Rechercher dans ce blog

Monday, May 30, 2022

Rusland stopt gaslevering aan Nederland, VS stuurt geen langeafstandsraketten naar Oekraïne - VRT NWS

Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom stopt dinsdag met de levering van gas aan de Nederlandse gashandelaar GasTerra omdat het bedrijf niet in roebels betaalt. GasTerra voorziet geen problemen, omdat de handelaar al elders gas heeft ingekocht. De Amerikaanse president Biden heeft verduidelijkt dat de VS niet van plan is om langeafstandsraketsystemen naar Oekraïne te sturen.

Na de sancties van Europa tegen Rusland na de inval in Oekraïne dreigde de Russische president Vladimir Poetin de gaskraan naar Europa dicht te draaien voor Europese landen die hun rekeningen niet in Russische roebels willen betalen. 

Poetin heeft ook een presidentieel decreet ondertekend dat de betaling in roebels verplicht. Als dat niet gebeurt, kan Rusland de buitenlandse kopers "in gebreke stellen" en dus kunnen beslissen om geen gas meer te leveren.

Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom zal vanaf dinsdag tot zeker eind september geen leveringen meer doen aan Nederland, omdat de Nederlandse gashandelaar GasTerra weigert in roebels te betalen. 

GasTerra is in handen van onder meer Shell, Esso Nederland en de Nederlandse staat. Volgens GasTerra komt de gasbevoorrading in Nederland niet in het gedrang, want het bedrijf heeft elders gas ingekocht.

Nederland is niet het eerste land dat geen gas meer geleverd krijgt. Eerder werden ook Polen, Bulgarije en Finland om dezelfde reden afgesloten.

VS stuurt geen langeafstandsraketten naar Oekraïne

De Amerikaanse president Joe Biden heeft intussen aangekondigd dat de VS geen plannen heeft om langeafstandsraketsystemen naar Oekraïne te sturen. De Oekraïense overheid heeft al verschillende keren een oproep gedaan om zo een moderne lanceersystemen te krijgen.

Biden zei op een persconferentie buiten het Witte Huis dat de VS "geen raketsystemen naar Oekraïne gaat sturen die Rusland kunnen aanvallen".

Dmitry Medvedev, het plaatsvervangend hoofd van de Russische Veiligheidsraad, heeft positief gereageerd op het "redelijke besluit" van Biden. 

Nog veel onduidelijkheid over mogelijke levering van raketsystemen aan Oekraïne

Jan Balliauw meldt vanuit Oekraïne dat er nog heel veel onduidelijkheid is over de mogelijke levering van Amerikaanse raketlanceersystemen aan Oekraïne.

"De Amerikaanse president Biden heeft gezegd dat er geen raketlanceersystemen zullen worden geleverd die Rusland kunnen bereiken. Er moet een onderscheid gemaakt worden tussen de lanceersystemen die de VS heeft en de raketten die er worden gebruikt. De normale raketten voor het slagveld reiken 30 tot 70 kilometer ver, maar er zijn ook raketten die verder reiken", legt Balliauw uit in "De wereld vandaag".

Vanop die lanceersystemen kunnen raketten afgevuurd worden die 300 tot 500 kilometer ver reiken. "Als Oekraïne die raketten zou hebben, kan Oekraïne vanuit het noorden van het land bijna Moskou bereiken en dat is een rode lijn voor Rusland", besluit Balliauw. 

Represented by ZUMA Press, Inc.

Adblock test (Why?)


Rusland stopt gaslevering aan Nederland, VS stuurt geen langeafstandsraketten naar Oekraïne - VRT NWS
Read More

No comments:

Post a Comment

Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle concurrentie wegveegt - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content] Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle c...