Belangrijk nieuwsCoronavirus
Het Overlegcomité zal deze week toch niet samenkomen om zich te buigen over de laatste coronamaatregelen. Bedoeling was de coronabarometer te laten uitdoven, maar daar is de tijd nog niet rijp voor, klinkt het in de federale regering.
De geplande vergadering van het Overlegcomité aanstaande vrijdag gaat niet door. Het is al de tweede keer dat zo’n Overlegcomité uitgesteld wordt sinds de coronabarometer op 7 maart naar code geel schakelde. In code geel verdwenen bijna alle covidmaatregelen. Op het openbaar vervoer en in zorginstellingen moeten wel nog mondmaskers gedragen worden.
Normaal zou het Overlegcomité, waarin de regeringen van ons land vergaderen, op 25 maart al samenkomen om code geel te evalueren. Maar die bijeenkomst werd uitgesteld om meer duidelijkheid te krijgen over de evolutie van de epidemie. De jongste weken lag het aantal ziekenhuisopnames nog relatief hoog, maar anderzijds bleef de druk op de afdelingen intensieve zorg al bij al beperkt. Daardoor staat de barometer eigenlijk half op geel, half op rood.
De bedoeling is op de volgende vergadering de barometer helemaal af te schaffen, klinkt het in de regering, maar de cijfers laten dat vandaag nog niet toe. Daarom heeft het geen zin om het Overlegcomité samen te roepen. Mogelijk gebeurt dat een van de komende weken wel. Wellicht verdwijnen de mondmaskers dan helemaal uit het publieke leven, al staat dat nog niet vast.
In de Verenigde Staten lijken de mondmaskers in ieder geval op hun retour, na een beslissing van een rechter uit Florida. Die oordeelde dat de mondmaskerplicht onwettelijk was.
Epidemie niet voorbij
Bij de leden van de intussen opgedoekte adviesraad GEMS klinkt in ieder geval terughoudendheid om de barometer nu al uit te schakelen. Op 8 april, vlak voor de ontbinding van de GEMS, werd nog een advies afgeleverd waarin te lezen stond dat het Overlegcomité een terugkeer naar code oranje zou moeten overwegen als de cijfers achteruitboeren. Maar viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) is tegelijk sceptisch over zo’n ingreep. “De mensen zouden dat niet begrijpen. Ik zie het niet zitten en ik ga er alleszins niet voor pleiten.”
Net als de coronabarometer lijkt ook de GEMS overigens nog niet te verdwijnen. Officieel is de adviesraad dan wel opgeheven, samen met het coronacommissariaat. Maar de GEMS blijft tot nader order gewoon verder vergaderen, om de twee weken. “Wij blijven de situatie opvolgen, ook zonder een concreet statuut”, zegt biostatistiscus Geert Molenberghs (UHasselt/KU Leuven).
Verscheidene GEMS-leden zijn daarnaast nog lid van de Risk Assessment Group (RAG), dat na het opdoeken van de GEMS een van de belangrijkste evaluatieorganen geworden is. Onder meer Erika Vlieghe, Marc Van Ranst en Geert Molenberghs zijn verbonden aan de RAG. Zo blijft de GEMS in zekere zin voortleven. “Dat strookt met de vraag vanuit het beleid om de opgebouwde expertise niet verloren te laten gaan”, zegt Molenberghs nog.
Ook het recentste advies van de RAG, van vorige week, geeft overigens aan dat de barometer beter nog niet opgedoekt kan worden. “Dat zou het foute signaal geven aan de bevolking dat de epidemie voorbij is, wat nog zeker niet het geval is.”
Overlegcomité van vrijdag uitgesteld: coronabarometer kan nog niet weg - De Morgen
Read More
No comments:
Post a Comment