Er stroomt weer Russisch gas naar Europa via de pijpleiding Nord Stream 1, maar de onzekerheid over de gasleveringen is nog lang niet weg. Rusland blijft gas als een politiek wapen gebruiken, zegt Mathieu Blondeel, die onderzoek doet rond energiepolitiek. Volgens hem zal de solidariteit tussen de Europese landen cruciaal zijn om Europa te wapenen voor het geval Rusland de gaskraan op een dag toch volledig dichtdraait.
Er stroomt opnieuw gas van Rusland naar Duitsland via de Nord Stream 1-pijpleiding. De leveringen lagen sinds 11 juli stil door onderhoudswerken aan de pijplijn. Er was twijfel of Rusland daarna weer gas zou leveren, maar dat is vanmorgen wel gebeurd. Het gas zou bij de laatste telling ongeveer even snel stromen als voor het onderhoud, maar dat is nog altijd niet de volledige capaciteit. Volgens de exploitant wordt momenteel 40 procent van wat er zou kunnen stromen via die pijpleiding gebruikt.
Toch is daarmee de onzekerheid nog lang niet weg. Rusland blijft gas als een politiek wapen gebruiken, vertelt Mathieu Blondeel in "De ochtend" op Radio 1. Hij doet onderzoek rond energiepolitiek aan de Warwick Business School.
"Uiteraard moeten we ongerust zijn. Het is duidelijk dat Rusland met één vingerknip de gasstroom kan beperken of zelfs volledig stilleggen. De Russen zijn nu in die gasoorlog - als je dat zo kan noemen - aan de winnende hand. Zij hebben de toestroom van gas maximaal gereduceerd terwijl ze hun inkomsten maximaliseren door de hoge prijzen. Tegelijkertijd zorgen ze ook voor heel wat onzekerheid op de Europese markt. En dat is exact wat ze willen."
BELUISTER - Gesprek met Mathieu Blondeel, onderzoeker energie aan de Warwick Business School, in "De ochtend" op Radio 1:
Er stroom weer gas door de pijpleiding Nord Stream 1 maar bezorgdheid blijft
Lichte daling in de gasprijzen
Nu Rusland opnieuw gas naar Europa stuurt via de Nord Stream-gaspijplijn, zijn de gasprijzen licht gedaald. Vanmorgen rond 8 uur was gas een kleine 4 procent per megawattuur goedkoper.
"Het is duidelijk dat er toch een positief effect is geweest op de prijzen, maar dat is maar heel tijdelijk. Het valt af te wachten hoe dat de komende uren en dagen evolueert. President Poetin heeft al gedreigd dat wanneer het sanctieregime rond Nord Stream 1 en andere gasvoorzieningen niet beperkt wordt, de capaciteit nog teruggeschroefd zou kunnen worden."
Scheurtjes in de Europese solidariteit
Om voldoende gas te hebben voor de winter, heeft de Europese Commissie gisteren al opgeroepen het gasverbruik in de Europese Unie tussen 1 augustus en 31 maart met 15 procent te beperken. Volgens Blondeel zal de solidariteit onder de lidstaten cruciaal zijn.
"We zitten nog altijd met volatiele markten en veel onzekerheid. En mocht het Russische gas effectief niet meer stromen op een bepaald moment, dan zou de Europese Unie in een stevige recessie kunnen storten. We moeten ons nog altijd wapenen voor een mogelijke knip op dat Russische gas dat binnenstroomt in Europa."
Spanje bijvoorbeeld heeft al gezegd dat die regel van 15 procent niet van toepassing mag zijn op het land. "De Spanjaarden vinden dat zij er de voorbije jaren wel in geslaagd zijn om capaciteit en faciliteiten te bouwen die de gasaanvoer diversifiëren." Ook Portugal is het niet eens met de vraag van de Europese Commissie om het gasverbruik met 15 procent te verminderen. Volgens Blondeel zie je nu al scheurtjes ontstaan in de Europese solidariteit.
Ook al stroomt er weer meer Russisch gas naar Europa, "onzekerheid over gasleveringen is niet weg" - VRT NWS
Read More
No comments:
Post a Comment