Rechercher dans ce blog

Saturday, August 27, 2022

Waar komt roest op bestek in vaatwas vandaan? En is ecostand echt zuiniger? "De inspecteur" zoekt het uit - VRT NWS

Op bestek dat net uit de vaatwas komt, zitten soms kleine roestvlekken. Waar komen die vandaan? En is het echt zo dat de ecostand op je toestel zuiniger is? Want zo'n programma duurt langer. "De inspecteur" van Radio2 zoekt het uit.

Jan Denil uit Herent ziet soms roestvlekken op bestek dat net uit de vaatwas komt. Hij vraagt zich af waar die vlekken vandaan komen en hoe je dat kan voorkomen. "De inspecteur" roept de hulp in van Hugo Eerens van Electro Technics uit Deurne.

Hugo kijkt er niet van op dat Jan last heeft van roestplekken op zijn vaat. "Het fenomeen heet vliegroest en het komt vaak voor. Die naam is in feite een beetje misleidend, want het heeft niks te maken met rondvliegend roest." 

Volgens Hugo zijn roestvlekken op de vaat in de meeste gevallen te wijten aan de messen. "Als je een magneet neemt en je gaat daarmee langs je bestek, dan zal je zien dat lepels en vorken niet aangetrokken worden door de magneet. Logisch want in lepels en vorken zit geen ijzer, dat is pure inox. Bij messen zit het anders. In het handvat zit vaak ijzer dat met een laagje inox wordt afgewerkt. Dat ijzer veroorzaakt roestvlekken." 

Hoe zit dat nu precies in elkaar? Hugo vergelijkt het met de laklaag op auto's. "Als je een kras op je carrosserie krijgt, dan komt het onderliggende ijzer bloot te liggen. Dat oxideert in combinatie met lucht en water en zo krijg je roestvorming. Met die messen is dat precies hetzelfde. Door het gebruik komen er kleine putjes in de inox-beschermlaag. Zo komt het ijzer bloot te liggen wat die roestvlekken geeft." 

© Zoonar.com/Ilja Enger-Tsizikov - portal.belgaimage.be

Met de hand (1)

Als je met de hand afwast, zal je zelden roestvlekken zien op je bestek. Volgens Hugo is dat logisch. "Je droogt dan meestal snel af. Eens de messen droog zijn, is er ook geen roestafzetting meer. Bovendien is het afwasmiddel dat je gebruikt voor een hand-afwas minder agressief."

Om roestvlekken op je vaat te voorkomen, raadt Hugo dus aan om messen met de hand af te wassen. Het kan ook al helpen om je messen bij elkaar in de korf te zetten en om de lepels en vorken iets verder te zetten. Dan is er geen contact met de messen en dus ook geen roestafzetting.

Er worden ook zogenoemde vliegroeststaafjes verkocht. Dat zijn magnetische staafjes die je in je vaatwasser moet leggen, die het rondvliegende roest zouden aantrekken. "Pure onzin", zo zegt Hugo. "Alsof dat roest zich alleen zou vastzetten op die magneet. Dat werkt niet. Maar bon, er worden nog dingen verkocht die niet werken." 

© Zoonar/Julija Sapic - portal.belgaimage.be

Ecostand

Ook over de ecostand die de meeste moderne vaatwassers hebben, kreeg "De inspecteur" vragen binnen. Zulke programma's zouden zuiniger wassen, maar vaak duren ze meer dan drie uur. De machine staat dus veel langer aan en verbruikt daardoor toch meer stroom? Betaal je dan uiteindelijk niet meer elektriciteit?

Volgens wetenschapsjournalist Koen Wauters moeten we niet te veel kijken naar de duur van een programma. "Dé grootste energievreter bij een vaatwas is het opwarmen van water." Bij de ecostand wordt minder water gebruikt en dus verwarmd. 

Het water wordt ook minder heet. "Gemiddeld is dat bij de ecostand zo'n 50 graden. Bij een intensief wasprogramma wordt het water opgewarmd tot 65 graden." De reden waarom het programma langer duurt is omdat de vaat meer wordt geweekt en daar kruipt tijd in.

© Zoonar/Solosergio - portal.belgaimage.be

Energielabels

Tussen de vaatwassers met een ecostand bestaan onderling veel verschillen. Het energielabel van je vaatwas speelt ook een rol bij het verbruik. "Als je een vaatwas met zuinigste energielabel C zo'n vijf keer per week laat draaien, verbruik je gemiddeld 160 kWh, goed voor zo'n 36 euro. Bij een vaatwas met energielabel G is dat 250 kWh of 57 euro." Op een jaar tijd kan dat toch al snel enkele tientallen euro's meer kosten aan stroom.

Heb je nog een oude machine in huis, dan kunnen de kosten snel oplopen. "Een machine van 15 tot 20 jaar oud kan elk jaar makkelijk 150 euro aan elektriciteit kosten. Een oude machine vervangen door een nieuwe kan dus renderen." Al kost een nieuwe afwasmachine produceren uiteraard ook energie, gemiddeld evenveel als ze in vier jaar verbruikt.

© ZOONAR GMBH LBRF - portal.belgaimage.be

Met de hand (2)

Wie zo weinig mogelijk energie wil verbruiken, kan natuurlijk met de hand afwassen. Om dat zuinig te doen, hou je best rekening met de volgende tips:

  • Gebruik een teiltje dat kleiner is dan je afwasbak.
  • Spoel met koud water, ook in een teiltje.
  • Laat nooit de kraan lopen.

Gebruik je toch liever de vaatwas, hou dan deze tips in het achterhoofd:

  • Niet voorspoelen.
  • Vul de vaatwasser volledig.
  • Gebruik altijd het ecoprogramma.

Adblock test (Why?)


Waar komt roest op bestek in vaatwas vandaan? En is ecostand echt zuiniger? "De inspecteur" zoekt het uit - VRT NWS
Read More

No comments:

Post a Comment

Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle concurrentie wegveegt - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content] Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle c...