De Raad van State geeft groen licht aan Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) om te knippen in de groenestroomsubsidies voor grote bedrijven. De jacht op 1,2 miljard euro lijkt zo geopend.
Begin februari van dit jaar. De Vlaamse regering is het eens: ze wil de elektriciteitsfactuur verlichten door te snoeien in de groenestroomsubsidies van bedrijven. Dit moet de komende tien jaar ruim 1,2 miljard euro uitsparen. Het is aan minister van Energie Demir om uit te zoeken hoe. Zij kwam zelf met het opvallende voorstel op de proppen en moet nu maar bewijzen dat het juridisch kan.
Nu, tien maanden later, is het advies van de Raad van State over het plan van Demir klaar. Volgens het rechtsorgaan moet de minister haar ontwerpdecreet hier en daar beter onderbouwen, maar het idee zelf blijft juridisch overeind. Ze kan de bestaande regeling rond de groenestroomsubsidies openbreken.
“Er kan worden besloten dat de ontworpen regeling (…) op zich niet in strijd is met het vertrouwensbeginsel en het beginsel van de bescherming van legitieme verwachtingen”, stelt de Raad van State vast.
Fernand Huts
Een tweehonderdtal grote bedrijven, het bekendste voorbeeld is Katoen Natie van Fernand Huts, heeft in het ‘gouden tijdperk van de groenestroomsubsidies’ (2006-2012) geïnvesteerd in zonnepanelen. In ruil ontvangen ze van de overheid een riante steun (450 euro per certificaat) die twintig jaar loopt. De kosten voor de uitbetaling van de groenestroomcertificaten zitten in de elektriciteitsfactuur vervat. De oude, onbezonnen keuze om met steun te strooien heeft vandaag nog steeds een grote impact.
Voor Katoen Natie gaat het volgens een eerdere berekening van zakenkrant De Tijd om een bedrag van 12 miljoen euro per jaar, en dat nog tot 2029.
Over de haalbaarheid van een knip in de groenestroomsubsidies voor bedrijven is door de jaren heen veel gedebatteerd. De mogelijkheid is ook meermaals onderzocht, onder meer door voormalig minister Annemie Turtelboom (Open Vld). De vorige Vlaamse regering is er nooit aan durven beginnen, uit vrees voor een juridische uitputtingsslag met de eigen bedrijfswereld.
Dat het uitgerekend een minister van N-VA is die nu toch wil doorzetten met de besparing, mag opmerkelijk genoemd worden. N-VA heeft de voorbije jaren vaak de nadruk gelegd op het belang van rechtszekerheid voor de bedrijfswereld. De Vlaamse bedrijfskoepel Voka – ooit door partijvoorzitter Bart De Wever benoemd als ‘zijn echte baas’ – is resoluut tegen de maatregel.
Staatssteun
Volgens de Raad van State is er geen sprake van een contractbreuk of een schending van het vertrouwensbeginsel bij een wijziging van de steunregels, op voorwaarde dat verzekerd wordt dat investeringen kunnen terugverdiend worden (wat wel degelijk het geval lijkt).
De verklaring ligt deels bij Europa. Sinds enkele jaren heeft de Europese Commissie beslist dat steun voor investeerders in hernieuwbare energie ook gelabeld moet worden als ‘staatssteun’. Wat wil zeggen dat die steun aan de Europese regels hieromtrent moet voldoen. De meeste van de toegekende subsidies uit het gouden tijdperk zijn zo hoog dat ze die regels ver overschrijden. En dus kan Demir op die basis ingrijpen voor grote installaties.
Minister Demir reageert bijzonder tevreden. “Het is van onschatbare waarde dat de Raad van State iedereen terugfluit die ons ontwerpdecreet contractbreuk en een aanslag op de rechtszekerheid noemde”, laat ze weten. “De Raad van State zegt het tegendeel. Onze ingreep is niet enkel verantwoord ten aanzien van alle gezinnen en alleenstaanden, het is ook in lijn met het vertrouwensbeginsel.”
Gezinnen
Demir benadrukt dat ze rekening zal houden met de opmerkingen van de Raad van State. Ze zal daarom bijkomende argumenten voorleggen aan het rechtsorgaan. Het gaat dan vooral om het onderscheid dat de maatregel maakt tussen de groenestroomsubsidies voor de gezinnen en bedrijven. Ook bij gezinnen is er sprake van (royale) oversubsidiëring, maar daar zal de minister niet aan raken, verzekert ze.
“Omdat we er een punt van maken de gezinnen te vrijwaren, werken we dan ook een bijkomende motivering uit. Als ons dossier zo juridisch robuuster wordt, grijpen we die kans”, aldus Demir.
Haar kabinet verduidelijkt dat de regeling wellicht ingaat vanaf januari 2024. Volgend jaar zal dan gebruikt worden om bedrijf per bedrijf berekeningen te maken over een aanpassing van de eigen groenestroomsubsidies. Zo zouden ze op tijd zich moeten krijgen op de impact van de maatregel op hun eigen financiële planning.
De kans dat zakenlui zoals Huts zich zomaar neerleggen bij hun verlies lijkt eerder klein. “De maatregelen van minister Demir treffen vooral dynamische Vlaamse bedrijven. Veel van deze bedrijven behoren tot de achterban van de N-VA. Een groot deel van het Vlaamse bedrijfsleven vormt de ruggengraat van het kiespubliek van de N-VA”, zei Huts in februari aan De Standaard.
Hij ging verder: “De getroffen bedrijven zullen naar de rechtbank trekken. Deze grootschalige ontplooiing van honderden rechtszaken, gespreid over heel Vlaanderen, zal gebeuren in de aanloop naar de verkiezingen, met waarschijnlijk desastreuze gevolgen voor de stembusresultaten. Met een gebroken ruggengraat naar verkiezingen gaan, is jezelf in de voet schieten. Ik wens dat de N-VA niet toe.”
Aan de vooravond van een nieuwe treinstaking staan veel parameters voor het spoor diep in het rood. Reizigers, en ook treinpersoneel, vragen zich af hoelang ze de geschrapte, vertraagde of overvolle treinen moeten blijven trotseren. Brengt de toekomst beterschap?
‘Beste mensen, deze trein zit te vol. Is er iemand die wil afstappen, zodat we de reis kunnen verderzetten?’ De pendelaars in een vroege IC-trein van Antwerpen naar Brussel keken vorige week verrast op ...
Bij 90 procent van de leveringen aan huis wordt geen handtekening van de ontvanger gevraagd en 41 procent van zogezegd "niet geleverde" pakjes wordt terugbetaald, zonder bewijs. Dat concluderen doctoraatsstudenten van de Universiteit Antwerpen die de zwakke plekken in het bestelsysteem van webshops hebben onderzocht.
Naar aanleiding van de drukke pakjesperiode (Black Friday, Sinterklaas, Kerstmis) heeft het Departement Transport en Ruimtelijke Economie van UAntwerpen onderzocht welke problemen er zijn binnen de pakjesindustrie. "Op twee maanden tijd hebben we 75 bestellingen geplaatst bij kleine en internationale webshops", vertelt Roel Gevaers, transporteconoom bij UAntwerpen. "Al die pakjes werden thuis afgeleverd en we hebben dan verder geanalyseerd hoe dat verliep."
Bij 90 procent van de leveringen was er geen handtekening nodig voor bewijs van levering
Dat leverde opvallende conclusies op. "Bij 90 procent van de leveringen moest de koper geen handtekening zetten voor een bewijs van de levering. Dat ligt hoger dan voor corona." Meer afstand houden, blijkt dus een nieuwe gewoonte. Dat zet volgens de UA de deur open voor fraude en zo kan de consument melden dat het pakje niet is toegekomen.
De onderzoekers testten hoe makkelijk webshops overgaan tot het opnieuw opsturen van bestelde producten of tot terugbetaling, als de consument aangeeft dat het pakje nooit is toegekomen. Ook al is dat wel het geval. "41 procent van de pakjes die zogezegd niet waren geleverd, werd terugbetaald, zonder te dubbelchecken." In 12 procent van de gevallen werd er een diepgaand onderzoek geopend. Bij 47 procent van die meldingen kreeg de consument de vraag voor een "verklaring op woord van eer" te tekenen, om een onderzoek of terugbetaling te starten.
Diefstal
Voornamelijk de grote, internationale webshops gaan snel over tot terugbetaling. "Ze houden liever hun klanten tevreden, via een goede service. Dat klinkt leuk voor de consument, maar eigenlijk is dat diefstal." Onmiddellijk terugbetalen, is voor een kleine webwinkel dan weer niet mogelijk omdat het te duur is. "Het is nu aan de overheid om dit probleem op te volgen, want het zorgt voor een oneerlijke concurrentie tussen de kleine en grote spelers."
Webwinkels gaan geld verliezen en prijzen verhogen om hun kosten te dekken
UAntwerpen raadt webshops aan om nauwkeuriger te werk gaan. "Zeker in deze tijden willen ze goedkoop en snel pakjes leveren. We raden de winkels dan ook aan om alles te dubbelchecken, met een controle of handtekening op het einde van de levering." Als dat niet gebeurt, kunnen webshops failliet gaan. "Webwinkels gaan geld verliezen en de prijzen moeten verhogen om hun kosten te dekken. Dat is heel gevaarlijk."
Bedrag voor gratis levering omzeilen
Onderzoekers van UAntwerpen stelden nog vast dat er makkelijk gespeeld kan worden met het minimale leverbedrag. "Veel winkels vragen een minimaal bedrag, bijvoorbeeld 50 euro, voor een gratis levering. We bestelden dan voldoende producten om aan dat bedrag te komen, maar stuurden nadien een groot deel van dat pakket terug, tot er bijvoorbeeld maar een product van vijf euro overbleef. Maar zo kregen we toch de gratis levering. In alle gevallen vroeg de webshop niet naar extra leverkosten."
Je kan een kleedje van een eurocent uit China kopen, dat via het vliegtuig geleverd wordt. Hoe is dat economisch mogelijk
Een andere vaststelling is dat pakjes uit China nog steeds heel goedkoop zijn. "Je kan makkelijk een kleedje van een eurocent kopen, dat dan via het vliegtuig wordt geleverd. We vragen ons af hoe dat economisch mogelijk is. Alleen de transportkosten bedragen al vijf à zes euro." De UAntwerpen wil dat de overheid acties onderneemt. "Het is niet ecologisch om zo'n goedkoop product te laten overvliegen en het is zware concurrentievervalsing naar Europa toe."
41 procent van "niet aangekregen" pakjes wordt terugbetaald, zonder bewijs: Universiteit Antwerpen legt problemen bij webshops bloot - VRT NWS Read More
Diesel tanken wordt morgen duidelijk goedkoper. Dat meldt de FOD Economie. De prijs zakt naar het laagste niveau sinds eind februari en de start van de Russische inval in Oekraïne.
De maximumprijs van een liter diesel (B7) zakt woensdag met 7,6 cent tot 1,8530 euro per liter. Dat is het laagste niveau sinds eind februari. Half maart bereikte de dieselprijs een record van 2,2860 euro voor een liter. De nieuwe dieselprijs ligt wel nog steeds beduidend hoger dan de voorbije jaren.
Aanleiding voor de prijsdaling is het goedkoper worden van olieproducten of biocomponenten op de internationale markten.
Peter Hebblethwaite, de topman van de Britse rederij P&O Ferries die in maart van de ene op de andere dag zo’n 800 personeelsleden liet ontslaan en vervangen door goedkopere werkkrachten, is verkozen tot “slechtste baas ter wereld”.
jvhBron: BELGA
De stemming gebeurde maandag in de marge van het congres van het Internationaal Vakverbond ITUC. Iedereen kon online zijn stem uitbrengen.
Op de tweede plaats staat Amazon-topman Jeff Bezos, op nummer drie de baas van de Australische luchtvaartmaatschappij Qantas, Alan Joyce. In 2014 werd Bezos al eens verkozen tot slechtste baas ter wereld, net als Ryanair-topman Michael O’Leary in 2018.
De ontslaggolf bij P&O Ferries leidde dit voorjaar tot heel wat verontwaardiging, zelfs tot in Britse politieke kringen. Hebblethwaite moest zelfs zijn verontschuldigingen aanbieden in het parlement. Maar de topman bleef er wel bij dat de operatie nodig was om zijn bedrijf er weer bovenop te krijgen, na de coronapandemie en de Brexit. De vakbonden werden niet geconsulteerd over het massaontslag, wat nochtans wettelijk verplicht is. Er kwam een burgerrechtelijk en strafrechtelijk onderzoek.
Volgens de secretaris-generaal van het Internationaal Vakverbond zijn de CEO’s gewaarschuwd: “Als u niet de rechten van de werknemers verdedigt en hen geen waardig werkt en respect geeft, zullen de vakbonden niet aarzelen om de rekening te presenteren”.
Elon Musk, de nieuwe baas van Twitter, heeft voormalig Amerikaans president Donald Trump weer toegelaten op het sociaalnetwerkplatform. "Het volk heeft gesproken. Trump zal opnieuw worden toegelaten", twitterde de miljardair na afloop van een peiling onder de Twitteraars. Meer dan 15 miljoen gebruikers van de berichtendienst vulden de peiling in en daarvan stemde uiteindelijk 51,8 procent voor de terugkeer van de ex-president op het platform.
Enkele minuten na de boodschap van Musk was het account van Trump opnieuw zichtbaar. Het laatste bericht dateert van 8 januari 2021 waarin Trump schreef dat hij niet naar de eedaflegging van de toen nieuw verkozen Amerikaanse president Joe Biden zou gaan.
De Republikein werd van het sociale medium verbannen nadat zijn aanhangers op 6 januari 2021 het Capitool bestormden. Die probeerden te voorkomen dat de uitslag van de presidentsverkiezingen, die door Joe Biden waren gewonnen, werd bekrachtigd. In mei dit jaar verwierp een rechter in San Francisco nog de claim van zijn advocaten dat het verbod in strijd was met de vrijheid van meningsuiting.
Trump had meer dan 80 miljoen volgers op Twitter. De teller van het aantal volgers van Trump lijkt te zijn gereset, maar intussen worden zijn volgers toch weer automatisch toegevoegd. Wie het account vroeger al volgde, doet dat dus nu automatisch ook weer. De teller stond rond de middag al op meer dan 50 miljoen volgers.
Al is het nog de vraag of Trump echt opnieuw Twitter gaat gebruiken. "Hij liet zelf eerder weten dat dat niet het geval zou zijn", zegt journalist Tim Verheyden, expert sociale media voor VRT NWS. "Trump heeft intussen zijn eigen sociale netwerk "Truth Social" opgericht. Daar had hij opvallend genoeg wel opgeroepen om te stemmen op de Twitterpoll van Musk."
Musk was altijd al van plan om Trump opnieuw toe te laten, dankzij die internetpoll heeft hij nu een middel om dat te verantwoorden
"Een internetpeiling is doorgaans waardeloos omdat je geen controle hebt over wie stemt", zegt Verheyden. "Iedereen kan zijn stem achterlaten, je kan verschillende keren stemmen met verschillende accounts, je kan er ook bots op loslaten, geautomatiseerde netwerken... Musk was altijd al van plan om Trump opnieuw toe te laten, het lijkt alsof hij die peiling nu gebruikt heeft als middel om dat te verantwoorden."
"Het zou ook kunnen dat Musk de poll heeft georganiseerd om een zicht te krijgen op de bots die actief zijn op Twitter. Hij heeft in het verleden gezegd dat hij uit de deal met Twitter wilde stappen, omdat hij eerst wilde weten hoeveel valse accounts en bots actief zijn op Twitter. Maar zo'n internetpoll is natuurlijk wetenschappelijk waardeloos."
Het is een herkenbaar fenomeen. De meesten onder ons hebben waarschijnlijk thuis een plastic zak liggen waarin andere plastic zakken zitten. De 24-jarige Nederlander Jasper van ’t Wel wil daar komaf mee maken en deed op LinkedIn een voorstel aan supermarktketen Albert Heijn. Dat ging viraal en ondertussen is de supermarkt ingegaan op zijn vraag.
SGG
“Albert Heijn we moeten praten”, zo begint Van ’t Wel zijn bericht op Linkedin. “We zien elkaar nu al jaren. Ik ben je dankbaar voor de fijne ervaringen in je winkel, het brede aanbod in verschillende prijsklassen en hoe je je inzet voor minder kunststof in je winkels. Als dank wil ik je graag iets teruggeven: mijn tas vol tassen.”
De Nederlander verwijst daarmee naar een plastic zak die hij thuis heeft liggen die vol zit met andere plastic zakken. Want iedere keer dat hij spontaan de supermarkt binnenloopt of hij zijn eigen zak vergeten is, moet hij een nieuwe kopen. En dat zorgt ervoor dat hij thuis een hele berg heeft liggen. Daar maakt hij goed gebruik van, maar eigenlijk zouden anderen die zakken eventueel ook kunnen gebruiken. “Mag ik alstublieft mijn tas vol tassen aan je teruggeven? Zo kunnen klanten die ook spontaan bij je langs willen komen mijn tassen hergebruiken. Dat scheelt weer meer dan 15 nieuwe tassen die anders bij anderen in de tas met tassen verdwijnt.”
En zijn bericht kreeg duidelijk gehoor. Velen herkenden zich in het probleem en vonden het bericht leuk en reageerden. Zo geraakte het voorstel ook tot bij Albert Heijn zelf. Van ’t Wel kondigde in een tweede LinkedIn-post aan dat hij een samenwerking start met de supermarktketen. Hij gaat met zijn ontwerpstudio en Albert Heijn zelf bekijken hoe ze het probleem kunnen aanpakken.
De crash van de cryptobeurs FTX trof tot een miljoen klanten en zindert ook na bij andere beleggers die de waarde van hun digitale portefeuille zagen dalen. Toch tonen deze cryptofans zich allerminst ontmoedigd.
Charlotte Van Brabander: ‘Meerdere maandlonen verloren’
“Op het moment van de crash zat ongeveer 5 procent van mijn belegd kapitaal in crypto”, zegt Charlotte Van Brabander, ‘finfluencer’ en auteur van het boek FIRE: Hoe op jonge leeftijd stoppen met werken. “Ik dacht al een paar dagen op voorhand dat er iets zou gebeuren met de FTX-beurs. Maar dat het zover zou komen, dat wist ik natuurlijk niet. Door de crash heb ik meerdere maandlonen verloren.”
Van Brabander hoopt nu dat gedupeerden via het Amerikaanse gerecht toch nog hun geld terugkrijgen. Ze beseft weliswaar dat zo’n procedure heel lang kan duren. FTX, met zijn excentrieke CEO Sam Bankman-Fried, kwam in de problemen toen bleek dat het geld van klanten werd doorgesluisd naar een ander bedrijf van Bankman-Fried, om er riskante beleggingen mee te doen. Toen klanten hun geld weghaalden, stortte de cryptobeurs als een kaartenhuisje in elkaar.
“Bij een bankrun zou een traditionele bank ook in de problemen komen”, zegt Van Brabander. “Als belegger moet je beseffen dat verlies ook mogelijk is. Je doet het met geld dat je niet meteen nodig hebt, anders mag je het risico echt niet nemen.”
Op termijn wil Van Brabander nieuwe cryptomunten aankopen, maar nu nog niet. Eerst moet de storm in de cryptowereld gaan liggen. “Ik heb het gevoel dat alles rond crypto nu heel erg door het slijk wordt gehaald. Maar dit kan ook een kans zijn om te leren. Er moeten regels komen om cryptomunten veilig te kopen en te verkopen. Waar mensen ongereguleerd met zoveel geld kunnen omgaan, gebeuren er fouten.”
Gommaar D’Hulst: ‘Dit waren hallucinante, criminele praktijken’
“FTX was de op twee na grootste beurs ter wereld om cryptomunten te verhandelen”, zegt Gommaar D’Hulst. “In drie dagen is het gewoon verdwenen. Het lijkt erop dat de klanten die FTX gebruikten, zijn voorgelogen. Dit waren hallucinante, criminele praktijken.”
D’Hulst belegt enkel in bitcoin. Hij houdt zijn munten bij in een zogenaamde wallet (een elektronische portemonnee) en zet ze niet op een beursplatform, waar beleggers cryptomunten traden. Dat is jargon voor het kopen en verkopen van munten om zo ergens een meerwaarde te boeken als de koers van een munt stijgt. Nu de FTX-beurs ten onder is gegaan, zijn de beleggers ook hun cryptomunten kwijt.
“Dat kan dus niet gebeuren als je ze in een eigen wallet bewaart”, zegt D’Hulst. “Natuurlijk heeft mijn portefeuille ook waarde verloren, omdat de koers van bitcoin zwaar is gedaald. Op die manier ben ik een paar duizend euro kwijt. Maar zo bekijk ik het niet.” Als cryptobelegger is het niet de eerste crash die hij meemaakt. Maar een belegger weet ook dat hij pas verlies heeft als hij verkoopt.
“Toen ik begon met investeren in crypto kostte één bitcoin ongeveer 16.000 dollar. Die waarde is nadien even naar 3.000 dollar gezakt, maar net op dat moment ben ik meer gaan bijkopen. Je hebt veel mensen die kopen als de koersen sterk aan het stijgen zijn, omdat ze denken dat ze dan winst zullen maken. Maar dat moet je juist niet doen.”
Ook D’Hulst bekijkt het als een investering op de lange termijn, waarvan hij of zijn kinderen ooit de vruchten kunnen plukken. Terwijl je van euro’s weet dat die enkel in waarde zullen verminderen, springt de koers van de bitcoin zowat alle kanten op. Slimme beleggers kunnen er volgens hem goede zaken mee doen. “Door de blockchaintechnologie kun je alle transacties van de bitcoin nagaan”, zegt D’Hulst. “Je ziet nu dat veel kleine beleggers aan het kopen zijn.”
Kjell Van den Broeke: ‘Als bitcoin daalt, is dat spectaculair nieuws’
“Ik koop en verkoop verschillende coins”, zegt Kjell Van den Broeke. “Als de koers van de ene munt stijgt tegenover de andere, kan ik er geld aan verdienen. Maar samen met de instorting van FTX zijn álle koersen van cryptomunten gezakt, waardoor de waarde van mijn portefeuille op het beursplatform Binance met een vierde is gedaald. Op een ander platform, Crypto.com, verloor mijn portefeuille de helft van zijn waarde.”
Net als de andere beleggers bekijkt Van den Broeke zijn verlies vrij nuchter. De cryptowereld zit dan wel in een berenmarkt, waarbij de koersen langdurig dalen, maar voor de echte wereld geldt dat eigenlijk net zo goed. “Ook de beursindexen, zilver of goud of zelfs pensioensparen brengen niet veel meer op. Maar dat levert allemaal minder spectaculair nieuws op dan de koers van de bitcoin.”
Wie belegt in bitcoin moet gewoon rekening houden met een enorme volatiliteit, zegt Van den Broeke. Dus met sterke stijgingen en diepe dalen. “Ik merk wel dat er bij investeerders in crypto soms nog een gebrek aan kennis is. Er zijn mensen die niet weten wat een ledger of een wallet is. Dat is eigenlijk een digitale kluis, waar je die coins kunt bewaren.”
Van den Broeke behoort tot een community van online beleggers die zich groeperen rond een website, waar ze vormingen kunnen volgen. Behalve crypto speculeert hij ook op de wisselkoersen van ‘echt’ geld. “Het is een tijd waarin alles laag staat”, zegt hij. “Zowel op de gewone beurs als in de cryptowereld. Dat levert kansen op om te investeren.”
Het vakbondsfront bij de spoorwegen wil op dinsdag 29 november een nieuwe staking organiseren. Dat melden ACOD Spoor, ACV Transcom en VSOA Spoor in een persbericht. De vakbonden vinden dat er te weinig geïnvesteerd wordt bij NMBS en Infrabel en vragen dringend oplossingen voor het personeelstekort bij het spoor.
Na de stakingsactie op 5 oktober hebben de spoorbonden een nieuwe stakingsaanzegging ingediend. Concreet dreigen ze met een actie van 28 november vanaf 22 uur tot 29 november 22 uur.
De vakbonden hekelen een tekort aan investeringen bij NMBS en Infrabel. Ze vinden de investeringsvoorstellen die nu op tafel liggen "ontoereikend om een volwaardige dienstverlening te kunnen aanbieden aan de reizigers". "Er zijn bijvoorbeeld nog te veel drempels voor mensen met een handicap om op een normale manier gebruik te maken van de trein", zegt Günther Blauwens van de socialistische vakbond ACOD.
Een tweede reden voor de stakingsaanzegging is het personeelstekort bij het spoor. "Dat tekort is onhoudbaar en weegt niet alleen op de medewerkers zelf, maar op hun gezinnen", aldus Blauwens.