Oprichter Jack Dorsey verlaat Twitter. De ceo verdeelde zijn tijd al sinds 2015 over Twitter en zijn fintech-bedrijf Square. ‘Het is tijd voor mij om te gaan’, schrijft Dorsey in een verklaring. Parag Agrawal, voorheen directeur technologie bij Twitter, wordt ceo.
Maandag kondigde het Amerikaanse CNBC aan dat het via verschillende bronnen te horen kreeg dat Twitter-ceo Jack Dorsey het bedrijf zou verlaten. Nog voor dat nieuws bevestigd werd, steeg het aandeel van Twitter met 11 procent. De 45-jarige techondernemer bevestigde het nieuws luttele uren later op Twitter. Hij deed dat met een screenshot van zijn afscheidsmail aan zijn werknemers. ‘Mijn enige wens voor Twitter is dat het het meest transparante bedrijf ter wereld wordt’, motiveert hij die keuze. Gevolgd door: ‘Hallo, mama!’
In zijn verklaring kondigt hij meteen ook aan dat hij de sleutels tot Twitter HQ met onmiddellijke ingang overdraagt aan Parag Agrawal, voorheen de Chief Technology Officer van het sociale mediabedrijf. ‘Mijn vertrouwen in hem gaat tot op het bot’, schrijft Dorsey. De raad van bestuur schaart zich bovendien unaniem achter zijn aantreden. Dorsey overlaadt hem met lof: ‘Hij is nieuwsgierig, doortastend, rationeel, creatief, veeleisend, zelfbewust, en bescheiden’, klinkt het. ‘Ik leer elke dag nog van hem.’
De aftredende ceo zit zijn termijn bij de raad van bestuur uit tot mei om de overgang in goede banen te leiden. Daarna hangt hij zijn bezigheden bij het blauwe vogeltje definitief aan de wilgen. ‘Ik vind het belangrijk dat Parag de ruimte krijgt om te leiden’, aldus Dorsey. De ceo, van wie geweten is dat hij fel opkijkt naar Apple-boegbeeld Steve Jobs, zegt in zijn afscheid dat het er te veel belang wordt gehecht aan het cliché dat een bedrijf geleid moet worden door zijn oprichter. ‘Dat beperkt het zicht en is een oorzaak van heel wat falen’, klinkt het scherp.
Mislukte opportuniteiten
Het is een opvallende passage. In 2006 richtte Jack Dorsey Twitter op, maar twee jaar later liet hij de ceo-rol over aan Evan Williams. In 2015 staat Dorsey opnieuw aan het roer. De verwachtingen waren hoog. Alleen hij, de oprichter, kon het personeel en de gebruikers opnieuw inspireren, luidde het toen. Het werd een sof.
Een tekenend voorbeeld: Facebook kocht in 2012 Instagram op en zette zijn expansie verder. Twitter kocht datzelfde jaar Vine, maar trok er in 2016 de stekker uit. Een jaar later veroverde het Chinese Tiktok wereldwijd tienerharten met een Vine-achtige service voor korte, creatieve video’s. De verwezenlijking van Dorsey bij Twitter? De lengte van een tweet verdubbelen van 140 tot 280 tekens. Recente nieuwigheden zoals de ‘fleet’ werden kort na lancering weer afgevoerd.
De positie van Dorsey was nog om een andere reden omstreden. Volgens critici had hij zijn prioriteiten niet op een rijtje. Voordat hij opnieuw als ceo van Twitter aantreedde, had hij Square opgericht, een fintech bedrijf dat een betaalsysteem voor winkels ontwerpt. Dorsey dwong af dat hij ceo mocht blijven van beide bedrijven. Investeerders trachtten die zwakke plek uit te buiten. In februari 2020 pleegde het investeringsfonds Elliott Management een mislukte coup op Twitter. De aandeelhouders, onder leiding van ‘roofridder’ Paul Singer, vonden dat Twitter onder zijn gewicht bokste. Dorsey deed net genoeg toegevingen om de investeerders te paaien en kon aanblijven.
Trumps nemesis
Datzelfde jaar wist de enigmatische Twitter-ceo zijn positie wel weer te versterken door zijn doortastende optreden tegenover toenmalig president Trump. Twitter was de eerste om factchecks te plaatsen bij berichten van Trump, waarin hij onwaarheden verkondigde. Daarna volgden waarschuwingen bij ‘geweldverheerlijkende’ tweets van Trump. Dorsey verhoogde op die manier de druk bij andere sociale mediabedrijven. Het zou uiteindelijk tot Trumps verbanning van sociale media leiden na de bestorming op het Amerikaanse Congres.
Maar moreel leiderschap leidt niet noodzakelijk tot zakelijk leiderschap. Het stof rond Trumps verbanning is inmiddels gaan liggen. En dat de beurzen na geruchten van zijn ontslag meteen met 11 procent stegen, is een teken aan de wand. Al zou het natuurlijk ook kunnen dat Dorsey eindelijk een keuze heeft gemaakt. In augustus telde zijn Square nog 29 miljard dollar neer voor het Australische afterpay. Daarmee zette het de aanval in op kredietkaarten. Mogelijk verdiept het bedrijf zich ook in cryptomunten.
‘Ik houd van Twitter’, twitterde @jack een dag voor zijn vertrek nog. Een liefdesverklaring bij de breuk? Jack Dorsey lijkt vastberaden om in goede verstandhouding uit elkaar te gaan.
Oprichter Jack Dorsey stapt op bij Twitter - De Standaard
Read More
No comments:
Post a Comment