Het Vlaamse aangifteformulier voor de personenbelasting bevat dit jaar 10 codes meer dan vorig jaar, dat schrijft Het Nieuwsblad. In totaal zijn het er nu 839. De meeste nieuwe codes hebben te maken met coronasteunmaatregelen, maar het gaat bijvoorbeeld ook over belastingvermindering voor particulieren die een laadpaal hebben geplaatst voor elektrische wagens. Om het belastingformulier te vereenvoudigen, pleit fiscalist Pieter Debbaut ervoor om rubrieken te schrappen die amper gebruikt worden.
Uw belastingformulier voor de Vlaamse personenbelasting krijgt er dit jaar wéér een aantal nieuwe codes bij. Tegelijk verdwijnen er ook een paar, maar in totaal telt het formulier 10 codes meer dan vorig jaar. Als je ze allemaal optelt, kom je ondertussen aan een totaal van 839.
En ook vorig jaar groeide het belastingformulier aan. Toen waren er zelfs 18 codes meer dan het jaar voordien. "Bijna alle nieuwe codes hadden toen betrekking op de ingevoerde coronasteunmaatregelen. Ook dit jaar hebben heel wat nieuwe codes daarmee te maken, maar wel minder", vertelt Pieter Debbaut, tax-expert bij Liantis en hoofdredacteur van de Belastinggids.
"Er zijn ook structurele maatregelen genomen die voor nieuwe codes hebben gezorgd. Zo bestaat er nu een belastingvermindering voor particulieren die een laadpaal hebben geplaatst voor elektrische wagens. Maar het gaat bijvoorbeeld ook over belastingkredieten, denk maar aan de vriendenlening die de Vlaamse regering heeft ingevoerd."
Je kan het formulier vereenvoudigen door rubrieken te schrappen die amper gebruikt worden
Doordat er systematisch codes bijkomen op het belastingformulier, wordt dat ook langer en complexer. Debbaut pleit ervoor om daar wat aan te doen: "Je kan het aangifteformulier vereenvoudigen door rubrieken te schrappen die amper gebruikt worden door belastingplichtigen. Ik denk dan bijvoorbeeld aan belastingverminderingen voor bezoldigingen aan de huisbediende. Dat wordt door amper 200 belastingplichtigen gebruikt. Degenen die nadeel gaan ondervinden als je dat schrapt, hebben dat voordeel financieel waarschijnlijk niet eens nodig."
Tegelijk vindt Debbaut dat er ook codes op het formulier ontbreken. "Bij nieuw samengestelde gezinnen heb je tegenwoordig vaak kinderen die in verschillende co-ouderschapsregelingen zitten. Maar op je formulier kan je maar een regeling aangeven tussen één ouderkoppel. Verschillende co-ouderschapsregelingen aangeven, laat het formulier niet toe, waardoor heel wat gezinnen codes tekort komen. De berekening is voor hen dus altijd fout én in hun nadeel. Daarvoor moeten dus meer codes gecreëerd worden."
Belastingformulier krijgt er weer codes bij en wordt zo nog wat langer: "Schrap rubrieken die amper gebruikt worden" - VRT NWS
Read More
No comments:
Post a Comment