De topministers van de federale regering zitten vandaag samen om zich een eerste keer te buigen over de begrotingscontrole. Die oefening willen ze af hebben voor het begin van de paasvakantie, dus de deadline komt stilaan dichtbij. De oorlog in Oekraïne en de bijhorende energiecrisis zorgen alvast voor een flinke hap uit de begroting, maar voor staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker (Open VLD) mogen daar geen belastingverhogingen tegenover staan. Dat zei ze vanmiddag in "De zevende dag".
De begrotingscontrole staat elk jaar op de agenda van de federale regering, maar het is nu al duidelijk dat die oefening dit jaar net wat complexer wordt. Bijvoorbeeld de kostprijs van maatregelen in het kader van de energiecrisis en de opvang van Oekraïense vluchtelingen, zorgen bijkomend voor een flinke hap uit het budget. "Bij een gewone begrotingscontrole moeten wij vooral kijken of onze inkomsten en uitgaven op schema zitten. Maar deze tijden zijn niet normaal, dus kunnen we ook niet normaal te werk gaan", vertelde staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker (Open VLD) in "De zevende dag". "
De tijden zijn niet normaal en dus kunnen we ook niet normaal te werk gaan
"We hebben bijkomende uitgaven gehad door door de vijfde golf van de coronacrisis, maar ook door de Oekraïnecrisis. Die zullen mee in rekening moeten worden gebracht. Bovendien weten we dat de aanvoerketens helemaal verstoord zijn door de oorlog in Oekraïne. Dat gaat de economie doen vertragen en dat heeft een effect op de groei, en daardoor ook op de inkomsten voor de staat."
Economische groei van 2,5 procent is "optimistisch"
Aan het begin van dit jaar werd er nog uitgegaan van een tekort van 24 miljard euro, wat neerkomt op 4,5 procent van het Bruto Binnenlands Product (BBP). "Dat is nog steeds de uitvalsbasis", vertelt De Bleeker. "We hebben wel een update gevraagd van het rapport van het monitoringcomité. Dat houdt natuurlijk nog geen rekening met extra uitgaven om de vluchtelingenstroom te managen, maar wel met wisselkoersen en dergelijke. En daar is toch al een groeivertraging van een halve procent ingecalculeerd."
Volgens die nieuwe berekeningen zouden we dan uitkomen op 2,5 procent economische groei dit jaar, in plaats van 3 procent. "Maar dat vind ik eigenlijk nog optimistisch als je ook weet dat er andere studies zijn die spreken van een terugval tot maar anderhalf procent groei", aldus De Bleeker.
Hoe dan ook is het verloop van de oorlog in Oekraïne een "belangrijke factor" volgens De Bleeker. "Natuurlijk willen we dat daar zo snel mogelijk een oplossing is om menselijk leed te vermijden, maar ook voor onze begroting en de economie in het algemeen. Als die op korte termijn gestopt zou kunnen worden, zal de impact van vluchtelingenstromen op onze economie ook kleiner zijn."
Strijden tegen belastingverhogingen
Het staat in elk geval vast dat er voor maatregelen in het kader van de Oekraïne-crisis middelen uitgetrokken moeten worden. Voor de komende vier maanden werd al rekening gehouden met een prijskaartje van 800 miljoen euro. De kans lijkt echter klein dat het bij dat bedrag blijft.
"Er zijn zoveel onzekere factoren", zegt De Bleeker. "Ooit is gezegd dat 259.000 vluchtelingen naar ons land zouden komen. Je weet niet hoe die groepen samengesteld zijn, hoe snel die mensen zullen komen en of ze wel allemaal effectief naar hier zullen komen. (...) We gaan daar een bedrag voor inschrijven, maar hoe groot dat zal zijn, hangt van heel veel hypotheses af. We zullen dus moeten bespreken hoe ruim we dat gaan nemen om zeker te zijn dat het ingecalculeerd wordt."
In het regeerakkoord staat dat we geen belastingverhogingen doen. Daar zal ik ook voor strijden
Voor de staatssecretaris kan het in elk geval niet zo zijn dat er tegenover die bijkomende kosten ook belastingverhogingen worden geplaatst. "In het regeerakkoord staat dat we geen belastingverhogingen doen. Dat is nog altijd het uitgangspunt van mijn partij en daar zal ik ook voor strijden."
De staatssecretaris kijkt vooral in de richting van de arbeidsmarkthervormingen die meer mensen aan de slag moeten krijgen. Dat zou de overheid ook meer inkomsten opleveren. De Bleeker wil er bij haar collega Pierre-Yves Dermagne, minister van Werk voor PS, op aandringen dat hij zo snel mogelijk gaat samenzitten met de bevoegde ministers in de regio's om de werkzaamheidsgraad omhoog te krijgen. Daarnaast zou ook een efficiëntere organisatie van de staat volgens De Bleeker winsten op kunnen leveren.
Deadline begrotingscontrole nadert, staatssecretaris De Bleeker wil "strijden tegen belastingverhogingen" - VRT NWS
Read More
No comments:
Post a Comment