Rechercher dans ce blog

Thursday, March 3, 2022

Aantal nieuwe jobs steeg naar recordhoogte afgelopen jaar, maar werknemers blijven voorzichtig - VRT NWS

De arbeidsmarkt kende vorig jaar een ongeziene heropleving. Er zijn 93.000 jobs bijgekomen in ons land, ondanks corona. Dat blijkt uit een nieuw rapport van het HIVA-instituut van de KU Leuven. Vooral de aanwervingen in de uitzendsector en het onderwijs zitten in de lift. Het aantal mensen dat van job verandert, blijft wel beperkt.

Het gaat goed met onze arbeidsmarkt, ondanks de strenge coronamaatregelen begin vorig jaar. In een jaar tijd verdwenen er 165.000 jobs, maar tegelijk kwamen er 258.000 bij. Een stijging dus van 93.000 jobs,  tegenover de periode 2019-2020. "Dat is het hoogste peil ooit sinds het begin van de metingen in 2006", zegt professor Ludo Struyven van de KU Leuven. “Het is zelfs hoger dan tijdens de economische bloeiperiode voor de financiële crisis van 2008-2009.”

In 2021 waren er meer aanwervingen dan ooit

Professor Ludo Struyven, KU Leuven

Meer tijdelijke jobs

Vooral de interimsector kent een sterke toename, van 29 procent of 28.034 aanwervingen. Er gingen ook meer mensen aan de slag in het onderwijs, een stijging van 31 procent of 11.632 aanwervingen. Ook de aanwervingen in de industrie, vooral dan de farma en de machinebouw, zitten in de lift. Sectoren die hard getroffen waren door de eerste coronagolf doen het opnieuw beter, zoals de horeca en de kunst- en amusementssector. Voor de reisbureaus en de luchtvaartsector blijven de cijfers negatief. Ook in de financiële sector, de landbouw en de gezondheidssector zijn er minder aanwervingen.

Wallonië doet het goed

Alle gewesten in ons land doen het opnieuw beter. Maar de grootste toename zien we in het Waals gewest, met 13 procent meer aanwervingen. “Het herstel is des te opvallender na de ongeziene terugval in het eerste coronajaar”, zegt onderzoeker Tim Goesaert van de KU Leuven. Een verklaring is de sterke heropleving van uitzendwerk in het Waals gewest. In het Vlaams en Brussels gewest bedraagt de toename respectievelijk 8 en 5 procent. 

Meer jongeren én ouderen aan de slag

Het aantal aanwervingen stijgt in zowat alle leeftijdsgroepen. Maar de schoolverlaters (15 tot 21-jarigen) doen het opvallend goed, voornamelijk in de horeca en de uitzendsector. In die leeftijdsgroep vinden dubbel zo veel jongeren de weg naar de arbeidsmarkt, van 16 naar 31 procent. Er verlieten ook minder ouderen de arbeidsmarkt. Meer 65-plussers bleven aan het werk, vooral door het stijgend aantal flexi-jobs. Zij kunnen dat combineren met hun pensioen. 

De groepen die in het eerste coronajaar sterk geleden hebben, vinden opnieuw aansluiting tot de arbeidsmarkt. Zoals de jongeren en de 60-plussers
Professor Ludo Struyven, KU Leuven

Maar toch weinig jobhoppers

De onderzoekers maken toch een kleine kanttekening. Ondanks de sterke toename van het aantal jobs en aanwervingen, zijn er weinig mensen die van job veranderen. De vacatures worden nu vooral ingevuld door mensen die van baan wisselen. Het is volgens professor Struyven nochtans belangrijk dat er voldoende beweging is op de arbeidsmarkt: "Werknemers blijven nog voorzichtig om van baan te wisselen. Terwijl het belangrijk is dat er ook een stroom van mensen op gang komt die op zoek zijn naar een betere job, een beter loon, betere arbeidsomstandigheden. Zo ontstaan er openingen voor mensen die nog niet werken of langdurig out zijn."

Adblock test (Why?)


Aantal nieuwe jobs steeg naar recordhoogte afgelopen jaar, maar werknemers blijven voorzichtig - VRT NWS
Read More

No comments:

Post a Comment

Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle concurrentie wegveegt - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content] Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle c...