Rechercher dans ce blog

Thursday, June 30, 2022

België krijgt 1,4 miljard euro minder uit Europees relancefonds, N-VA reageert: “Premier De Croo onderhandelde slechte deal” - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

  1. België krijgt 1,4 miljard euro minder uit Europees relancefonds, N-VA reageert: “Premier De Croo onderhandelde slechte deal”  Het Laatste Nieuws
  2. België krijgt 1,4 miljard minder uit relancefonds  De Tijd
  3. België krijgt 1,4 miljard euro minder uit Europees relancefonds: 'De Croo onderhandelde slechte deal', zegt N-VA  De Morgen
  4. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

België krijgt 1,4 miljard euro minder uit Europees relancefonds, N-VA reageert: “Premier De Croo onderhandelde slechte deal” - Het Laatste Nieuws
Read More

Salmonella ontdekt in grootste chocoladefabriek ter wereld: Callebaut legt productie in Wieze stil - Het Nieuwsblad

Chocoladeproducent Barry Callebaut heeft de productie in de fabriek in het Oost-Vlaamse Wieze - de grootste chocoladefabriek ter wereld - stilgelegd na de ontdekking van salmonella in een productielot. Dat heeft het bedrijf donderdag bekendgemaakt.

Bron: BELGA

Alle chocoladeproducten na 25 juni geproduceerd in Wieze, werden geblokkeerd. De fabriek, waar zowel vloeibare als vaste chocolade wordt gemaakt, ligt stil. Op dit moment zijn er volgens woordvoerder Korneel Warlop geen aanwijzingen dat de chocolade bij de consument is geraakt. “De overgrote meerderheid van de producten zit nog bij ons. De rest zit in de warenhuizen van onze klanten”, klinkt het. Vanuit Wieze wordt chocolade naar de verwerkers gestuurd, dus niet rechtstreeks naar de consument. Later donderdag zou daar mogelijk bevestiging van komen.

Op maandag 27 juni ontdekte Barry Callebaut een salmonellapositief productielot, vervaardigd in Wieze. “De robuuste voedselveiligheidsprogramma’s zorgden ervoor dat lecithine snel kon worden geïdentificeerd als besmettingsbron”, luidt het. Barry Callebaut bracht zelf het federaal voedselveiligheidsagentschap (FAVV) op de hoogte van het incident en legde als voorzorgsmaatregel alle chocoladeproductielijnen in Wieze stil. Alle producten die gemaakt werden sinds de test werden geblokkeerd. 

De chocoladeproductie in Wieze blijft tot nader order opgeschort. Uit voorzorg heeft het bedrijf alle klanten gecontacteerd en gevraagd om alle mogelijk verzonden producten te blokkeren. 

(Lees verder onder de foto)

 

 ©  Pol De Wilde - Corelio

Barry Callebaut zal de tijd nemen om hoofdoorzaak van de besmetting op te sporen, en zal het FAVV op de hoogte houden tijdens dat proces. “Wanneer dat succesvol is afgerond, zullen de productielijnen worden gereinigd en gedesinfecteerd voordat het productieproces wordt hervat.” Hoe lang de productie stil zal liggen, kan het bedrijf niet zeggen. Ook het FAVV zal eerst groen licht moeten geven voor de heropstart. 

Het bedrijf verwacht in de loop van donderdag bijkomende informatie, geeft woordvoerder Korneel Warlop nog mee. 

In Wieze werken 1.200 mensen, waarvan 600 in de fabriek. Die zijn ook donderdag aanwezig. Ze bereiden zich voor om de site volledig schoon te maken, klinkt het.

In april moest chocoladebedrijf Ferrero zijn chocoladefabriek in Aarlen sluiten na een salmonellabesmetting. Pas in juni mocht de fabriek onder voorwaarden weer opstarten.

Adblock test (Why?)


Salmonella ontdekt in grootste chocoladefabriek ter wereld: Callebaut legt productie in Wieze stil - Het Nieuwsblad
Read More

Wednesday, June 29, 2022

Barry Callebaut legt productie stil in grootste chocoladefabriek ter wereld na ontdekking van salmonella - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

Barry Callebaut legt productie stil in grootste chocoladefabriek ter wereld na ontdekking van salmonella  Het Laatste NieuwsHele verhaal bekijken via Google Nieuws
Barry Callebaut legt productie stil in grootste chocoladefabriek ter wereld na ontdekking van salmonella - Het Laatste Nieuws
Read More

Meer dan de helft van de werknemers vindt hun loon onrechtvaardig - VRT NWS

55% procent van de werknemers is niet tevreden met hun huidig salaris. Dat blijkt uit een onderzoek van HR-dienstverlener Tempo-Team en professor dr. Anja Van den Broeck, arbeidsmotivatie-expert aan de KU Leuven. Vooral vrouwen en arbeiders missen een goed evenwicht tussen het loon dat ze krijgen en de prestaties die ze leveren.

Hoewel 77% van de werknemers tevreden is over hun inkomen en een score geeft van 6 op 10 of hoger, buist bijna 1 op 4 zijn loon.  Er zijn ook duidelijke verschillen tussen arbeiders (31% ontevreden), bedienden (22 % ontevreden) en ambtenaren (19% ontevreden).

Werknemers willen vooral een rechtvaardig loon vergeleken met hun collega's

Anja Van den Broeck, professor en arbeidsmotivatie-expert KU Leuven

De grootste bron van frustratie blijkt niet per se hoeveel mensen verdienen, maar wel hoe de beslissing over wie hoeveel verdient, genomen wordt.  Daarnaast hebben 9 op de 10 werknemers het gevoel dat ze geen onderhandelingen kunnen voeren met hun werkgever over hun verloning. Nochtans geven 1 op de 4 werkgevers (27%) aan open te staan voor deze gesprekken. 

Dat werknemers kritischer worden wat hun loon betreft, heeft volgens professor en arbeidsexpert Anja Van den Broeck te maken met de stijgende levenskost en de concurrentie tussen werknemers: "Werknemers nu vergelijken zich meer met anderen en willen vooral het gevoel hebben dat hun loon rechtvaardig is vergeleken met dat van hun collega's en dat er een evenwicht is tussen het salaris en de prestaties en de verantwoordelijkheden die er tegenover staan.  Enkel inzetten op een duidelijke communicatie over het loon en de groeiprojecten binnen een bedrijf volstaat niet. Het is heel belangrijk om een transparant loonbeleid te hebben, want wanneer dit er niet is, zullen werknemers zelf veronderstellingen maken en stijgt de ontevredenheid."

Zonder een transparant loonbeleid, maken werknemers zelf veronderstellingen en stijgt de ontevredenheid

Anja Van den Broeck, professor en arbeidsmotivatie-expert KU Leuven

Loon doorslaggevende factor bij jobkeuze

De helft van de werknemers geeft aan dat het loon doorslaggevend is om voor een bepaald bedrijf te gaan werken, pas daarna volgen de jobinhoud (42%) en het evenwicht tussen werk en privé (36%).  Toch is de verloning niet de drijfveer om bij een bepaalde werkgever te blijven (maar 37%). Belangrijker wordt dan werkzekerheid (43%).

Uit de studie blijkt ook dat werkgevers het belang van verloning onderschatten: slechts 38% van de werkgevers denkt dat verloning de belangrijkste factor is die bepaalt of werknemers ergens willen werken en schat slechts één op drie in dat werknemers bij hen vertrekken omwille van het loon.

Verloning op maat onbenut

HR-dienstenverlener Tempo-Team pleit voor meer gebruik van het zogenoemde 'cafetariaplan', waarbij werknemers zelf uit een pakket financiële voordelen kunnen kiezen. Wim Van der Linden, woordvoerder bij Tempo-Team: " Door werknemers in beperkte mate meer autonomie en zeggenschap te geven over de samenstelling van hun verloningspakket, kan men als werkgever positief inspelen op individuele wensen. Het is een budgetneutrale manier om zowel de werknemerstevredenheid als de motivatie te verhogen."

Uit het onderzoek blijkt ook dat slechts 17% van de werknemers een cafetariaplan op het werk heeft. Bij zij die er wel één hebben, kiezen de meesten voor een eindejaarspremie (28%) of voor elektronica zoals een laptop, tablet of gsm (24%). Maar ook de hospitalisatieverzekering (21%), extralegaal verlof, (21%) en maaltijd – of ecocheques (20%) blijken enorm populair te zijn.

Het onderzoek is gebaseerd op een online bevraging van een representatieve steekproef van 2.500 werknemers en 250 werkgevers in België, representatief op het vlak van taal, geslacht en leeftijd met een maximale foutmarge van 1,83% bij de werknemers en 6,16% bij de werkgevers. De enquête werd uitgevoerd in Q4 2021 door een onafhankelijk onderzoeksbureau in opdracht van Tempo-Team en in samenwerking met prof. dr. Anja Van den Broeck, arbeidsmotivatie-expert aan KU Leuven.

Adblock test (Why?)


Meer dan de helft van de werknemers vindt hun loon onrechtvaardig - VRT NWS
Read More

Nieuwe auto's in EU moeten vanaf 2035 uitstootvrij zijn - Het Nieuwsblad

De beslissing komt neer op een verplichting van volledig elektrische motoren.  

De beslissing komt neer op een verplichting van volledig elektrische motoren.   — ©  AFP

De Europese lidstaten willen dat vanaf 2035 in de Europese Unie enkel nog emissievrije nieuwe auto’s verkocht worden. De ministers voor Milieu van de 27 Europese lidstaten bereikten daarover dinsdagnacht een akkoord in Luxemburg.

Bron: BELGA, Reuters

Een finaal compromis moet nu met het Europees Parlement onderhandeld worden. Het parlement wil nieuwe auto’s met verbrandingsmotor volledig bannen tegen 2035.

“De klimaatcrisis en haar gevolgen zijn duidelijk en dus is beleid onvermijdelijk”, zei hoofd van het klimaatbeleid van de EU Frans Timmermans. Volgens hem zet de invasie van grote gasleverancier Rusland in Oekraïne landen ook aan om fossiele brandstoffen sneller op te geven.

Het is een voorstel van de Europese Commissie dat de Europese lidstaten dinsdagnacht goedkeurden. Het herleiden van de CO₂-uitstoot van nieuwe auto’s in Europa tot nul komt de facto neer op een verplichting van volledig elektrische motoren. Op vraag van enkele landen, zoals Duitsland en Italië, aanvaardden de lidstaten wel om te overwegen om in de toekomst het licht op groen te zetten voor alternatieve technologieën, zoals synthetische brandstoffen. Tenminste als zo de uitstoot van broeikasgassen volledig afgebouwd kan worden.

De EU-landen bereikten dinsdagnacht nog een akkoord over een sociaal klimaatfonds van 59 miljard euro. Ook raakten ze het eens over een hervorming van de Europese emissiehandel. Er werd ruim zestien uur onderhandeld over het pakket. (adb)

Adblock test (Why?)


Nieuwe auto's in EU moeten vanaf 2035 uitstootvrij zijn - Het Nieuwsblad
Read More

Monday, June 27, 2022

Sunday, June 26, 2022

TikTokker vindt vintage Dior-jurk van grootmoeder terug op zolder, maar weet niet dat die tot 40.000 euro waard is - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

TikTokker vindt vintage Dior-jurk van grootmoeder terug op zolder, maar weet niet dat die tot 40.000 euro waard is  Het Laatste Nieuws
TikTokker vindt vintage Dior-jurk van grootmoeder terug op zolder, maar weet niet dat die tot 40.000 euro waard is - Het Laatste Nieuws
Read More

Econoom over toenemende inflatie: “Eigenlijk kunnen we niets doen aan deze economische ontwrichting” - Gazet van Antwerpen

“We besteden veel meer geld aan het bestrijden van inflatie dan aan het bevorderen van de concurrentie. Terwijl de kostprijs van monopolievorming veel ­hoger is.”  

“We besteden veel meer geld aan het bestrijden van inflatie dan aan het bevorderen van de concurrentie. Terwijl de kostprijs van monopolievorming veel ­hoger is.”   — ©  Bart Dewaele

Econoom Jan Eeckhout bestudeert al jaren bedrijfswinsten, lonen, marktmacht en concurrentie. Onderwerpen die de actualiteit beheersen, nu de inflatie de economische krachtsverhoudingen op scherp zet. “We moeten duidelijk voor ogen houden dat we nu te ­maken hebben met tijdelijke ontwrichtingen”, klinkt het.

Ruben Mooijman

Adblock test (Why?)


Econoom over toenemende inflatie: “Eigenlijk kunnen we niets doen aan deze economische ontwrichting” - Gazet van Antwerpen
Read More

Duizendtal mensen nemen deel aan witte mars tegen vaccinatieplicht in de zorg - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

  1. Duizendtal mensen nemen deel aan witte mars tegen vaccinatieplicht in de zorg  Het Laatste Nieuws
  2. Honderden mensen stappen mee tijdens witte mars voor zorgpersoneel: “Vorig jaar een held, vandaag een misdadiger”  Het Laatste Nieuws
  3. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

Duizendtal mensen nemen deel aan witte mars tegen vaccinatieplicht in de zorg - Het Laatste Nieuws
Read More

INTERVIEW. Claire Tillekaerts zwaait af als 'Madame FIT': “Alsof een sterke vrouw geen pijn kan voelen” - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

INTERVIEW. Claire Tillekaerts zwaait af als 'Madame FIT': “Alsof een sterke vrouw geen pijn kan voelen”  Het Laatste Nieuws
INTERVIEW. Claire Tillekaerts zwaait af als 'Madame FIT': “Alsof een sterke vrouw geen pijn kan voelen” - Het Laatste Nieuws
Read More

Saturday, June 25, 2022

Driehoekige repen van Toblerone verliezen binnenkort Zwitserse identiteit - De Standaard

De bekende driehoekige chocoladerepen van Toblerone gaan binnenkort zonder de tekst ’of Switzerland’ door het leven. Vanaf volgend jaar wordt een deel ook in Slowakije geproduceerd.

De Amerikaanse eigenaar Mondelez wil de wereldberoemde repen niet alleen meer in de huidige fabriek in Bern produceren, maar vanaf volgend jaar uitbreiden naar Slowakije. Om meer te kunnen produceren, klinkt het.

De aangekondigde stap is volgens Mondelez nodig om aan de groeiende internationale vraag te voldoen, maar ligt in Zwitserland erg gevoelig. Sinds 1908 werd Toblerone namelijk alleen maar in Bern gemaakt. Dat staat ook zo op de verpakking.

Nu gaat Toblerone succesvolle Zwitserse producten als Milka achterna. Ook die chocolade wordt niet meer alleen in Zwitserland gemaakt en mag dus niet meer als Zwitserse chocolade worden verkocht. Bij Toblerone ligt het nog gevoeliger omdat het logo zowel de Matterhorn als de beer uit het wapen van Bern bevat, weet De Telegraaf.

Jaarlijks worden er zeven miljard Toblerone-repen gemaakt, waarvan 97 procent naar 120 landen wordt geëxporteerd. De driehoekige repen zijn bijvoorbeeld op vrijwel elk vliegveld ter wereld te koop in de taxfree-winkels. Volgens Mondelez gaat er in dergelijke winkels elke twee seconden een Toblerone-reep over de toonbank.

Om aan die wereldwijde vraag te kunnen blijven voldoen, wordt er vanaf volgend jaar zowel in Bern als in de nieuwe fabriek in Slowakije geproduceerd.

Adblock test (Why?)


Driehoekige repen van Toblerone verliezen binnenkort Zwitserse identiteit - De Standaard
Read More

Alle in België gebaseerde vliegtuigen van Ryanair blijven vandaag aan de grond staan door staking - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

Alle in België gebaseerde vliegtuigen van Ryanair blijven vandaag aan de grond staan door staking  Het Laatste NieuwsHele verhaal bekijken via Google Nieuws
Alle in België gebaseerde vliegtuigen van Ryanair blijven vandaag aan de grond staan door staking - Het Laatste Nieuws
Read More

Friday, June 24, 2022

Wednesday, June 22, 2022

Musk: “Nieuwe Tesla-fabrieken zijn gigantische geldovens" | Autobedrijven | hln.be - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

Musk: “Nieuwe Tesla-fabrieken zijn gigantische geldovens" | Autobedrijven | hln.be  Het Laatste Nieuws
Musk: “Nieuwe Tesla-fabrieken zijn gigantische geldovens" | Autobedrijven | hln.be - Het Laatste Nieuws
Read More

Energie-expert over premies voor zonnepanelen: 'Als ik een tip mag geven: zet een reminder in je agenda' - De Morgen

InterviewAlex Polfliet

Alex Polfliet. Beeld
Alex Polfliet.Beeld

Dreigen kopers van zonnepanelen geld kwijt te raken door achterstand bij Fluvius? Neen, zegt energiespecialist Alex Polfliet van het consultancybureau Zero Emission Solutions. ‘Het grootste gevaar is dat mensen de premie eenvoudigweg vergeten aan te vragen.’

Wie zonnepanelen koopt, moet tegenwoordig blijkbaar maanden langer wachten op een premie. Wat is er precies aan de hand?

Polfliet: “Het webplatform van netbeheerder Fluvius is offline en kan wellicht tot in oktober niet meer gebruikt worden. Wie zonnepanelen heeft laten installeren, moet die na installatie officieel laten keuren. Daarna moet je je panelen verplicht aanmelden bij Fluvius. Pas dan kun je een premie aanvragen. Normaal maak je je facturen over en krijg je na enkele weken de premie uitbetaald. Alleen kan die aanvraag nu pas weer vanaf oktober en loopt dat nu vertraging op.

“Vroeger kon je nog facturen opsturen of afgeven op een kantoor, maar dat kan tegenwoordig niet meer. Het kan alleen digitaal.”

Welke gevolgen heeft dat voor de kopers van zonnepanelen?

“Mensen zullen langer op hun geld moeten wachten, omdat ze de premie pas later kunnen aanvragen. Zonnepanelen installeren kost een gemiddeld gezin in Vlaanderen zo’n 5.000 euro zonder btw. Dan is zo’n premie van 1.500 euro toch een aardig onderdeel van het budget.

“Maar het is niet dat ze hun geld dreigen te verliezen. De premie zal nog altijd aangevraagd kunnen worden. En ook belangrijk: er wordt niet met een gesloten enveloppe gewerkt zoals vroeger wel eens het geval was. Iedereen die een premie aanvraagt, zal ook zijn geld krijgen.”

Reactie van Fluvius:

“Het webportaal om je premie aan te vragen is helemaal niet gesloten. Het sluit ook niet tot oktober. De vergissing zit hem in het nieuwe loket ‘Mijn Verbouwpremie’ dat in oktober start. Hier zal je alle renovatiepremies kunnen aanvragen, maar daar valt deze premie niet onder. Fluvius betreurt de foute informatie.’

Wat als dat aanvragen niet meer voor het einde van dit jaar lukt? Volgend jaar halveert de premie van 1.500 naar 750 euro. Dreigen ze dan niet de helft van de premie te verliezen?

“Neen, daar vrees ik niet voor. Het is de datum op het keuringsbewijs dat belangrijk is voor de premieaanvraag. Als de zonnepanelen op tijd geïnstalleerd en gekeurd zijn, zie ik geen probleem. Wie er dit jaar nog wil leggen, moet wel snel zijn. Enerzijds is er een verhoogde vraag door de hoge energieprijzen, anderzijds is er een tekort aan materiaal, vooral omvormers. De meeste materialen voor zonnepanelen komen via de haven van Shanghai naar hier. En daar is lange tijd een lockdown geweest.

“Voor de mensen die er dit jaar nog installeren en laten keuren is het grootste gevaar dat ze de premie eenvoudigweg vergeten aan te vragen. Als de installatie er eenmaal ligt, denken ze er mogelijk niet aan. Als ik een tip mag geven: zet een reminder in je agenda.”

Waarom halveert die premie volgend jaar? Het is toch belangrijk dat mensen gestimuleerd worden om zonnepanelen te leggen, nu de elektriciteitsprijzen zo hoog zijn?

“Die premie van 1.500 euro werd vorig jaar ingevoerd en zou eigenlijk dit jaar al halveren. Maar het bedrag is behouden omdat zonnepanelen niet goedkoper waren geworden, maar eerder wat gestegen in prijs. Volgend jaar halveert hij wel, want het is zeker dat de prijs zal dalen. Nu de elektriciteitsprijzen gigantisch gestegen zijn, is het voordeel van zonnepanelen installeren alleen maar gestegen, waardoor de prijzen dalen.”

Is zo’n premie nog nodig? Betalen zonnepanelen, net door die hoge elektriciteitsprijzen, zichzelf niet snel terug?

“Dat zal zeker het geval zijn als die elektriciteitsprijzen nog lang zo hoog blijven. In de huidige situaties is de terugverdientijd voor zonnepanelen zo’n 2,5 jaar. Dat is dankzij de premie en op voorwaarde dat de hoge elektriciteitsprijzen nog 2,5 jaar zo hoog blijven. Als de premie wegvalt, is de terugverdientijd natuurlijk langer. En niemand weet bovendien hoelang de elektriciteitsprijzen nog zo hoog zullen blijven.

“Dus ja, op dit moment lijkt zo’n premie overbodig, maar niemand weet wat de toekomst zal brengen.”

Na publicatie van dit artikel is een reactie van Fluvius toegevoegd hierboven.

Adblock test (Why?)


Energie-expert over premies voor zonnepanelen: 'Als ik een tip mag geven: zet een reminder in je agenda' - De Morgen
Read More

Zomeruittocht begint in mineur: deze impact wordt verwacht door de stakingen bij Brussels Airlines en Ryanair - VRT NWS

Er staan de Belgische luchtvaart enkele turbulente dagen te wachten. Van morgen tot en met zaterdag leggen de piloten en het cabinepersoneel van luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines het werk neer, waarbij zo’n 315 vluchten zouden worden getroffen. Ryanair staakt dan weer van vrijdag tot en met zondag, wat tot nu toe bijna 254 geannuleerde vluchten zou betekenen.

Brussels Airlines

Uit onvrede met de hoge werkdruk staken de piloten en het cabinepersoneel van Brussels Airlines morgen 23, vrijdag 24 en zaterdag 25 juni. De piloten zijn ook ontevreden omdat de directie niet tegemoet komt in hun vraag om het zogenoemde “cafetariaplan”, een budget voor extralegale voordelen, te indexeren. Daarnaast zouden er klachten zijn over betalingen die niet correct worden uitgevoerd en werkroosters die te laat worden gepubliceerd.

De komende drie dagen staan momenteel 525 vluchten gepland. Daarvan zouden zo’n 315 vertrekkende en aankomende vluchten, waarvan 38 langeafstandsvluchten, worden geschrapt. Het zou om en bij de 40.000 reizigers treffen. De luchtvaartmaatschappij schat dat ongeveer 40 procent van het oorspronkelijke vluchtprogramma wel kan doorgaan.

Iedereen die een vlucht heeft geboekt, wordt gecontacteerd door Brussels Airlines, ongeacht de vlucht doorgaat of niet. De maatschappij vraagt daarom om contactgegevens bij de boeking na te kijken, zodat ze getroffen passagiers onmiddellijk kunnen bereiken. Passagiers die geboekt hebben via een (online) reisagentschap of een tour operator, wordt gevraagd om het agentschap rechtstreeks te contacteren, zo staat te lezen op hun website.

Ryanair

De piloten en het cabinepersoneel van Ryanair leggen eveneens het werk neer. Zij doen dat op vrijdag 24, zaterdag 25 en zondag 26 juni. Bij de Ierse lagekostenmaatschappij heerst onvrede over mislukte onderhandelingen over een nieuwe cao. De vakbonden klagen aan dat er geen respect is voor de Belgische arbeidswetgeving, en dat een personeelsdienst in ons land ontbreekt.

Intussen is Ryanair begonnen met vluchten te annuleren. Officiële communicatie vanuit de maatschappij blijft voorlopig uit, maar de woordvoerster van Charleroi Airport heeft alvast weet van 254 geannuleerde heen- en terugvluchten in Charleroi. Alleen al voor de vertrekkende vluchten zouden er daardoor 21.000 passagiers worden getroffen. 

Volgens Brussels Airport zou het in Zaventem dan weer gaan om een tiental annuleringen per dag (telkens 5 heen- en 5 terugvluchten), voor vrijdag en zaterdag. Voor zondag zijn er nog geen aantallen bekend.

Adblock test (Why?)


Zomeruittocht begint in mineur: deze impact wordt verwacht door de stakingen bij Brussels Airlines en Ryanair - VRT NWS
Read More

Fed-topman waarschuwt voor “nog meer inflatieverrassingen” | Economie | hln.be - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

  1. Fed-topman waarschuwt voor “nog meer inflatieverrassingen” | Economie | hln.be  Het Laatste Nieuws
  2. Powell: 'Amerikaanse economie kan renteverhogingen aan'  De Tijd
  3. Powell haalt scherpe kantjes van somber Damrak  Iex.nl
  4. Fed-baas Powell geeft toe dat renteverhogingen een recessie kunnen veroorzaken - "maar de kans is niet uitzonderlijk hoog"  Business Insider
  5. Fed-topman Powell: 'Amerikaanse economie kan renteverhogingen aan'  De Tijd
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

Fed-topman waarschuwt voor “nog meer inflatieverrassingen” | Economie | hln.be - Het Laatste Nieuws
Read More

Tuesday, June 21, 2022

"Hope for the best, prepare for the worst": regering scherpt afschakelplan voor gas aan - VRT NWS

De federale regering werkt aan een verfijning van het afschakelplan voor gas. Op vraag van minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) is er een bevraging gestuurd naar zo’n 1.000 industriële grootverbruikers in ons land. Bedoeling is een beter zicht te krijgen op hun mogelijkheden en beperkingen, als het in een noodsituatie met gastekorten tot gedwongen afschakelingen zou komen.

September 2018: het Federaal Planbureau waarschuwt voor een mogelijk stroomtekort vanaf november, als gevolg van het stilliggen van 6 van de 7 kernreactoren in ons land. Daarmee krijgen we voor het eerst te horen over het ‘afschakelplan elektriciteit’, waarbij gemeenten stapsgewijs geheel of gedeeltelijk van het elektriciteitsnet worden gehaald. 

Ook voor gas bestaat een soortgelijk plan - dat zich eerst op de industrie richt en pas als laatste gezinnen treft, al moeten daar de puntjes dus nog op de ‘i’ worden gezet. “Het bestaat al een tiental jaar, we hebben het in 2008 of 2009 in een ministerieel besluit gegoten”, zegt Peter Claes van Febeliec, de federatie van industriële grootverbruikers, in “De wereld vandaag”. “Het is gelukkig nog nooit gebruikt, en zit dus nog zo – rudimentair – in de kast. We hebben aangegeven dat er mogelijkheden zijn om het te verbeteren.”

Geïndividualiseerde aanpak

Zo geven sommige bedrijven te kennen dat ze liever volledig worden stilgelegd, mocht hun gastoevoer naar bijvoorbeeld 80 of 50 procent worden teruggeschroefd. “Denk maar aan een ammoniakfabriek”, schetst Claes. “Als je daar onder een bepaald kritisch niveau zakt, kunnen de installaties niet meer draaien en wordt het fabriek beter volledig stilgelegd.” 

Andere bedrijven leggen spontaan tijdelijk het werk neer. “Voor een glasfabriek bijvoorbeeld kan het te gevaarlijk worden om te blijven produceren. Als het glas begint te stollen in de oven omdat er geen gas meer is, kan je die oven met hamer en beitel uitbreken en is de installatie verloren. Bedoeling van de bevraging is om dit soort fenomenen in kaart te brengen, zodat we een geïndividualiseerde aanpak krijgen en de economische schade beperken.”

Europees solidariteitsmechanisme

De kans dat het daadwerkelijk zo ver komt, blijft volgens Claes erg klein. “Om te beginnen zijn we in België voldoende bevoorraad, en beschikken we over een zeer gediversifieerd net van bevoorrading: er komt gas uit Noorwegen, uit Engeland, uit Qatar via schepen en uit Duinkerke.” 

België is maar voor 4 procent van zijn gasverbruik afhankelijk van Rusland, maar er bestaat wel een Europees solidariteitsmechanisme. Het is dus mogelijk dat tekorten in andere landen gevolgen hebben voor ons land. “Al moet je er rekening mee houden dat die landen eerst zelf hun noodplan moeten activeren, en zelf hun niet-beschermde klanten moeten afschakelen”, stelt Claes gerust. “We kunnen alleen opgeroepen worden om te helpen hun beschermde klanten aan het net te houden.”

Belanden we toch in een noodsituatie, dan wordt er dus eerst naar de industrie gekeken. “Een paar categorieën worden beschermd, zoals elektriciteitscentrales die gas gebruiken en nodig zijn om de stabiliteit van het elektriciteitsnetwerk te garanderen. Het afschakelen van gezinnen wil men ten allen tijde vermijden. Dat is in Europa zo afgesproken.”

"Hope for the best, prepare for the worst"

Allemaal goed en wel, zo’n geïndividualiseerde aanpak van de bedrijven, maar ook een bijzonder complexe puzzel voor gasinfrastructuurbeheerder Fluxys? “Klopt, maar als we die oefening dan toch doen, doen we dat we beter meteen tot in detail. Laat ons bovendien niet vergeten dat – in tegenstelling tot elektriciteit, dat zich tegen lichtsnelheid verplaatst – je met gas wat meer tijd hebt om je voor te bereiden. Je zit met een zekere druk in de leidingen en je hebt verschillende aanvoerleidingen, dus het is niet zo dat je van het ene moment op het andere zonder gas valt. En dan is er ook nog de gasstockage.”

Hope for the best, prepare for the worst”, zegt Claes. “Ik denk dat er op dit moment in België weinig reden tot ongerustheid is, maar dat wil niet zeggen dat je niet voorzichtig en vooruitziend moet zijn. Een voorbereid man is er twee waard.

Bedoeling is het gedetailleerde afschakelplan voor het einde van het jaar af te ronden.

Adblock test (Why?)


"Hope for the best, prepare for the worst": regering scherpt afschakelplan voor gas aan - VRT NWS
Read More

Infrabel sproeit opnieuw meer glyfosaat op sporen - De Standaard

Infrabel gebruikt nu ook heet water om onkruid te verdelgen. Maar dat belet niet dat er opnieuw meer glyfosaat verneveld zal worden over de sporen.

Spoorwegbeheerder Infrabel heeft vorig jaar ‘amper’ 1,6 ton glyfosaat gebruikt. Dat is fors minder dan in 2015, toen er nog 8,3 ton ­gebruikt werd. Maar dit jaar zal de spoorwegbeheerder opnieuw ­gevoelig ...

Adblock test (Why?)


Infrabel sproeit opnieuw meer glyfosaat op sporen - De Standaard
Read More

Aantal nieuwe coronagevallen in Nederland schiet omhoog | Buitenland | hln.be - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

  1. Aantal nieuwe coronagevallen in Nederland schiet omhoog | Buitenland | hln.be  Het Laatste Nieuws
  2. We zitten in een nieuwe coronagolf, betekent dat ook nieuwe maatregelen?  Het Belang van Limburg
  3. Marc Van Ranst: “Iedereen merkt het, we zitten in nieuwe coronagolf”  Het Nieuwsblad
  4. OVERZICHT. Weer meer dan 1.000 coronapatiënten in ziekenhuizen, besmettingen stijgen met 46 procent: “Overschakelen naar code oranje niet nodig”  Het Laatste Nieuws
  5. Weer meer dan 1.000 coronapatiënten in ziekenhuizen, ook aantal nieuwe besmettingen blijft toenemen  De Morgen
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

Aantal nieuwe coronagevallen in Nederland schiet omhoog | Buitenland | hln.be - Het Laatste Nieuws
Read More

Van Peteghem trapt debat fiscale hervorming op gang - De Tijd

[unable to retrieve full-text content]

Van Peteghem trapt debat fiscale hervorming op gang  De Tijd
Van Peteghem trapt debat fiscale hervorming op gang - De Tijd
Read More

Dochter Elon Musk wil andere achternaam: “Wil niet langer verbonden zijn met mijn biologische vader” - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

  1. Dochter Elon Musk wil andere achternaam: “Wil niet langer verbonden zijn met mijn biologische vader”  Het Laatste Nieuws
  2. Oudste dochter Elon Musk wil haar vaders achternaam niet meer dragen  NU.nl
  3. Kind Elon Musk (18) verzoekt bij rechter om andere achternaam  AD.nl
  4. Kind Elon Musk wil achternaam veranderen | Entertainment | Telegraaf.nl  Telegraaf.nl
  5. Oudste dochter Elon Musk wil vaders naam niet meer dragen  NU.nl
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

Dochter Elon Musk wil andere achternaam: “Wil niet langer verbonden zijn met mijn biologische vader” - Het Laatste Nieuws
Read More

5G-veiling is afgelopen: dit wordt de vierde telecomoperator van ons land - Het Nieuwsblad

 

Naast Telenet, Proximus en Orange wordt Citymesh de vierde speler op de Belgische telecommarkt. Het Brugse bedrijf, onderdeel van de Limburgse IT-groep Cegeka, haalde daarvoor de nodige frequenties binnen op de 5G-veiling van de overheid. Dat meldt het BIPT, de telecomwaakhond van ons land, dinsdagochtend.

mtm

“De voornaamste fase van de radiospectrumveiling (het 5G-spectrum voor supersnel mobiel internet, nvdr.) werd beëindigd met een opbrengst van ruim 1,2 miljard euro”, zo meldt het BIPT dinsdagochtend in een persbericht. Dat is ruim 400 miljoen meer dan verwacht werd. “Vijf operatoren (Citymesh, NRB, Orange, Proximus en Telenet, nvdr.) namen deel aan de veiling en konden elk een deel van het radiospectrum verwerven waarmee ze het mobiele telecomlandschap in ons land zullen bepalen voor de komende twintig jaar.”

Van de nieuwkomers heeft alleen Citymesh de optie gelicht om - mits een betaling van ruim 83 miljoen euro - te kunnen beschikken over een spectrumpakket dat toereikend is om de hele Belgische markt te betreden. Het West-Vlaamse bedrijf deed dat samen met Digi, een grote Europese telecomspeler die onder meer al in Italië, Spanje, Portugal en Roemenië actief is. Samen starten ze nu een joint venture om een gezamenlijke 4G/5G-infrastructuur uit te bouwen waarbij Citymesh zich op de zakelijke markt zal focussen en Digi op de consumentenmarkt.

“Hoge kwaliteit aan betaalbare prijzen”

Wat hun specifieke plannen zijn, wordt later pas bekendgemaakt. “Maar we zijn ervan overtuigd dat we snel het netwerk en diensten van hoge kwaliteit kunnen aanbieden aan zeer betaalbare prijzen.” zegt Valentin Popoviciu, vicevoorzitter van Digi.

“Ons doel is om het beste, meest performante 4G/5G-netwerk in het land te bouwen. Doordat we vertrekken van een wit blad hebben we de mogelijkheid om vanaf de start gebruik te maken van de technologische vooruitgang van 5G en kunnen we de uitrol optimaal plannen”, zegt Mitch De Geest, CEO van Citymesh.

“Daarnaast is het ook onze ambitie om een totaal vernieuwend telecomaanbod voor de bedrijfsmarkt te realiseren”, vervolgt De Geest. “Van eenvoudige mobiele abonnementen tot complexe private netwerken. Met de mogelijkheden die 5G ons biedt, zijn er tal van opportuniteiten voor een speler met een focus op industriële telecom.”

Citymesh-CEO Mitch De Geest. 

Citymesh-CEO Mitch De Geest.  — ©  if

Adblock test (Why?)


5G-veiling is afgelopen: dit wordt de vierde telecomoperator van ons land - Het Nieuwsblad
Read More

Monday, June 20, 2022

'België krijgt in september eigen Amazon-shop' - De Tijd

[unable to retrieve full-text content]

'België krijgt in september eigen Amazon-shop'  De TijdHele verhaal bekijken via Google Nieuws
'België krijgt in september eigen Amazon-shop' - De Tijd
Read More

Na rake oorlogsdreun stijgt Russische roebel naar hoogste niveau in zeven jaar - VRT NWS

De roebel is naar het hoogste niveau gestegen sinds juli 2015. Na de Russische invasie in Oekraïne zit de Russische munt op een rollercoaster. Begin maart zakte de munt naar een laagterecord, maar sinds Moskou eist dat buitenlandse energieafnemers in roebel betalen, is opnieuw een sterke stijging merkbaar. Econoom Frank Vranken legt uit wat er aan de hand is met de Russische munt.

“Roebel crasht na verstrengde sancties tegen Rusland”, schreven we nog op 28 februari. Vier dagen na inval van het Russische leger in buurland Oekraïne had de Russische munt bijna 30 procent van zijn waarde verloren ten opzichte van de Amerikaanse dollar. 

In de dagen en weken die daarop volgden, dook de waarde van de roebel verder de dieperik in, naar een laagterecord waarbij maar liefst 121 roebel moest worden neergeteld voor één Amerikaanse dollar. De Russische munt kreeg rake klappen wegens de vele economische sancties tegen Rusland die het Westen aankondigde als vergelding. 

Nu, bijna vier maanden later, zien we een héél ander beeld: de koers van de Russische munt is heel sterk opgeveerd en hangt nu rond de 55 roebel per dollar en 58 roebel per euro. Het is van juli 2015 geleden dat de Russische munt nog zoveel waard was.

In deze grafiek zie je dat er de afgelopen maanden, na een enorme piek in maart, steeds minder roebels moesten worden betaald per dollar:

Oorzaak?

Hoe komt het nu dat de roebel nu weer zo sterk staat? Dat heeft Rusland in eerste instantie - en cynisch genoeg - te danken aan de hoge energieprijzen die mede veroorzaakt zijn door de oorlog in Oekraïne.

Ondanks de voornemens van het Westen om af te kicken van olie en gas uit Rusland, verkoopt het land nog altijd veel gas en olie aan de rest van de wereld. 

Door de huizenhoge energieprijzen, stroomt het geld dus nog altijd rijkelijk Rusland binnen en dat maakt de roebel nu zo sterk. “De Russen kunnen zich laten betalen in dollar, maar ze proberen ook te forceren om zich te laten betalen in roebel”, legt Frank Vranken, hoofdstrateeg bij vermogensbeheerder Edmond de Rothschild uit.

Dollars of roebels? In beide scenario’s is het bingo voor Rusland.

Econoom Frank Vranken

Zo is geweten dat het Italiaanse energiebedrijf ENI een “roebelrekening” heeft bij de bank van gasleverancier Gazprom, om Rusland in roebels te kunnen betalen. “En van de ontluikende economieën zoals India en China, daar hebben we het gissen naar of ze Rusland al dan niet in roebel betalen.” Dus ook via deze weg kunnen er nog altijd roebels richting Rusland vloeien.

Hoe het ook zij: in beide situaties is het gunstig voor de roebel. “Als er betaald wordt in dollars, kan Rusland die omruilen in roebels, waardoor ze de roebel versterken. En als ze rechtstreeks in roebels betaald worden, moet degene die hen betaalt ook roebels aankopen. In beide scenario’s is het dus bingo voor Rusland”, concludeert Frank Vranken.

Gevaar

Zolang de energieprijzen zo hoog zijn als vandaag, is dat goed nieuws voor Rusland, want de Russische economie draait op de export van grondstoffen. Maar net daarin schuilt ook het grote gevaar, merkt Frank Vranken op. 

“Stel dat we naar een globale recessie gaan en de vraag naar energieproducten zou afnemen, dan is het belangrijkste exportproduct van Rusland veel minder in trek, krijgen ze veel minder deviezen (vreemde munten) binnen en dan zou het wel eens heel snel de andere richting kunnen uitgaan. Dan is het maar de vraag hoelang ze het liedje kunnen uitzingen, want dan zullen ze uit hun eigen reserves moeten putten.” 

Tegelijk verhindert de Russische overheid dat rijke Russen hun geld versluizen naar het buitenland. “Dat zijn de fameuze kapitaalcontroles die ze sinds het begin van de oorlog opleggen omdat ze zagen dat de rijke oligarchen een deel van hun kapitalen aan het versluizen waren”, blikt Frank Vranken terug.

Inflatie

De Russische overheid heeft er zelf ook alle belang bij om de roebel op sterkte te houden: als de nationale munt sterker wordt, betaalt Rusland in verhouding minder voor geïmporteerde producten. En Rusland moet heel wat producten importeren omdat ze zelf relatief weinig afgewerkte producten produceren.

Omgekeerd: als de Russische munt te veel onderuit zou gaan, riskeert de Russische overheid de inflatie te importeren, legt Frank Vranken uit: Rusland zou veel meer moeten betalen voor producten die het invoert uit het buitenland. “En dat is net wat ze niet willen, want de Russische bevolking krijgt het al hard te verduren door de economische sancties tegen het land.”

Als ze de roebel sterk kunnen houden en hun extra reserves kunnen blijven opbouwen, kan Rusland proberen de inflatie tegen te gaan.

Econoom Frank Vranken

Net als bij ons is de inflatie in Rusland de afgelopen tijd heel sterk omhooggeschoten, zeker in de periode waarin de roebel onderuit was gezakt. 

Daar is een sterke roebel dus een goed wapen tegen, aldus Frank Vranken: “Als ze de roebel sterk kunnen houden en hun extra reserves kunnen blijven opbouwen, kan Rusland proberen de inflatie tegen te gaan.”

Daarin wordt Rusland ook enigszins “geholpen” door de economie die op een laag pitje staat. "Omdat de Russische economie op dit moment in recessie is, is er minder vraag naar producten, maar als die weer zou aantrekken, kan de vraag weer toenemen en de inflatie dus ook.”

Rente zakt

Door de roebel op sterkte te houden, kan de Russische Centrale Bank ook de rente laten zakken. En dat deed ze de afgelopen tijd ook al herhaaldelijk. Om te voorkomen dat beleggers uit de roebel zouden wegvluchten, werd de rente aanvankelijk verdubbeld tot 20 procent, maar gaandeweg werd die alweer afgebouwd naar 9,50 procent.

Daardoor wordt het goedkoper om geld te lenen en krijgt de economie dus zuurstof. “En dat heeft Rusland nu heel hard nodig, want het afgelopen halfjaar, na de inval in Oekraïne, is de Russische economie de afgrond ingedoken”, besluit Frank Vranken.

Adblock test (Why?)


Na rake oorlogsdreun stijgt Russische roebel naar hoogste niveau in zeven jaar - VRT NWS
Read More

Bouchez haalt uit naar betogende Magnette: “De PS betoogt dus tegen maatregelen en beleid van minister van Werk van de PS” - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

  1. Bouchez haalt uit naar betogende Magnette: “De PS betoogt dus tegen maatregelen en beleid van minister van Werk van de PS”  Het Laatste Nieuws
  2. "Machteloosheid van politiek": waarom stappen linkse regeringspartijen mee in manifestatie tegen eigen beleid?  VRT NWS
  3. Loonnorm en loonindex houden elkaar gegijzeld  De Tijd
  4. MR-voorzitter Bouchez haalt uit naar betogende PS-collega Paul Magnette  Het Nieuwsblad
  5. MR-voorzitter Bouchez haalt uit naar betogende PS-collega  BRUZZ
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

Bouchez haalt uit naar betogende Magnette: “De PS betoogt dus tegen maatregelen en beleid van minister van Werk van de PS” - Het Laatste Nieuws
Read More

Nederland laat vervuilende kolencentrales weer harder draaien om gastekort tegen te gaan - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

  1. Nederland laat vervuilende kolencentrales weer harder draaien om gastekort tegen te gaan  Het Laatste Nieuws
  2. Ook Nederland verhoogt productie kolencentrales om op gas te besparen  De Tijd
  3. Groene minister laat kolencentrales weer meer draaien  De Standaard
  4. Na Duitsland laat ook Nederland kolencentrales harder draaien om eventuele gastekorten op te vangen  VRT NWS
  5. LIVE - Klimaatminister Jetten gooit EXTRAVEEL KOLEN op het vuur. Winter 2023 lekker warm!  Geenstijl.nl
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

Nederland laat vervuilende kolencentrales weer harder draaien om gastekort tegen te gaan - Het Laatste Nieuws
Read More

Rusland exporteert recordhoeveelheid olie naar China | Oorlog Oekraïne en Rusland | hln.be - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

  1. Rusland exporteert recordhoeveelheid olie naar China | Oorlog Oekraïne en Rusland | hln.be  Het Laatste Nieuws
  2. Recordexport Russische olie naar China verzacht de pijn van westerse boycots  BNR Nieuws
  3. Rusland exporteert recordhoeveelheid olie naar China | NU - Het laatste nieuws het eerst op NU.nl  NU.nl
  4. Liveblog | Rusland exporteert recordhoeveelheid olie naar China  BNR Nieuws
  5. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

Rusland exporteert recordhoeveelheid olie naar China | Oorlog Oekraïne en Rusland | hln.be - Het Laatste Nieuws
Read More

Sunday, June 19, 2022

Regering verlengt energiemaatregelen tot eind dit jaar: verlaagd btw-tarief en verhoogde compensatie - Het Nieuwsblad

“De oorlog in Oekraine biedt ons bijzonder veel onzekerheid, bijvoorbeeld wat betreft de prijs van de energiefactuur, wij willen zekerheid bieden in tijden van onzekerheid”, zei De Croo zaterdagavond.

Daarom besliste de kern, die zaterdag de koppen bijeen stak, om ook de steunmaatregelen op het vlak van energie te verlengen tot het einde van dit jaar. Het gaat om het sociaal tarief voor 2 miljoen gezinnen, de btw-verlaging naar 6 procent op elektriciteit en gas en de verlaging van de accijnzen op brandstoffen. De maatregelen liepen normaal tot 30 september.

LEES OOK. Groenen laten verzet tegen defensie-uitgaven varen: deze zes voorwaarden trokken hen over de streep (+)

Ook voor mede-eigenaars, die tot nu uit de boot vielen, is een oplossing uitgewerkt en wordt de btw voor gas verlaagd. Daarvoor wordt een budget van 70 miljoen uitgetrokken. De verlaging van de btw op gas zal vanaf 1 juli ook gelden voor woonzorgcentra, ziekenhuizen, vzw’s en gemeentebesturen, voegde minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) eraan toe.

Als de hoge prijzen aanhouden, is er geen enkele twijfel dat die maatregelen ook verlengd zullen worden tijdens het begin van volgend jaar, zei De Croo. Bij de begrotingsopmaak zal de regering beslissen over het verlengen van de maatregelen in het eerste trimester van 2023.

1,4 miljard aan maatregelen

Volgens minister van Economie, Pierre-Yves Dermagne (PS), gaat het om bijna 1,4 miljard aan maatregelen tussen nu en het einde van het jaar. Dermagne kondigde ook aan dat de cheque van 200 euro die huishoudens die verwarmen met mazout of propaan krijgen ter compensatie van de hoge energieprijzen, verhoogd wordt tot 225.

Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) wees er tijdens de persconferentie op dat de maatregelen een directe impact hebben op de factuur, “maar ons niet mogen doen vergeten dat het versnellen van de energietransitie en het isoleren van onze woningen de beste maatregelen zijn om de energiefactuur structureel te verlagen”.

“De energie die je niet verbruikt is de goedkoopste energie. De btw-verlaging voor zonnepanelen, warmtepompen en zonneboilers loopt tot eind 2023”, voegde ze nog toe.

Adblock test (Why?)


Regering verlengt energiemaatregelen tot eind dit jaar: verlaagd btw-tarief en verhoogde compensatie - Het Nieuwsblad
Read More

Voormalig topman luchthaven Luik aangehouden - De Standaard

Luc Partoune, ex-ceo van Liège Airport, is vrijdagavond, na ruim 24 uur van zijn vrijheid te zijn beroofd, voorgeleid bij de onderzoeksrechter. De man werd aangehouden, zo meldt het parket van Luik zaterdag aan Sudinfo.

Ook een andere man werd van zijn vrijheid beroofd. Het gaat om een werknemer van een bedrijf dat werd opgezet om gebouwen voor Alibaba te bouwen.

De vrijheidsberovingen kaderen in een onderzoek dat werd opgestart na een reeks audits die de nieuwe directie van Nethys heeft laten uitvoeren door bedrijfsrevisor Deloitte. De audit van de luchthaven van Luik, een van de dochterondernemingen van Nethys, heeft in februari 2021 verschillende ernstige tekortkomingen aan het licht gebracht.

Het rapport, dat leidde tot Partounes ontslag, legde verschillende anomalieën tussen 2017 en 2020 bloot. Er werden een veertigtal mogelijke inbreuken vastgesteld, met name rond de levensstijl en de uitgaven van de voormalige ceo van de luchthaven van Luik. De analisten van Deloitte wezen op de totale ondoorzichtigheid van overheidsopdrachten, het ontbreken van concurrentie, controversiële en dure consultancyopdrachten, fictieve jobs en gigantische interne onkostenrekeningen.

Adblock test (Why?)


Voormalig topman luchthaven Luik aangehouden - De Standaard
Read More

Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle concurrentie wegveegt - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content] Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle c...