestemd op 27 oktober en pas gepubliceerd op 3 november. Energieleveranciers hadden toen hun facturen voor de maand november al opgemaakt."

"De energiecheque zelf komt er vanaf december, maar het totaalbedrag zal hetzelfde blijven", verduidelijkt De Croo verder. "De cheque geldt voor vijf maanden, voor een totaalbedrag van ongeveer 1.000 euro. Dat zal nog niet op de factuur van november staan, maar dubbel op die van december."

Wie krijgt in december die kleine 400 euro?

De tegemoetkoming geldt voor iedereen die een variabel energiecontract heeft, of een vast contract dat werd afgesloten of hernieuwd na 1 oktober 2021. Maar er zijn enkele uitzonderingen. De premie geldt bijvoorbeeld niet voor wie al recht heeft op een sociaal tarief. "Het is een maatregel voor de middenklasse", verduidelijkte De Croo in september bij de voorstelling van het steunpakket. 

In principe wordt de premie automatisch toegekend. "Gebeurt dat niet, dan kan je vanaf 23 januari stappen ondernemen", legt Meurisse uit. "Op onze website kan je vanaf dan een aanvraagformulier vinden waarmee je de premie online of via papier kan aanvragen." Wie collectief verwarmt, moet de premie sowieso handmatig aanvragen. Ook dat kan vanaf 23 januari. En dan is het afhankelijk van de datum van je volgende factuur wanneer je effectief de premie ontvangt. Dat kan dus ook nog na eind januari zijn.

Voor alleenstaanden zonder personen ten laste ligt de grens op een netto belastbaar jaarinkomen van 62.000 euro, voor koppels op 125.000 euro. (Per persoon ten laste komt daar 3.700 euro bij.) Volgens de Croo heeft zo'n 15 procent van de actieve bevolking een inkomen dat boven dat bedrag ligt.

Adblock test (Why?)


Energiepremie komt er pas in december, in sommige gevallen moet je zelfs wachten tot eind januari (of nog langer) - VRT NWS
Read More

No comments:

Post a Comment

Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle concurrentie wegveegt - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content] Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle c...