Rechercher dans ce blog

Thursday, April 28, 2022

Van tomaten tot olijfolie: deze producten in de supermarkt werden op een jaar tijd fors duurder - De Morgen

NieuwsVoedingsprijzen

Illustratiebeeld. Beeld Wouter Van Vooren
Illustratiebeeld.Beeld Wouter Van Vooren

De prijzen in de supermarkten zijn in een jaar tijd gemiddeld bijna 6 procent duurder geworden, zo meldt de consumentenorganisatie Test Aankoop. Welke producten werden duurder? Een overzicht.

Niet alleen basisproducten zoals tarwe, maïs, plantaardige olie en eieren worden duurder, maar ook verwerkte producten op basis van meerdere grondstoffen. De stijgende kosten voor grondstoffen, energie, transport en verpakking sijpelen door in de hele voedingsketen, ook tot bij de consument.

De prijzen in de supermarkten liggen in vergelijking met april vorig jaar 5,9 procent hoger. Dat blijkt uit een analyse van Test Aankoop van meer dan 3.000 producten uit verschillende supermarkten.

Deze producten werden duurder:

- Tomaten: + 31,5 procent

- Spaghetti: + 30,5 procent

- Frituurolie: + 26,2 procent

- Papierwaren (toiletpapier, keukenrollen, zakdoekjes): + 20,3 procent

- Gemalen koffie: + 18,6 procent

- Koffiepads: + 14,2 procent

- Mayonaise: + 12,2 procent

- Olijfolie: + 11,1 procent

- Mosterd: + 10,5 procent

- Komkommer: +10,8 procent

- Aardappelen: +9,6 procent

- Aardbeienconfituur: +8,2 procent

- Bakproducten, zuivel en kruidenboter: + 17,9 procent

- Gemalen emmental: +11,6 procent

- Eieren: +9,6 procent

- Jonge (gouda) kaas: +8,93 procent

- Halfvolle melk: +7,83 procent

Tomaten zijn een stuk duurder geworden: gemiddeld 31,5 procent. Op de tweede plaats staat spaghetti (30,5 procent), gevolgd door frituurolie (26,2 procent).

Groenten werden gemiddeld 8,3 procent duurder dan vorig jaar. Vorige maand was dit verschil nog 4,2 procent. Naast de sterke prijsstijging voor tomaten betaalde je gemiddeld 10,8 procent meer voor komkommer en 9,6 procent meer voor aardappelen. Voor ajuinen daarentegen betaalde je gemiddeld 4,1 procent minder dan vorig jaar.

Ook fruit is goedkoper geworden. De prijsdaling bedraagt gemiddeld 1,9 procent. Je betaalt in vergelijking met vorig jaar minder voor onder meer sinaasappelen, mango, citroenen en blauwe bessen.

Deze producten werden goedkoper:

- Ajuinen: -4,1 procent

- Sinaasappelen: -13,6 procent

- Mango: -5,1 procent

- Citroenen: -3,7 procent

- Blauwe bessen: -2,5 procent

Hoeveel gemiddeld per gezin extra?

Een gezin van twee personen dat vorig jaar gemiddeld 390 euro uitgaf, zal nu maandelijks ongeveer 413 euro uitgeven. Dat is een stijging van 23 euro per maand.

“Voor bepaalde producten kun je soms voordeliger rechtstreeks bij de producent kopen, zoals op een boerenmarkt”, aldus Test Aankoop. “Om de prijsstijgingen in de supermarkten enigszins te counteren, ga je er maar beter op zoek naar promoties zoals 1 + 1 gratis. Benut ook de extra kortingen die je via je klantenkaart of je supermarktapp kunt vergaren. En vergeet niet om in de supermarkt de producten van verschillende merken onderling te vergelijken op basis van de eenheidsprijzen.”

Adblock test (Why?)


Van tomaten tot olijfolie: deze producten in de supermarkt werden op een jaar tijd fors duurder - De Morgen
Read More

No comments:

Post a Comment

Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle concurrentie wegveegt - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content] Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle c...