Rechercher dans ce blog

Thursday, April 7, 2022

EU keurt vijfde sanctiepakket tegen Rusland goed: wellicht verbod op Russisch steenkool, morgen meer details - VRT NWS

De Europese Unie heeft een vijfde sanctiepakket tegen Rusland goedgekeurd. Voor de exacte details is het nog wachten tot morgenochtend, maar het invoerverbod op Russisch steenkool is naar alle verwachting het zwaartepunt van het pakket. Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen kan zo met nieuwe maatregelen richting de Oekraïense president Zelenski morgen.

De sancties komen er als reactie op de wreedheden van het Russische leger in Boetsja en elders in de omgeving van Kiev. Begin deze week stelde de Europese Commissie een nieuw pakket voor, daarover is na twee uur vergaderen vandaag witte rook.

Welke maatregelen het precies gehaald hebben, is nog niet duidelijk. Maar de 27 lidstaten van de Europese Unie engageren zich naar alle waarschijnlijkheid wel al voor een invoerverbod op Russisch steenkool. Daarmee wordt voor het eerst een fossiele brandstof uit Rusland geweerd. De Oekraïense president vraagt ook een boycot van Russisch gas en olie, maar dat lag vandaag al niet meer op tafel.

Een levering van steenkool in de Duitse stad Hannover

Wat wel nog in het voorstel van de Europese Commissie stond, was het weren van Russische schepen uit de Europese havens. Er zou dan wel een uitzondering worden gemaakt voor landbouw-, voedings- en energieproducten. 

Daarnaast spraken de lidstaten vandaag over een transactieverbod voor vier Russische banken en een exportverbod van hightechgoederen naar Rusland. De Europese Commissie stelde ook voor om geen hout, cement en sterke drank uit Rusland meer in te voeren en wil dat Russische bedrijven niet meer kunnen deelnemen aan openbare aanbestedingen van de lidstaten.

In diplomatieke kringen is alvast te horen dat het om een "krachtig pakket" gaat. Morgen zullen we weten welke maatregelen het gehaald hebben. Maar zeker is wel dat EU-topdiplomaat Josep Borrell en Commissievoorzitter von der Leyen niet met lege handen naar Kiev zullen reizen. 

Adblock test (Why?)


EU keurt vijfde sanctiepakket tegen Rusland goed: wellicht verbod op Russisch steenkool, morgen meer details - VRT NWS
Read More

No comments:

Post a Comment

Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle concurrentie wegveegt - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content] Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle c...