De bijna 10.000 Belgische werknemers van het dienstenbedrijf Equans, een dochter van Engie, krijgen binnenkort een nieuwe eigenaar: de Franse groep Bouygues. De deal, goed voor 7,1 miljard euro, lag politiek gevoelig in Frankrijk.
Equans overkoepelt alle niet-energieactiviteiten van Engie in de wereld. Het bedrijf heeft wereldwijd 74.000 werknemers, een omzet van 12 miljard euro en is actief in onder meer elektrische installaties, koel- en verwarmingssystemen, brandbeveiliging, ICT en robotica, openbare verlichting en gebouwenbeheer.
De energiegroep wou al een tijdje af van haar dochter om zich te vereenvoudigen en te richten op haar kernactiviteiten. Er waren drie kandidaten in de running. Naast de bouw-, telecom- en mediagroep Bouygues ook het Franse bouwbedrijf Eiffage en de private-equityspeler Bain Capital uit de VS.
De keuze voor exclusieve onderhandelingen valt nu op Bouygues, zo liet Engie vrijdagnacht weten in een kort persbericht. Favoriet Bouygues scoorde volgens Engie op alle vlakken het best. De deal voor de overname van 100 procent van Equans waardeert het bedrijf op 7,1 miljard euro. Dat is een miljard hoger dan bedragen die eerder circuleerden.
Zoals wel vaker in Frankrijk lag de verkoop van zo'n strategisch belangrijk bedrijf politiek gevoelig. Verschillende bronnen meldden dat de voorkeur van president Emmanuel Macron sowieso naar het eveneens Franse Bouygues ging.
De kritische krant Le Canard Enchaîné liet bijvoorbeeld een bankier aan het woord die opmerkt dat Engie als zakenbank voor het dossier Rothschild koos, de gewezen werkgever van Macron en de huisbankier van Bouygues.
Bouygues doet heel wat zaken met de Franse staat en Martin Bouygues is een bondgenoot van Macron, schreef Financial Times. Hij is ook eigenaar van de belangrijke Franse televisiezender TF1, en binnenkort wellicht ook van de kleinere rivaal M6, waarmee een fusie op til is.
Equans profileert zich als wereldleider in multitechnische diensten. In ons land werkt het bedrijf bijvoorbeeld aan de grootste vliegtuigloods voor Defensie, een nieuw klimaatsysteem voor supermarktketen Aldi of brengt het bedrijf het energieverbruik van ziekenhuizen in kaart.
ACV Metea eist duidelijkheid
Metaalvakbond ACV-CSC Metea eist zaterdag in een persbericht over de deal 'op zeer korte termijn duidelijkheid' over het industrieel en het toekomstplan van de overnemer voor Equans België dat bijna 10.000 werknemers telt en 2 miljard euro omzet haalt.
De syndicale organisatie betreurt de totale afwezigheid van de Belgische politiek in het dossier, ondanks zijn belang voor de werkgelegenheid, en dat er van enige Belgische verankering geen sprake is: Frankrijk blijft de bepalende macht binnen het Belgische filiaal.
Voor ACV Metea is het essentieel dat alle Belgische werknemers hun job met hun arbeidsvoorwaarden kunnen behouden. 'Er is hieromtrent tot heden zeer weinig transparantie geweest.' De vakbond wijst er ook op dat Bouygues een Belgische onderneming koopt die zelf volop in transitie is, door de transfer van personeel van de vroegere afzonderlijke bedrijven zoals Cofely en Axima naar het 'oude' Engie Fabricom. ACV wil dat Bouygues snel uitklaart of er nieuwe veranderingen op til zijn.
Gevoelige reuzendeal rond Engie-dochter blijft Frans onderonsje - De Tijd
Read More
No comments:
Post a Comment