Rechercher dans ce blog

Wednesday, April 20, 2022

Rentevoeten zitten in de lift: lenen voor een huis werd op enkele maanden tijd fors duurder - De Morgen

Belangrijk nieuwsRentevoeten

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

De rentevoeten zitten in de lift. De woonleningen zijn in enkele maanden aanzienlijk duurder geworden. Sinds Nieuwjaar betaal je zowat 1 procent meer aan rente, wat je al snel meer dan 20.000 euro extra kan kosten.

Begin dit jaar bedroeg het tarief dat particulieren betaalden als ze via Immotheker Finotheker een lening met vaste rente afsloten bij een van de banken waarmee de makelaar werkte, gemiddeld 1,60 procent als ze tussen 80 en 100 procent van de waarde van hun pand leenden. Vandaag is dat al 2,59 procent. Het is al meer dan vijf jaar geleden dat de rente op hypothecaire kredieten zo hoog stond.

In nauwelijks enkele maanden is lenen dus een pak duurder geworden. Een lening van 200.000 euro op twintig jaar leidt bij een rente van 1,60 procent naar een maandelijkse afbetaling van 973,24 euro. Bij een tarief van 2,59 procent is dat al 1.065,64 euro. Na afloop van de looptijd zal de kredietnemer in totaal nu 55.752,93 euro aan intresten hebben betaald. Wie enkele maanden geleden dezelfde lening nam, kwam er nog vanaf met 33.578,09 euro aan intresten. Dat is liefst 22.174,84 euro meer.

Lees ook

Is het leven straks nog betaalbaar? ‘Mensen moeten beseffen dat we vanaf nu in een andere wereld terechtkomen’

‘De strijd om de middenklasse dreigt door te slaan’: stedenbouwkundige over de stad na corona

Maar ook voor de Belgische staat is de rentestijging geen goede zaak. De rente op tienjarige overheidsleningen is voor het eerst sinds september 2014 naar 1,40 procent gestegen.

“Toch blijft de rente historisch gezien nog steeds erg laag”, liet directeur Jean Deboutte van het Agentschap van de Schuld noteren. In november 2011 bedroeg de rente op tienjarige overheidsleningen 4,95 procent. In februari 1990 kwam ze zelfs uit op 10,61 procent.

“De sterke stijging van de rente zien we ook in andere landen”, zegt hoofdeconoom Hans Dewachter van KBC. “De financiële markten lopen daarmee vooruit op de renteverhogingen die de Europese Centrale Bank (ECB) wellicht eind dit jaar geleidelijk zal beginnen door te voeren.”

Adblock test (Why?)


Rentevoeten zitten in de lift: lenen voor een huis werd op enkele maanden tijd fors duurder - De Morgen
Read More

No comments:

Post a Comment

Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle concurrentie wegveegt - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content] Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle c...