De Federal Reserve start een geleidelijke vermindering van zijn obligatieaankopen omdat de Amerikaanse economie voldoende is hersteld van de pandemie.
De Amerikaanse centrale bank (Fed) zet een eerste belangrijke stap naar een normalisering van haar monetair beleid. Ze besliste woensdag haar aankopen van staatsobligaties en herverpakte hypotheken vanaf november met 15 miljard dollar per maand te verminderen. 'Dat betekent dat we de obligatieaankopen tegen midden volgend jaar zullen stopzetten', zei Fed-voorzitter Jerome Powell op een persconferentie.
We zullen tegen midden volgend jaar de obligatieaankopen stopzetten.
Er is volgens de centrale bank 'substantiële vooruitgang' geboekt naar haar dubbele doelstelling van maximale werkgelegenheid en prijsstabiliteit. De werkloosheidsgraad daalde sinds de piek van 14,8 procent in april vorig jaar naar 4,8 procent in september. De inflatie is met 4,4 procent ruim dubbel zo hoog als de doelstelling van gemiddeld 2 procent op langere termijn.
Hoge inflatie is tijdelijk
'De hoge inflatie weerspiegelt vooral factoren die wellicht tijdelijk zijn', zegt de centrale bank. 'Het onevenwicht tussen vraag en aanbod door de pandemie en de heropening van de economie hebben bijgedragen tot aanzienlijke prijsstijgingen in sommige sectoren.' De Fed verwacht dat de aanvoerproblemen en tekorten aan grondstoffen en onderdelen volgend jaar zullen afnemen.
De Fed heeft sinds de start van de pandemie voor liefst 4.400 miljard dollar schuldpapier gekocht. Daarmee ondersteunde de centrale bank de obligatiemarkten en drukte ze de langetermijnrente. De vermindering van die aankopen zal de vraag naar staatsobligaties doen dalen en wellicht de langetermijnrente doen stijgen.
De vermindering van de obligatieaankopen is geen signaal dat een renteverhoging op komst is.
Na de algemeen verwachte beslissing over de vermindering van de obligatieaankopen rijst de vraag wanneer de tweede stap - de verhoging van de kortetermijnrente - zal volgen. 'De vermindering van de obligatieaankopen is geen signaal dat een renteverhoging op komst is', beklemtoonde Powell. 'De voorwaarden voor een renteverhoging zijn niet vervuld, omdat we nog geen maximale werkgelegenheid hebben bereikt.'
Arbeidsmarkt
Er zijn in de VS nog altijd 5 miljoen banen minder dan net voor de start van de pandemie. De jobcreatie is de jongste maanden sterk vertraagd, omdat bedrijven er niet in slagen het erg grote aantal vacatures in te vullen. Miljoenen Amerikanen zijn niet meer beschikbaar voor de arbeidsmarkt, omdat ze tijdens de pandemie vervroegd met pensioen zijn gegaan of een besmetting door de deltavariant van het coronavirus vrezen. De krapte op de arbeidsmarkt doet de lonen fors stijgen, maar Powell signaleerde dat hij zich daar voorlopig geen grote zorgen over maakt.
Het is mogelijk dat we in de tweede helft van volgend jaar maximale werkgelegenheid bereiken.
Powell kreeg de vraag of de rentemarkt verkeerd is als ze een of twee renteverhogingen verwacht in de loop van volgend jaar. Hij signaleerde eerst dat de Fed 'geduldig' kan zijn. Met andere woorden, een renteverhoging is niet voor morgen. Later liet de Fed-voorzitter wat meer in zijn kaarten kijken. 'Als de huidige trend doorzet, is het mogelijk dat we in de tweede helft van volgend jaar maximale werkgelegenheid bereiken.'
Wall Street stijgt naar recordhoogte
De Amerikaanse aandelenmarkten reageerden positief op de persconferentie van Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank (Fed). Ze hadden vooral aandacht voor de boodschap dat de Fed niet gehaast is om de rente te verhogen.
De Dow Jones en de S&P500-index sloten respectievelijk 0,3 en 0,7 procent hoger, hoewel ze net voor de publicatie van het rentebesluit nog licht lager noteerden. De techbeurs Nasdaq won zelfs 1 procent.
De obligatie- en valutamarkten reageerden relatief kalm. De Amerikaanse tienjaarsrente steeg met 1 basispunt naar 1,58 procent. De dollar verzwakte lichtjes, waardoor de euro boven 1,16 dollar steeg.
De Fed vermindert duidelijk sneller dan de Europese Centrale Bank (ECB) de ondersteuning van de economie. De ECB is van plan om nog geruime tijd staats- en bedrijfsobligaties te blijven kopn en voorzitster Christine Lagarde onderstreepte woensdag dat een renteverhoging in 2022 'erg onwaarschijnlijk' is.
Amerikaanse centrale bank draait geldkraan dicht - De Tijd
Read More
No comments:
Post a Comment