Winkels zijn vanaf nu verplicht om niet alleen de promotieprijs te vermelden, maar ook de laagste prijs van de 30 dagen voor het koopje. Dat zegt staatssecretaris voor Consumentenbescherming Eva De Bleeker (Open VLD) bij "De inspecteur" op Radio 2. "Frauduleuze prijsaanduidingen tijdens de solden zijn nog steeds een veel voorkomende vorm van oplichting."
De prijsaanduiding tijdens de soldenperiode verliep tot nu toe niet altijd even transparant. Winkelketens durfden soms prijzen van artikelen vlak voor de soldenperiode te verhogen. Eens de koopjesperiode begon, werden de artikelen opnieuw afgeprijsd naar de 'oorspronkelijke' prijs, maar kwam er wel een vette sticker op met 'korting'.
Als consument denk je dat je een koopje doet, maar dat klopt niet. Je betaalt evenveel of zelfs meer dan buiten de soldenperiode. Zoiets is bij wet verboden, maar de praktijk werd wel vaak toegepast.
Referentie- en promotieprijs
Om inbreuken tegen te gaan, zijn ondernemingen vanaf nu verplicht om de referentieprijs te vermelden. De referentieprijs is de laagste prijs die door de verkoper werd toegepast tijdens een periode van minstens 30 dagen voor de toepassing van de prijsvermindering.
Een goede zaak, aldus staatssecretaris voor Consumentenbescherming Eva De Bleeker (Open VLD). "Deze maatregel verplicht ondernemingen om een referentieprijs aan te duiden. Het zal ervoor zorgen dat frauduleuze prijzen veel minder kans krijgen. Consumenten krijgen ook op een meer transparante en correcte manier informatie over prijsvermindering."
De Bleeker vindt het niet kunnen dat handelaren misbruik maken van de koopjesperiode om mensen te lokken met valse kortingen. "De soldenperiode is een moment waarop we als consument aankopen doen waarbij de normale prijs minder doorweegt. Handelaars die dat principe misbruiken door 'valse' kortingen te geven, maken zich schuldig aan oplichting. Dat zijn praktijken waar we hard tegen zullen blijven optreden."
Fraude
De nieuwe wetgeving komt als geroepen. In 2021 voerde de Economische Inspectie maar liefst 6.776 controles uit op prijsaanduidingen. In bijna 30 procent van de gevallen bleken één of meerdere wettelijke bepalingen geschonden. De controles leidden uiteindelijk tot het opstellen van 1.758 waarschuwingen en 252 processen-verbaal. Dat is een sterke stijging ten opzichte van 2020. Toen waren er 2.038 controles die tot 986 waarschuwingen leidden en 88 processen-verbaal.
Staatssecretaris De Bleeker laat weten dat de Economische Inspectie ook in de toekomst blijft inzetten op controles. Ze benadrukt bovendien dat het belangrijk is dat je als consument zelf waakzaam bent en bedrog helpt voorkomen.
Plan je een grote aankoop? Maak dan vooraf lijstjes met producten en de bijhorende prijzen. Houd de prijzen een tijd in het oog zodat je ziet wat de 'echte' prijs van dat product is.
Merk je zelf frauduleuze praktijken? Of word je het slachtoffer van een valse verkooppraktijk? Meld dat dan bij het fraudemeldpunt van de overheid. Op basis van de meldingen kan de Economische Inspectie een onderzoek instellen en optreden bij wanpraktijken.
Gedaan met valse kortingen: winkels verplicht om de laagste prijs van de voorbije 30 dagen te tonen - VRT NWS
Read More
No comments:
Post a Comment