Rechercher dans ce blog

Monday, April 25, 2022

Kunnen lonen méér stijgen dan index? Staatssecretaris Dermine (PS) zet deur op kier voor sommige sectoren - VRT NWS

Als het van staatssecretaris voor Relance  en Strategische Investeringen Thoma Dermine (PS) afhangt, moet de wet op de loonnorm kunnen worden opengebroken in specifieke sectoren. Het doel? Die sectoren aantrekkelijk maken zodat werkgevers in staat zijn voldoende personeel te vinden door dat personeel meer koopkracht te geven. Een sector die daarvoor in aanmerking komt, is de bouwsector. 

Onder meer door de oorlog in Oekraïne krijgen we momenteel te maken met ongekende prijsverhogingen. "De situatie is heel moeilijk, met een inflatiegraad die de laatste 30 jaar nooit gezien is", geeft Dermine toe in "Terzake". Hij probeert de ongerustheid wat weg te nemen. "Wij hebben in België voor degenen die werken een uniek systeem dat een van de beste ter wereld is om de koopkracht te beschermen: de automatische indexering van de lonen."

Zolang de socialisten in de regering zijn, zal er nooit een indexsprong zijn

Staatssecretaris voor Relance Thomas Dermine (PS)

Nochtans weerklinkt vanuit werkgeverskringen de roep om een indexsprong steeds luider. Daarbij zou dan eenmalig een indexering van de lonen met 2 procent ten gevolge van prijsverhogingen worden overgeslagen. Als het van Dermine afhangt, is dat een "no pasarán": "Zolang de socialisten in de regering zijn, zal er nooit een indexsprong zijn. Er was een indexsprong tijdens de vorige - Zweedse - regering, en we zijn daarvoor nog altijd aan het betalen."

Maar zelfs met die automatische indexering van de lonen krijgen alsmaar meer mensen het moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen. Daarom dringen de vakbonden aan op een herziening van de loonwet van 1996. Die loonwet bepaalt dat onze lonen gelijke tred moeten houden met de lonen in de buurlanden om onze economie concurrentieel te houden. 

Met alle investeringen in dit land zien we nu dat een van de grootste uitdagingen is dat we mensen vinden om op de werven te werken

Staatssecretaris voor Relance Thomas Dermine (PS)

Voor de werkgevers is die loonwet onaantastbaar en nodig, en tot nu toe heeft de regering zich op de vlakte gehouden. Staatssecretaris Dermine maakt een opening en zegt dat er iets moet mogelijk zij in specifieke sectoren, bijvoorbeeld in de bouwsector.

 "Met alle investeringen in dit land zien we nu dat een van de grootste uitdagingen is dat we mensen vinden om op de werven te werken. Ik heb de feedback van de sector gekregen. In de bouwsector moeten ze de mensen meer betalen om de sector aantrekkelijk te houden. Dáár moet iets mogelijk zijn."

"De regering zal zeer belangrijke maatregelen nemen", verzekert Dermine. "Een budgettair evenwicht is zeker wenselijk, maar het is ook een kwestie van snelheid. Als je te snel en te hard gaat bezuinigen, krijg je een negatief effect in de economie." Hij vindt dat "we de economische motor op volle toeren moeten laten draaien".

Adblock test (Why?)


Kunnen lonen méér stijgen dan index? Staatssecretaris Dermine (PS) zet deur op kier voor sommige sectoren - VRT NWS
Read More

No comments:

Post a Comment

Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle concurrentie wegveegt - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content] Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle c...