Rechercher dans ce blog

Sunday, October 17, 2021

China koopt massaal hout in ons land boven de marktprijs waardoor zagerijen in problemen komen, zegt beroepsvereniging - VRT NWS

China koopt steeds meer hout in Europa, ook in België. De Chinezen betalen het hout boven de marktprijs, wat Belgische houtbewerkers in de problemen brengt. Dat heeft Filip De Jaeger adjunct-directeur bij koepelorganisatie Fedustria gezegd.

“Opkopers, in opdracht van Chinese bedrijven, benaderen meer en meer de Europese markt om hier houtgrondstof te kopen. China is een grootverbruiker van houtgrondstof”, dat zegt Filip De Jaeger van Fedustria. “Ook in België, in ons land gaat het om loofhout, zoals beuk en eik”, voegt De Jaeger toe.

Volgens de topman van Fedustria wordt zo’n 40 procent van het rondhout geëxporteerd, “grotendeels naar China”. Het heeft gevolgen op de prijszetting in ons land. “Chinese inkopers kunnen hogere prijzen betalen dan lokale Belgische inkopers”.

Chinese inkopers kunnen hogere prijzen betalen dan lokale Belgische inkopers

Filip De Jaeger

Het feit dat de Chinese bedrijven hier het hout duurder opkopen, heeft volgens De Jaeger gevolgen voor de houtindustrie in ons land. “Het leidt ertoe dat zagerijen, die gespecialiseerd zijn in loofhout, heel moeilijk aan een goede prijs geraken voor de nodige grondstoffen.” 

Sommige van deze bedrijven krijgen het daardoor moeilijk. Volgens De Jaeger gaf een bedrijf recent aan dat bij een houtverkoop zo'n 80 procent werd opgekocht voor de Chinese markt. De bedrijfsleider kocht op wat overbleef, maar hij kan daarmee slechts enkele weken verder. "Toch moet ook hij mensen tewerkstellen”, klonk het bij De Jaeger. 

Volgens de topman van Fedustria is het aantal loofhoutzagerijen de afgelopen jaren daardoor sterk teruggelopen. “Gespecialiseerde zagerijen voor loofhout hebben het hierdoor moeilijk.”

Geen probleem voor de consument

De consument ondervindt niet meteen de gevolgen van Chinese bedrijven die hier hout opkopen. Na enige tijd keert het hout terug naar de Europese markt, maar als afgewerkt of semi-afgewerkt product. Vaak komt het terug op de markt “aan lagere prijzen, dan de prijzen die wij hebben, om het hier zelf te produceren”, aldus De Jaeger.

Chinezen kopen het hout aan hogere prijzen om het afgewerkt product vaak aan een lagere prijs op de markt te brengen. “Economisch is dit niet verklaarbaar”, duidt de topman van Fedustria.

Volgens de topman bestaan er  bepaalde mechanismen waardoor er voor de Chinezen voordelen bestaan. "Enerzijds de goedkopere lonen in China, anderzijds kunnen er mogelijk subsidies mee gemoeid zijn voor de bedrijven”, aldus De Jaeger. “Maar we hebben er nog geen bewijzen kunnen voor vinden. Het zijn vermoedens.“

Toch zijn er ook partijen die welvaren bij de hogere prijs die de Chinezen bieden. “De exploitanten, die het hout aankopen om het te verschepen, doen wel goede zaken. Zij krijgen hogere prijzen voor de grondstof”, aldus De Jaeger. 

Adblock test (Why?)


China koopt massaal hout in ons land boven de marktprijs waardoor zagerijen in problemen komen, zegt beroepsvereniging - VRT NWS
Read More

No comments:

Post a Comment

Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle concurrentie wegveegt - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content] Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle c...