Rechercher dans ce blog

Sunday, October 31, 2021

Eén Vlaamse en één Waalse gascentrale krijgen subsidies om kernreactoren te vervangen - VRT NWS

Twee projecten voor een elektriciteitscentrale op gas komen in aanmerking voor federale subsidies, ter vervanging van de kerncentrales. Netbeheerder Elia heeft de resultaten bekendgemaakt van de veiling die hij daarover had georganiseerd. Dat de twee gascentrales er inderdaad ook komen, is nog niet helemaal zeker: daarvoor moeten ze nog een vergunning van respectievelijk het Vlaams Gewest en de Raad van State krijgen. 

De "winnaars" van de zogenoemde CRM-veiling zijn de centrale van Les Awirs in de Luikse gemeente Flémalle en die in Vilvoorde, in Vlaams-Brabant. 

Beide projecten van energieproducent Engie zijn goed voor een capaciteit van telkens ongeveer 800 megawatt.

Dat de twee projecten er ook effectief komen, is nog niet zeker. Tegen de Centrale in Flémalle loopt nog een beroepsprocedure van protesterende burgers bij de Raad van State en voor die in Vilvoorde moet Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) nog de knoop doorhakken na een weigering van de provincie Vlaams-Brabant.

CRM staat voor Capacity Remuneration Mechanism en is een mechanisme voor zogenoemde capaciteitsvergoeding. Daarbij wordt aangegeven hoeveel capaciteit aan elektriciteitsproductie in aanmerking komt voor subsidies van de federale overheid.

Omdat alle Belgische kerncentrales in principe sluiten in 2025 en omdat er tegen dan niet genoeg capaciteit aan groene energie is, moeten voorlopige productie-installaties worden gebouwd, waaronder enkele gascentrales. Het is de bedoeling dat die installaties geleidelijk minder uren gaan draaien, naarmate de productie van hernieuwbare energie toeneemt. 

Het CRM-mechanisme is uitgewerkt omdat de voorlopige installaties voor de betrokken energieproducenten niet winstgevend zijn. 

Adblock test (Why?)


Eén Vlaamse en één Waalse gascentrale krijgen subsidies om kernreactoren te vervangen - VRT NWS
Read More

No comments:

Post a Comment

Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle concurrentie wegveegt - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content] Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle c...