Rechercher dans ce blog

Wednesday, October 6, 2021

Ontsporende gasprijzen triggeren verkoopgolf op Europese beurzen - De Tijd

De Europese beurzen leveren in doorsnee 2,4 procent in. Beleggers vrezen dat de galoperende gasprijzen tot stagflatie leiden: een situatie met een hoge inflatie en een lage groei.

De Europese beurzen beleven hun slechtste dag in ruim een week. De Euro Stoxx 50 levert rond de middag 2,3 procent in. De Bel20 geeft 1,9 procent prijs.

De grootste dalers zijn reis-, vrijetijds- en technologieaandelen die meer dan 3 procent inleveren. Banken zijn relatief de kleinste dalers, vanwege de vooruitzichten op hogere rentetarieven. De rente op Amerikaanse en Europese staatsobligaties stijgt en de olieprijs bereikt een nieuw meerjarig hoogtepunt.

De vraag is of centrale banken zullen reageren met de inflatie in het achterhoofd, die hoger zal liggen, of met de economische groei in het achterhoofd, die lager zal liggen.
Bert Colijn
Econoom ING

De Nederlandse en Britse groothandelsprijzen voor aardgas blijven stijgen. De referentieprijs gaat boven 150 euro (+23%), in een steile recordrace. De lage gasvoorraden en de impact op de bevoorrading van bedrijven maken beleggers nerveus.

'De prijs gaat door het dak. Het is de vraag of centrale banken zullen reageren met de inflatie in het achterhoofd, die hoger zal liggen, of met de economische groei in het achterhoofd, die lager zal liggen', zegt Bert Colijn, econoom bij ING. 'De impact zou enigszins stagflatoir kunnen zijn.' Bij stagflatie is de inflatie hoog, terwijl de economische groei vertraagt.

Economisch herstel

Een wereldwijde energiecrisis, een tekort aan arbeidskrachten en andere beperkingen in de toeleveringsketen hebben gewogen op het herstel van de wereldeconomie, terwijl grote centrale banken overwegen hun massale stimuleringsmaatregelen terug te schroeven.

De brede Europese STOXX 600 is ongeveer 5,5 procent gezakt sinds zijn piek in augustus. Eerdere gegevens toonden aan dat de Duitse industriële orders meer daalden dan verwacht door een zwakkere vraag uit het buitenland na twee ongewoon sterke maanden.

Met het resultatenseizoen voor het derde kwartaal voor de deur verwachten analisten een winststijging van bijna 46 procent voor bedrijven op de Stoxx 600, gestimuleerd door energie- en industriële bedrijven, volgens gegevens van onderzoeksbureau Refinitiv IBES. Dat volgt op een sprong van 152,6 procent in het tweede kwartaal en een daling van 25 procent in hetzelfde kwartaal vorig jaar.

In Brussel worden de klappen woensdag breed gedragen over meerdere sectoren. In de Bel20 is chemiebedrijf Solvay , een grootverbruiker van stroom, de sterkste daler. Ook andere productiebedrijven als Aperam , Balta en Deceuninck krijgen klappen. Het zwaargewicht AB InBev beleeft met een daling van 2,3 procent zijn slechtste beursdag in ruim een maand. Ondanks de stijgende gasprijs neemt ook Exmar een stevige stap terug. De gasvervoerder won in de jongste elf dagen 35 procent dankzij de stijgende gasprijs, maar gaat woensdag ruim 6 procent lager.

Adblock test (Why?)


Ontsporende gasprijzen triggeren verkoopgolf op Europese beurzen - De Tijd
Read More

No comments:

Post a Comment

Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle concurrentie wegveegt - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content] Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle c...